Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBUSTAVA TRGOVINE

Banke zabranom prodaje franka sprečavale da zarade špekulanti

novac
Foto: Reuters/PIXSELL
15.01.2015.
u 23:00

Makroekonomisti banaka iznenađeni su događajima i neskloni prognozama

Da bi spriječile špekulantsko trgovanje, banke su danas, nakon što su dužnicima omogućile plaćanje rata po nižem tečaju od 14. veljače, uglavnom privremeno zabranile kupoprodaju švicarskog franka (Splitska, PBZ), dok je Zaba postavila golemu razliku između kupovnog i prodajnog tečaja – tzv. spread. U suprotnom bi oni koji su danas kupili “jeftine” franke, sutra skupo prodali i jednostavno zaradili.

Makroekonomisti banaka iznenađeni su događajima i neskloni prognozama. Alen Kovač kaže da je švicarska promjena smjera vjerojatno motivirana razilaženjem u monetarnim politikama SAD-a i eurozone koje su prouzročile slabljenje franka prema američkom dolaru pa se djeluje preventivno. U HUB-u pak kažu da bi banke, u okviru mogućnosti, mogle reagirati nekim dodatnim potezima da ublaže udar na dužnike.

Iz Udruge Franak priopćili su danas da pozivaju predsjednika u odlasku Ivu Josipovića i izabranu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da “sazovu hitnu sjednicu Vlade zbog ugrožene nacionalne sigurnosti jer oko 100.000 dužnika neće biti u mogućnosti servisirati kredite, a oko 250.000 ljudi past će ispod egzistencijalnog minimuma.” Napominju da su dužnici dovedeni u situaciju u kojoj ovise o manipulacijama i zlouporabama mehanizma valutne klauzule te da treba donijeti hitnu zakonsku regulativu za konverziju po početnom tečaju. Udruga će ministru financija i Vladi uskoro predstaviti i zakonsko rješenje o tome.

>> Ministar o naglom skoku 'švicaraca': 'Ako ovaj šok ostane trajan, onda moramo naći rješenja'

>> Švicarski franak preko noći skočio sa 6,39 na 7,4 kn!

Komentara 10

JO
John80
23:34 15.01.2015.

špekulanti - naziv za građane koji bi uzeli dio profita bankama. poštovani klijenti - naziv za građane na kojima banka zarađuje.

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
07:39 16.01.2015.

Svi oni koji su jučer bili onemogućeni trgovati frankom trebaju podnijeti tužbe za nadoknadu štete. Cijeli svijet je mogao jučer trgovati ali ne i hrvati. Sada smo još i špekulanti.

IV
Ivanveliki
01:11 16.01.2015.

zapravo jako zanimljiv naslov "banke sprjecavale da zarade spekulanti", a sto su onda banke kad ljudima naplacuju glavnicu sto nisu zaduzili i jos pripadajucu kamatu na to sve. To onda nije spekulanski???? Kakvi lopovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije