Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bitka za zagreb

Bandić osniva stranku i privlači razočarane birače SDP-a i HDZ-a

'02.02.2013., Zagreb - U restoranu Savica svecano je otvoreno 2. Prvenstvo Hrvatske u pikadu za gluhonijeme osobe. Gradonacelnik Milan Bandic bacanjem triju strelica sluzbeno je otvorio prvenstvo. Pho
Foto: 'Marko Prpic/PIXSELL'
1/6
24.03.2013.
u 11:53

Dokle god je Milanović premijer, njegova je funkcija u SDP-u sigurna. Pa makar izgubio Zagreb i izbore u Istri čiji su kandidati bila njegova volja. Odnosi između SDP-a i HNS-a krajnje su zategnuti, ali ne očekuje se pucanje savezništva.

Rezultati lokalnih izbora mogli bi izazvati potrese i u oporbenom HDZ-u, a još više u vladajućoj Kukuriku koaliciji. Bitka za Zagreb, a i za Istru SDP-u je vrlo važna. Šef SDP-a Zoran Milanović inzistirao je na promjeni kandidata za zagrebačkog gradonačelnika, ali i na razvrgavanju koalicije sa IDS-om u Istri. Što ako Rajko Ostojić, SDP-ov jurišnik na Zagreb, i Damir Kajin, istarski "prvoborac", izgube izbore u metropoli i na hrvatskom poluotoku? Što ako SDP i partneri izgube Zagreb i Istru?

Posljednje ankete Ostojiću u Zagrebu ne predviđaju pobjedu, štoviše, dugovječnom Bandiću prognoziraju ostanak u gradonačelničkoj fotelji, a SDP vlast u Skupštini može formirati samo u širokoj koaliciji. Vladimir Ferdelji, nezavisni kandidat kojeg podržavaju HSLS i HSS, puše Ostojiću za vrat, a uđe li u drugi krug, imao bi i šanse potući Bandića. Lukavi Bandić, nakon što je izgubio predsjedničke i parlamentarne izbore (nije ušao u Sabor), grčevito će se boriti za Zagreb, a nakon izbora, najavio je, osnovat će – stranku! Bandić na lokalne izbore ide s nezavisnom listom, a stranku nakon njih kani osnovati jer SDP, kako je rekao, sa socijaldemokracijom više nema nikakve veze.

– Moja će stranka biti prava socijaldemokratska, ja socijaldemokraciju istinski živim – najavio je aktualni gradonačelnik. Bandić SDP-ovce, svoje protivnike u zagrebačkoj Skupštini, tuče izjavama da su socijalno neosjetljivi, da gule kožu građanima, da su predložili model legalizacije bespravnih objekata 2,5 skuplji od njegovog koji je Skupština odbila. Na stranu ima li u proračunu uopće novca za Bandićeve socijaldemokratske ideje, on je očito nanjušio politički prostor koji bi sa svojom strankom mogao pokriti. On je iz SDP-a izbačen, zapravo se sam izbacio kandidaturom za predsjednika RH, prije tri godine.

Računa na razočarane

Ovo su mu prvi lokalni izbori na koje izlazi samostalno, a osnuje li naknadno zaista stranku, očito računa na dio razočaranih SDP-ovih članova, ali i dio HDZ-ovih jer je općepoznato da Bandića u Zagrebu podržavaju brojni hadezeovci. Možda mu je uzor i Dragutin Lesar koji je osnivanjem stranke Laburista, netom prije parlamentarnih izbora, izazvao senzaciju na političkoj sceni i postao treća politička snaga sa šest zastupnika u Saboru. Možda sa svojom strankom Bandić na idućim parlamentarnim izborima namjerava popraviti katastrofalni rezultat koji je postigao sa svojom listom na posljednjim nacionalnim izborima.

No, vratimo se SDP-u. Teze da je Milanović Rajka Ostojića, najvećeg oponenta na budućim unutarstranačkih izborima u SDP-u, poslao na megdan Bandiću kako bi ga politički eutanazirao jer ga šalje u unaprijed izgubljenu bitku, uoči izbora dobivaju na težini koliko god bile apsurdne. Ostojićev poraz bio bi zapravo i poraz Zorana Milanovića, ali teško je vjerovati da bi u stranci izazvao tako velike potrese da bi mjesto šefa SDP-a postalo upitno. SDP je vladajuća stranka i dokle god je Milanović premijer, njegova je fotelja u SDP-u sigurna. Da je SDP u oporbi, gubitak Istre i Zagreba bio bi mu znatno veći udarac.

Budući da bi Milanović u SDP-u preživio Ostojićev poraz u Zagrebu, ali bi time bio oslabljen Ostojićev položaj u stranci, može se tumačiti da taj scenarij Milanoviću i nije toliko nepoželjan. S druge strane, Ostojićeva pobjeda je zapravo i pobjeda Zorana Milanovića, ali Ostojić u tom slučaju postoje druga najmoćnija osoba u Hrvatskoj nakon premijera, svog stranačkog šefa – Milanovića. Neki promatrači na političkoj sceni idu tako daleko i predviđaju da bi Milanović Ostojiću, u slučaju gubitka lokalnih izbora u Zagrebu, zabranio povratak u Vladu na mjesto ministra zdravlja. Tako što nije posve izgledno jer Ostojić i nije podnio ostavku na svoju dužnost nego će za kampanje koristiti godišnji odmor.

Priča je s Istrom nešto drukčija. SDP-ov gubitak Istre bio bi velika pobjeda Ivana Jakovčića, šefa IDS-a, kojeg Milanović praktički naziva mafijašem i kojeg je eliminirao sa zajedničke Kukuriku liste za izbore EU. Šefu SDP-a gubitak Istre mogao bi izazvati stranački bunt i prigovaranja jer je centrala raspustila vrh pulskog i istarskog SDP-a, željeli su podržati IDS-ova kandidata i željeli su koaliciju s IDS-om. Porečki SDP čak je razmišljao o osnivaju SDP-a Ivice Račana jer se nisu slagali s odlukom da ne smiju u savez s IDS-om. Izgubi li SDP u Zagrebu bitku za gradonačelnika, a bude li u mogućnosti sa svojim partnerima iz HNS-a i HSU-a sastaviti većinu u Skupštini, onda svakako priželjkuju savezništvo s listom Tatjane Holjevac. Laburisti, iako bi mogli imati respektabilan rezultat, nisu po mjeri Zorana Milanovića. Ne voli populiste. Bernardiću je bio zabranio predizbornu koaliciju s njima i inzistirao je na HNS-u.

Nema prijevremenih izbora

Iako su odnosi između SDP-a i HNS-a apsolutno zategnuti u posljednje vrijeme, a prljavi veš – tko s kim posluje u kojoj tvrtki – peru preko medija, teško je vjerovati da bi koalicija došla u pitanje. Iako je HNS-ov Dragan Kovačević žestoko napao SDP-ova ministra financija Slavka Linića zbog rezanja limita minusa na tekućim računima, što mu Milanović nije zaboravio pa mu je javno (ne ističući njegovo ime) poručio neka se kao šef monopolističkog poduzeća prestane reklamirati u medijima, interesna ljubav SDP-a i HNS-a neće biti u krizi. Vesna Pusić, šefica HNS-a, vidjela je da je vrag odnio šalu pa je s Milanovićem sklopila pakt o nenapadanju.

Na primjeru IDS-a, čiji je ministar Veljko Ostojić zbog prenamjene i preprodaje zemljišta u Istri bio prisiljen podnijeti ostavku, zbog čega je IDS bio u dvojbi hoće li izaći iz koalicije, do toga ipak nije došlo. Unatoč prepucavanjima na relaciji Jakovčić – Milanović, razvrgavanju savezništva u Istri, SDP-ov podršci Kajinu, koalicija je ipak opstala jer od IDS-ova odlaska nitko ne bi imao koristi. Ideesovci kažu kako im je izlazak iz Račanove koalicije donio štetu, a ni SDP-u ne bi išlo u prilog osipanje koalicije jer je to znak očite slabosti.

Nije realna ni priča o prijevremenim izborima koja je posljednjih dana plasirana u medije jer nije od nje nitko ne bi imao koristi. Štoviše, nijedna vlada u povijesti Hrvatske nije nikada raspisala prijevremene izbore, pa očito neće ni Milanovićeva. HDZ, ali i IDS, a odnedavno i sindikati, nakon ulaska Hrvatske u EU tražit će raspisivanje prijevremenih izbora. No, dokle god Vlada ima podršku u parlamentu, a nije izvjesno da će je izgubiti, ne mora se bojati ni prijevremenih izbora.

Komentara 3

2X
2Xgeneral
12:54 24.03.2013.

Nažalost Zagrebčani će morati polagano iseljavati iz Zagreba!!!! Među njima sam i sam - pošto ne mogu podnjeti takvo urušavanje i ZADUŽIVANJE!!! 10 MILIJARDI KUNA, KAKO ĆEMO TO VRATITI???? A i sam proračun od 6 milijardi godišnje RAZ***DI i RASTRAJBA na POPULISTIČKU DEMAGOGIJU!!!!! K A T A S T R O F A - cunami za PURGERE!!! On kaže da nitko ne mođe voljeti Zagreb od njega??

ČA
čarli123
07:42 25.03.2013.

2xgeneral - - - Nažalost s tobom se 100% slažem, ja sam već iselio iz istih razloga iz rodnog i voljenog mi nekad Zagreba u jedno pitomo zapadno mjesto ljepe naše gdje još nisu uspjeli uništiti naš stari Zagrebački KAJAJ i mislim da ga nikad ni neće. a tebi želim puno sreće da pronađeš takav miran kutak, za miran i idiličan nastavak življenja.

Avatar babas
babas
12:23 25.03.2013.

Ako Bandić stvara novu stranku za one razočarane HDZ-om i SDP-om,ta stranka će svakako imati blistavu budućnost. Velika većina građana više jednostavno nema za koga glasati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije