Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravstveno stanje

Bandić ostao u bolnici jer je za vikend imao još jedan udar tromba

Milan Bandić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
12.12.2018.
u 12:13

Bojim se da je Milan Bandić odlučio umrijeti kao gradonačelnik i zato zapravo nikoga ne sluša, pa ni vlastite liječnike, rekao je Puhovski

Milan Bandić tijekom vikenda imao je još jedan udar tromba koji je krenuo u veliku venu prema plućima. Ostavši bez daha i teško dišući, Bandić je uvidio da liječnički savjeti nisu mlaka vodica i to je bio glavni argument zbog kojeg je poslušao doktore, prije svega predstojnika Klinike za plućne bolesti akademika Miroslava Samaržiju, i odustao od toliko željenog otvaranja spomenika Franji Tuđmanu.

Jučer se Bandić polako oporavljao, klinički je bio dobro. Na antikoagulantnoj terapiji je i dalje, njome mu se razrjeđuje krv i nastoji spriječiti da krene novi tromb.

Zagrebački gradonačelnik na bolničkom liječenju treba ostati najmanje do kraja tjedna, odnosno ukupno sedam do deset dana (hospitaliziran je u petak) jer osim tromba, postoji i opasnost od upale pluća. Po izlasku će morati nositi elastičnu čarapu i neće smjeti dugo sjediti.

FOTO: Svečano otvorenje spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu, bez zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića

Milan Bandić
1/64

Otkako je zagrebački gradonačelnik u bolnici, kolaju različite glasine pa i ona da Bandić uopće nije bolestan već je sve predstava uoči izglasavanja zagrebačkog proračuna u četvrtak. Istina je pak da samo odabrani imaju pristup njegovoj povijesti bolesti, pa se neće dogoditi kao svojedobno u slučaju Ive Sanadera, kada su mnogi zavirivali u kompjutor s podacima o njegovu liječenju.

Odgovornost političara

S Jordanovca su još u subotu, dan nakon njegove hospitalizacije, izdali priopćenje o Bandićevu stanju i Ured gradonačelnika ga je plasirao javnosti. Iako je u slučaju bolesti svatko prvenstveno pacijent i time su podaci o njegovu zdravstvenom stanju i dijagnozi zaštićeni tajnošću, političari koji obnašaju izvršnu vlast u slučaju bolesti koja utječe na tu njihovu funkciju imaju obavezu o njoj izvijestiti javnost.

– Kada obnašate izvršnu vlast, odgovorni ste i prema građanima i zato oni trebaju znati kakvo je vaše zdravstveno stanje. Nema potrebe skrivati dijagnozu dužnosnika, već treba vrlo jasno reći o čemu je riječ, a ovisno o dijagnozi i procjeni, za neke slučajeve moguće je reći i koliko će dužnosnik izbivati. I sâm sam tako postupio – podsjeća Mirando Mrsić.

Ipak, hoće li ili neće s javnosti podijeliti svoju dijagnozu, stvar je procjene svakog političara, budući da se radi o osobnim podacima koje bez privole pacijenta ne smiju otkrivati ni liječnici ni bilo tko drugi.

Politolog Ivan Rimac smatra da Bandić zasad dobro kontrolira situaciju u kojoj se našao, ali i upozorava da uvijek postoji granica kada se postavlja pitanje je li osoba koja obnaša javnu dužnost za tu dužnost doista sposobna.

– Dužnosnik odgovara građanima za svoju funkciju. Oni mu daju plaću, a ako nije u stanju obavljati poslove koji su mu povjereni, logično je da se postave i takva pitanja – upozorava Rimac. Ističe, međutim, da je u Bandićevu slučaju stvar zasad pod kontrolom jer poslove gradonačelnika mogu obavljati i njegovi suradnici, od zamjenika do drugih u Gradskoj upravi.

Kriza vlasti u Zagrebu?

– No situacija bi se zakomplicirala u slučaju da ne prođe njegov prijedlog proračuna – upozorava Rimac. O gradskom proračunu za iduću godinu zagrebačka skupština trebala bi glasovati u četvrtak, a ne osigura li se dovoljno glasova, pad proračuna značio bi raspuštanje skupštine i raspisivanje novih izbora. Vođenje grada u vrijeme dok je skupština raspuštena, kao i okupljanje nove većine nisu poslovi koji bi mogli proći bez gradonačelnika. U takvoj bi situaciji Bandić svakako morao razmišljati o tome može li kvalitetno obnašati svoju dužnost i hoće li grad trpjeti zbog njegova zdravstvenog stanja.

– Za sada ne možemo reći da je Grad zbog ovoga pretrpio štetu i diskrecijsko je pravo gradonačelnika da u dogovoru sa svojim liječnikom procijeni može li ili ne može raditi svoj posao. Čovjeku moramo ostaviti privatnost da se suoči sa svojom bolešću – kaže Rimac.

Podsjeća da je praksa i u drugim državama vrlo raznolika. Primjerice, u SAD-u uži krug ljudi ili parlament mogu odlučiti da predsjednik više ne može obnašati svoju funkciju, nakon čega se predsjednikom imenuje izabrani potpredsjednik.

U drugim zemljama u takvoj situaciji nakon kraćeg razdoblja provode se izbori, a Rimac podsjeća da je, primjerice, francuski predsjednik François Mitterrand tu funkciju godinama obnašao teško bolestan, a nikad se nije postavilo pitanje njegove sposobnosti.

FOTO: Bandić predstavio novu ponudu ZET-a- Elektro vozila za vožnju centrom grada

Milan Bandić
1/9

Njegov kolega Žarko Puhovski uvjeren je, pak, da Bandić ni pod kojim okolnostima ne bi podnio ostavku.

– Bojim se da je Milan Bandić odlučio umrijeti kao gradonačelnik i zato zapravo nikoga ne sluša, pa ni vlastite liječnike – komentirao nam je Puhovski.

Srpanj 2003.- Moždani udar zbog kojeg je hospitaliziran na intenzivnoj na Rebru.

Veljača 2016.- Operacija sinusa nakon koje je dan poslije nastavio raditi i zbog čega je tjedan kasnije morao opet na operaciju.

Svibanj 2017.- Operacija bruha nakon dizanja lonca s grahom za Praznik rada u Maksimiru.

Listopad 2017.- Ugradnja stenta zbog suženja krvne žile srca, nakon nekoliko sati izašao je iz bolnice.

Studeni 2018.- Slomio nogu tijekom obilaska radova u Zagrebu, odbio da mu stave gips.

Pogledajte video otkrivanja spomenika Franji Tuđmanu:

Ključne riječi

Komentara 59

DO
DOMAZL
12:49 12.12.2018.

Na kojem jeziku je pisan ovaj članak? Padeži, rodovi smisao. Nepismenost do neba.

KA
kažemja
14:41 12.12.2018.

Postavio sam pitanje da li je Milan Bandić sposoban upravljati gradom Zagrebom i VL mi obriše komentar ? Jeste li vi normalni ???

SM
siki_miki
13:56 12.12.2018.

tromboza moze biti vrlo ozbiljna i pitanje je hoce li bandic ostati bez poslijedica. Ovaj novi tromb zvuci kao komplikacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije