Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj franak

Banke odbijaju nagodbe i ne isplaćuju preplaćene kamate, čekaju reviziju

franak
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
01.09.2014.
u 13:22

Banke potvrđuju da primaju zahtjeve za isplatu preplaćenih kamata, no pravno im, kažu, nisu dužne ništa isplatiti

Nijedna banka nije se još odlučila nagoditi s dužnicima nakon presude Visokog trgovačkog suda u kolektivnoj tužbi u slučaju Franak. Svih sedam banaka, izuzev Sberbanke, na koju se ne odnosi presuda o ništetnosti kamate, prima zahtjeve za povrat preplaćene kamate, no nisu isplatile ni kunu. Većina ih tvrdi da im se obratio vrlo mali broj klijenata, no samo Splitska precizira da ih je 50-ak, a Erste se javilo 100. Uglavnom im odvraćaju kako drže da na temelju drugostupanjske presude nisu obvezane na povrat niti postoje preplaćena sredstva na osnovi promjena kamata.

– Presudom nije ukinuto korištenje promjenjive kamatne stope, već je određeno da se visina kamate stope ne smije mijenjati jednostranom odlukom banke. Način njezine promjene precizno je riješen novim zakonskim odredbama s kojima smo uskladili poslovanje – tvrde banke.

Što o tome misli pravosuđe, vidjet će se nakon pravorijeka Vrhovnog suda kod kojeg banke traže reviziju presude ili nakon prve pojedinačne presude. Jer, prema objašnjenju upućene neovisne odvjetnice, premda revizija načelno ne odgađa ovrhu kod pravomoćnih presuda VTS-a, u ovom slučaju nema mogućnosti ovrhe, nego svaki oštećeni dužnik mora individualno tužiti i tražiti promjenu ugovora, a presuda je samo osnova za pojedinačne postupke. Svjesni su toga i u udruzi Franak iz koje su upozorili članove na rizike pojedinačnih tužbi. Revoltirani su načinom na koji Ministarstvo financija interpretira Zakon o potrošačkom kreditiranju jer drže da omogućava bankama samovoljnu promjenu kamate na način koji je VTS proglasio ništetnim.

>> Franak opet poziva na povlačenje tumačenja članka Zakona o potrošačkom kreditiranju

Komentara 7

CR
crocro
14:00 01.09.2014.

neboiznadzagreb, stavr je u tome da se banke tako ponašaju kako se ponašaju, jer znaju da u državi nemamo "Viktora Orbana", koji bi se pobrinuo da banke nisu država u državi i da banke ne mogu građane žedne preko vode prevoditi.

NE
neboiznadzagreba
13:46 01.09.2014.

Naše bi vrlo sudstvo trebalo zapitati kako je moguće da "premda revizija načelno ne odgađa ovrhu kod pravomoćnih presuda VTS-a " u ovom slučaju nema mogućnosti ovrhe ; banke se ponašaju kako im pravosuđe ( država ) dopusti , a Hrvatska im očito dopušta da rade što rade .

AM
antun.matos.10
16:10 01.09.2014.

Bitno je da su suci izborili povlaštene mirovine i ljetovanje na Brijunima i ostalim rezidencijalnim mjestima, a narod i pravda - koga briga. I onda se tamo neki ugostitelj u Varaždinu tuče s policijom - ma gle čuda, a Jakovčićć niti na poligraf - zakon i pravda jednaki za sve ? Ahahahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije