Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR OBRANE

Banožić: Predsjednik je upoznat s postupkom nabave zrakoplova od prvog dana

Zagreb: Ministar Banožić uručio vojna priznanja povodom Dana HRZ-a
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/15
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.12.2021.
u 09:33

– Očito je da netko nije sretan što je ovaj proces završio – rekao je Božinović

Ministar obrane Mario Banožić nakon uručivanja vojnih priznanja u povodu Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i 30. obljetnice osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva odgovarao je pitanja novinara vezana uz inzistiranje predsjednika Zorana Milanovića da objave ugovor o nabavi borbenih zrakoplova.

– Imamo postupak nabave na kojem su nam čestitali svi koji su sudjelovali na ovom natječaju jer ni jedan detalj nije izašao. Te iste zemlje koje su se javile nama, javile su se drugim zemljama, pa zašto otkrivati detalje ugovora? – kazao je Božinović, pa se osvrnuo na kritike o naknadnom poskupljenju poručivši da taj novac ne ide iz Hrvatske.

Što se tiče "mažnjavanja" 200 milijuna eura, ponovio je da je u to uključen pdv koji se plaća na nove proizvode i usluge i da taj novac ne ide iz Hrvatske, tu je i indeksacija cijena što je klauzula svakog međunarodnog govora, izgradnja infrastrukture, ali i dnevnice, troškovi putovanja, smještaj za više od 80 ljudi... Također, tu se nalaze i operativni troškovi samih aviona kada dođu u Hrvatsku. 

– Očito da netko nije sretan što je ovaj proces završio – rekao je Božinović.

Na pitanje zašto se ugovor ne pokaže samo predsjedniku, kazao je da je s njime upoznat od prvog dana.

– Predsjednik je bio upoznat s time od prvog dana kad je krenuo natječaj. Bio je pozvan da postavi svog predstavnika u radnu skupinu, nije to učinio. Kada je donesena odluka, prezentirani su svi detalji na Pantovčaku. U radnoj skupini od 27 ljudi, 13 su bili predstavnici Oružanih snaga. Ima intenzivnu komunikaciju s načelnikom Glavnog stožera, ne može reći da nije upućen – rekao je.

Predsjednik Zoran Milanović nije bio na današnjoj svečanosti, nego je u petak sudjelovao na obilježavanju obljetnice HRZ-a na Plesu. Upitan za odvojeno obilježavanje, Banožić je rekao kako već duže vremena nema komunikaciju s predsjednikom nego se ona događa putem medija.

Banožić kaže da sva pitanja rješava s kabinetom načelnika glavnoga stožera na redovnim kolegijima na kojima vode brigu o izvršenju proračunu i planiranju projekata u 2022. 

 

Komentara 27

JA
jakisic54321
09:45 14.12.2021.

brigadirki peček jasni iz morha se opet produljuje radni odnos...

DU
Deleted user
10:48 14.12.2021.

Mislim da je Banožić svemu tome najmanje pridonio, neka samo šuti. Imamo jako lošeg ministra obrane, nažalost.

Avatar Hazl113
Hazl113
11:28 14.12.2021.

Baš me zanima na koji način će spriječiti da Predsjednik države ne dobije ugovor kojeg definitivno treba objaviti u javnosti pa da vidimo cifre. Ti nešto jako smrdi, pogotovo nakon ove izjave ministrića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije