Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Bandić & Co.

Bandićevi odvjetnici dižu ustavnu tužbu

19.11.2014., Zagreb - Gradonacelnik Zagreba, Milan Bandic, izlazi iz pritovora u Remetincu. Nakon izlaska surno je zaobisao predstavnike medija te usao u automobil kojim se odvezao u svoj stan.
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
Autor
Gojko Drljača
24.11.2014.
u 10:45

Osim k Ustavnom sudu, odvjetnici kreću i prema Komisiji EU i sudu u Strasbourgu

Odvjetnički tim Milana Bandića za ovaj tjedan priprema ustavnu tužbu koja bi mu trebala omogućiti da se vrati aktivnom obavljanju poslova gradonačelnika. Može li to biti druga brza pravna pobjeda Bandićevih odvjetnika nakon što su mu osigurali izlazak na slobodu? Bez obzira na to kakva će odluka biti, reakcija Ustavnog suda trebala bi biti brza jer je zaista dojam da je uvjetima Bandićevog puštanja na slobodu otvorena zona pravnog kaosa, a Bandić je zaista važna osoba, zagrebački gradonačelnik. Uz to, odvjetnici M. Bandića ubrzo će se obratiti Komisiji EU, ali i sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Po svemu sudeći, rješenje suda oko toga što Bandić smije ili ne smije dok je na slobodi toliko je rastezljivo i nejasno da ni sam Bandić sigurno neće riskirati da radi bilo što prije odluke Ustavnog suda, a na to će ga sasvim sigurno obvezati i njegov odvjetnik Marijan Hanžeković koji je osigurao kredit za Bandićevu jamčevinu. Još nije jasno iz kojih će pravnih oružja pucati M. Hanžeković, ali je jasno da je trenutačan Bandićev status pravna terra incognita u kojoj ne bi trebalo biti teško naći temelje za ustavnu tužbu. Primjerice, koliko je logična ideja da Bandić može ponoviti djela za koja ga se sumnjiči ili može li mu se uopće na osnovi ovih sumnji oduzeti pravo na političku funkciju bez suđenja?

U velikoj količini teoretiziranja oko toga tko će, kako i zašto nadgledati Milana Bandića oko mogućeg utjecaja na svjedoke, a preduvjet puštanja na slobodu uz visoku jamčevinu bilo je i obećanje da neće kršiti uvjete jamstva, odnosno da neće utjecati na svjedoke te da neće obavljati svoje dužnosti, nekako su većini promaknula tri ključna momenta koja status zagrebačkog gradonačelnika pretvaraju u pravnu parodiju.

Iz same činjenice da bar neko vrijeme Bandić vjerojatno neće raditi ništa proizlaze prva dva problema njegova nejasnog pravnog statusa. Prvo, Bandić do daljnjeg može rano ustajati, trčati, šetati, odlaziti na Dolac, spavati, proslavljati rođendane u biranom uskom društvu starih prijatelja, jesti štrukle, piti rakijicu... i za to će primati plaću. Njegova je plaća nakon smanjenja od 10 posto u svibnju ove godine između 17 i 18 tisuća kuna. Večernji list svojedobno je pisao o slučaju Buljubašić, prototipu stranačkog uhljebljenika koji doslovno nije radio ništa, a sada imamo situaciju da je sud proizveo "Buljubašić rješenje" kao pravnu normu.

Drugo, da bi Grad mogao funkcionirati, Milan Bandić morao je prenijeti svoje ovlasti na svoju zamjenicu Sandru Švaljek. Na to ga obvezuje i članak 43. Zakona o lokalnoj samoupravi, ali problem je u tome što prema tom istom Zakonu čak i u slučaju prijenosa ovlasti Milan Bandić i dalje ostaje odgovorna osoba. Dakle, čak i ako ne radi ništa i prenese svoje ovlasti, i dalje prema Zakonu o lokalnoj samoupravi može odgovarati, a što je tek jedna od rupa otvorenih u hrvatskim zakonima u slučaju Bandić & Co... Treće, i najvažnije, tekst zahtjeva za otvaranje istrage protiv Milana Bandića ne nudi čvrsta uporišta za jasne i logički dokazive krimene te je dojam da je cijela priča oko mogućeg utjecaja na svjedoke nakon puštanja na slobodu upitne pravne logike. Naime, sud se do sada zapravo i nije ozbiljno bavio suštinom sumnji koje su razlog za otvaranje istrage te se mjere onemogućavanja utjecaja na svjedoke čine nekom vrste presude bez suđenja. Osobito treba uzeti u obzir da se Bandiću i njegovim suradnicima kao krimen pripisuje niz slučajeva koje bismo mogli svrstati u domenu interesa inspekcije rada, a ne PNUSKOK-a.

>> Bandić izašao! Odvjetnik Hanžeković dignuo kredit na 15 milijuna kuna za jamčevinu

Komentara 138

Avatar abakus
abakus
11:20 24.11.2014.

p.s.: Ono što mene brine je činjenica da će sve to pasti prije ili kasnije i da NITKO od onih koji su odgovorni za ovaj cirkus koji je k tome i opasno političko miješanje u pravosuđe neće za to odgovarati. Institut odgovornosti kod nas jednostavno ne postoji, osim za "male" ljude koji nemaju veze s vlašću. To je osnovni problem ove zemlje.

Avatar abakus
abakus
11:17 24.11.2014.

Mislim da u Hrvatskoj nema više ni jednog čovjeka koji se ne bi složio s tvrdnjom da je Bandićevo hapšenje bilo politički motivirano, osim stranačkih vojnika koji se iz lojalnosti partiji po definiciji ne smiju složiti s takvom tvrdnjom.

ĆA
ćaćaća
11:36 24.11.2014.

bravo odvjetnici..napokon je netko shvatio da nasljednici skh imaju svoje pravosuđe i da se sa oponentima politički obračunavju prikazujući to kao borbu protiv korupcije..pokreću tužbe kad im to najviše odgovara s ciljem blaćenja pojednica i njegove stranke i dobijanja političkihh poena..nije ni čudo kad se zna da su im i dojučerašnji glasači okrenuli leđa..ekonomiju uništavaju a politika im je antidomoljubna...jedino što im je ostalo je pravosuđe i onih 90% sudac koji su bili aktivno i do 90 god ..bili su ovisni o pariji onda a taj trend su nastavili i sad..treba uključiti eu komisiju da se to rasvjetli..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije