Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mons. Ivan Miklenić:
Povratak na članak

Bankare su zaboljele riječi kardinala jer se brinu za svoje povlastice

Banke ne mare za dužnike koji su u bezizlaznoj situaciji, kaže Miklenić

Komentari 43

DU
Deleted user
21:50 04.04.2015.

Iako je Svisarsko Lihvarenje...originalni izum austrijskih banaka.....ipak licemjeran je jedan od direktora jedne zagrebacke banke u talijanskom vlasnistvu kad se skruseno sa obitelji pojavi na uskrsnoj misi...mon svoje premije nije dao karitasu...

VL
Avatar salaso
salaso
22:01 04.04.2015.

Baš čudno da se nakon 20 godina nepoštenog bankarenja konačno shvatilo da je riječ o lihvarenju....djaba i zakon o najvećoj dopuštenoj kamati od 12.5% u Hrvatskoj.....sve se to zaobišlo i 20 godina se ljudima naplaćivao realni eks 20-30 %.......sve ih treba u gulag...

VL
MA
macor
22:24 04.04.2015.

Sta mislite tko ima vise love i nekretnina? Katolicka crkva ili sve banke skupa u Hrvatskoj.

VL
FA
fakin2012
22:53 04.04.2015.

još prije 15 godina u Hrvatskoj se nije mogao dobiti stambeni ili auto kredit samim zaposlenjem, kao sada. Izgleda da "američki san" ne može funkcionirati u HR. A prije 15 godina: minimalno 10-11 % kamatne stope, - min 20% učešća od cijene (kredit do 80% cijene), - min 20% dati u oročeni depozit u kuni na rok kredita (kao instrument osiguranja) uz min kamatnu stopu 1%, - status štediše min 6-9 mjeseci - uz ovo gore navedeno - 2-3 jamca (svaki kreditno sposoban u "pouzdanoj" firmi! i solidarno jamstvo svih), - visina anuiteta otplate maximalno 1/3 place dužnika (a ne kao sad, jedva 3.000 kn iznad anuiteta) i - hipoteku na (istu ili drugu) nekretninu tako da vrijednost nekretnine koja se daje u hipoteku mora biti 30% veća od kredita (to je koef 1:1,3 a ne kao sad 1:1,1 ili čak 1:1)

VL
Avatar New_Fukasaky
New_Fukasaky
23:13 04.04.2015.

Bankare je zaboljela ona stvar za kardinalove riječi. A Crkva je ionako bogatija od banaka.

VL
DU
Deleted user
23:54 04.04.2015.

U manjim mjestima RH jedino sto se u zadnje vrijeme gradi su Crkveni objekti. Prijatelj iz Turske opisao mi je ruralnu Tursku - siromastvo bez industije ali usred mjesta nova djamija. Nema bas neke razlike - usred Like velebni crkveni objekti. Crkva nema veze sa vjerom i onda ti ogrnuti u pozlacene halje spocitavaju drugima da su lihvari. Lonac si nasao poklopca.

VL
PE
petnaestica
01:22 05.04.2015.

Kao i vas koji uzimate novac od rođenja do smrti

VL
ZG
zgblabla
08:32 05.04.2015.

Crkva u Hrvata je naravno "teška" podosta, ali zašto je Bozaniću toliko trebalo da nešto kaže o lihvi,zar je prvo morao Franjo kazati da to nije uredu?

VL
Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
21:58 04.04.2015.

ma nimalo ih nisu zaboljele... Naime, najveća je tragedija da se srednje i nisko rangirano bankarsko osoblje iz petnih žila trudi zaraditi visoke bonuse fićfirića i bešćutnih 'ekonomista' koji svoju oholost tumače 'stručnošću' i modusom kojim funkcionira svijet novca. Vidi se to najbolje po Bohačeku ali na žalost i Vujčiću koji bi kao guverner HNB ipak trebao primarno brinuti o hrvatskim građanima pa tek onda o predatorima u stranom vlasništvu koji te građane dodatno tjeraju u bezizlaznu situaciju u koju su dovedeni mimo svoje volje... Uostalom, kod pristupnih pregovora za ulazak u EU, jedan od prvih zakon koji je donesen, bio je onaj o ovrhama. Sapienti sat.

VL
CI
cinbenik
07:49 05.04.2015.

Uzrok stanja u Hrvatskoj i jeste HDZe=crkva djelovanj od 20etak godina......Pa nece valda i biskupi reci da je za Tita bilo bolje jer je bilo sve kontra od danasnjeg,a tako i zaduzenost gradjanja.Isto je tako crkva u drugim katolickim zemljama zadovoljna takvim bankama.Zasto se nasi oci biskupi toliko razlikuju od ostalih.Komunisti su jasno upozoravali na stranku opasnih namjera,Miklenic i ostali su nas uvjeravali kontra......Imamo jasne pokazatelje i svi se slazemo da je Hrvatska lihvarena.Nase je da se uvjerimo tko je bolje zelio Hrvatskoj.Sretan uskrs svima

VL
NV
novo vriijeme
22:35 04.04.2015.

Došlo je i do toga da je Papa jedina značajna moralna vertikala u svijetu u zaštiti digniteta življenja malog čovjeka. Kljiževnici, političari, filozofi, filmski redatelji, novinari, udruge, sve se utišalo, nestalo.

VL
AN
Antejagec1
09:17 05.04.2015.

Crkvenjaci,prestanite se petljati u politiku.Crkva je izgubila ugled zahvaljujuci vama.Kad se vec zelite petljati u politiku,imali ste prilika, osuditi pljacku HDZ, korupciju i govore mrznje.Ali ostali ste nijemi,isto kao i u osudi i zlocinu NDH.Nikad se niste oglasili po ovom pitanju, a ovu vladu nazivate zlocinackom i izdajnickom.Pa nije ova vlada izdala vukovar niti je tukla heroja Dedakovica, koji je sada invalid.Isto tako ova vlada nije hapsila ni Gotovinu i ostale generale.Gdje ste bili u to vrijeme.

VL
JU
jurayy
21:06 04.04.2015.

Jesu li se probudili?????

VL
MA
Machak
10:57 05.04.2015.

Ma vidi ti to - rugala se sova sjenici da ima veliku glavu. Ako se itko nemoralno bori za svoje povlastice onda je to crkva u Hrvata. Nemaju ni obraza ni morala. Bljak.

VL
Avatar ucjena
ucjena
09:17 05.04.2015.

bankare ne zanima nista, da ih sta zanima nebi lihvarili, narod, sramotno visoko place, otpremnine, raskos i udobnosti u bankama i i i sto jos ni neznamo, crkva ima pravo, ali to oni radi reda, da nas malo utjese,

VL
MB
marin.belic.58
00:33 05.04.2015.

Lijepo je hodati cestom koja na svakoj raskrsnici ima putokaze, posebno kada te putokaze postavlja Crkva, jer je u tom slučaju teško zalutati. Nije dobro kada tih putokaza nema pa čovjek zaluta, a posebno kada Crkva "zaboravi" pravovremeno postaviti tei te putokaze pa napada zalutale.

VL
BL
blukac3
09:03 05.04.2015.

istinu nastavite propovijedati. rba banka dortmund za isti proizvod koji financira rba banka zagreb,kamat dortmund 0,9%-kamata zagreb 13%. u njemackoj nemaju dozvoljeni minus puta tri plaće,onaj tko im je napisao zakon i otvorio vrata da udu u hrvatsku je kriviv za ciljanjo pljackanje hrvata,do prije pustanja njih u hrvatsku ubili su glumina banku kao i tu obitelj i niz hrvata koji su se vratili iz svijeta i polozili svoj novac u hrvatske banke. taj dogadaj je svjesno napravljen a ja znam ljude koji su svjesno sjedili u upravnim odborima banaka da ih uniste,naprimjer ilirija banka i darko nesek.

VL
GV
golub Vaso
09:52 05.04.2015.

miklenic uvijek vidi aveti komunizma i sad jednom u dvadeset godina pravu stvar ili samo prigodno i neiskreno da se umili novim vjetrovima i vatikana?

VL
Avatar mama mia
mama mia
10:35 05.04.2015.

A kak je s vama popovima, za čeg se vi borite harač rajo, harač

VL
DU
Deleted user
07:12 05.04.2015.

U tom zapletu nema kontinuiteta navodnog lihvarenja sa strane banaka jer jednostavno činjenice govore drugačije. Kako je moguće da nitko nije predbacivao bankama da lihvare prijašnjih godina, sjetimo se da je broj kredita u CHF praktički prepolovljen i da su baš CHF krediti u zenitu 2007. godince bili glavni izvor sredstava za kupovinu automobila. Ostali su uglavnom dugoročni jer su auot krediti uglavnom na 3-7 godina. I sada pozor - dužnici tih niz godina imaju povoljnije otplatne uvjete s kreditima u CHF nego oni s kn ili euro protuvrijednosti, e da bi sada, kad su se stjecajem globalnih fluktuacija tečaja bili u relativno nepovoljnijoj situaciji, banke iznenade postale lihvari. Slijedom istog kreditnog ugovora u istoj banci, navodno lihvarskog - uštede su bile značajne i iznosile do 20 m2 stamb. prostora više ili Mercedes A klase i tada nije bilo ni zuc o protuustavnoj deviznoj klauzuli i ugovornim falinkama. Kako je to moguće, da li bi oni neki zakon da budu uvijek u povoljnijoj poziciji i da je sve drugo izvan okvira Ustava. Tko meni ne vjeruje, nek ubaci u tražilicu: Švicarci’ su sve do 2010. bili u plusu, ‘rugali se’ eurima

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.