Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oslobođen optužbi

Bandić je radio po svojim ovlastima

Milan Bandić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
20.10.2018.
u 07:16

Sudac: Pogrešna je tvrdnja tužiteljstva da pokroviteljstvo ne obuhvaća financijsku potporu jer drukčije proizlazi iz ovlasti koje gradonačelnik ima

Gradonačelnik Milan Bandić postupao je u skladu sa svojim ovlastima koje ima upravo kao gradonačelnik i sam postupak donošenja zaključka unutar nadležnih struktura Grada Zagreba proveden je u skladu s njihovim internim propisima, dakle potpuno javno i transparentno. Nema dokaza da je optuženi Bandić počinio to za što ga se tereti – kazao je među ostalim Zdravko Majerović, predsjednik sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda jučer malo poslije 14 sati.

Svi pozorno slušali obrazloženje suca

U tom trenutku u velikoj sudnici mogla se doslovno muha čuti jer su svi nazočni, uključujući optužene Bandića, Ivicu Lovrića i Zdenku Palac, pozorno slušali sučevo obrazloženje nepravomoćne presude. A tom presudom, Bandić i ostali oslobođeni su optužbi da su pogodovali građanskoj inicijativi “U ime obitelji”.

Riječ je o aferi Štandovi, a USKOK je Bandića teretio da je zbog svog političkog i osobnog interesa pogodovao udruzi “U ime obitelji” koja je 2014. prikupljala potpise za referendum “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”. Tim pogodovanjem, tvrdio je USKOK u optužnici, Grad Zagreb oštećen je za oko 305.000 kuna.

Milan Bandić Milan Bandić
1/13

Cijela priča na suđenju koje je završeno u rekordnih mjesec dana vrtjela se oko toga je li Bandić imao ovlasti prihvatiti pokroviteljstvo nad građanskom inicijativom “U ime obitelji” te je li to pokroviteljstvo uključivalo financijsku potporu. Tijekom suđenja svjedoci su iskazivali da zaključak o financiranju nije donesen, no da nije isključen. USKOK je smatrao da je Bandić u posljednje četiri godine mogao donijeti takvu odluku da je htio, no to nije napravio. Da je financijski aspekt cijele priče bio bitna stavka, smatrao je i sud koji je na koncu zaključio da su logični dijelovi Bandićeve obrane u kojoj je ovaj naveo da nije mogao donijeti odluku o financiranju dok ne zna koliki su troškovi.

– Zaključak od 19. rujna 2014. kojim se prihvaća pokroviteljstvo ni na koji način ne ograničava Milana Bandića da kao gradonačelnik kasnije, kada se steknu uvjeti, kada građanska inicijativa donese račune, donese zaključak koji će biti osnova za plaćanje tih troškova. Pokroviteljstvo koje je prihvatio može imati financijsku, ali i drugu potporu. Pogrešna je tvrdnja tužiteljstva da pokroviteljstvo ne obuhvaća financijsku potporu jer drugačije proizlazi iz ovlasti koje gradonačelnik ima – kazao je sudac u obrazloženju presude.

>> Bandić nakon presude

S obzirom na to da je Bandić oslobođen optužbi za zloporabu položaja, onda je i Lovrić oslobođen optužbi za pomaganje u zloporabi položaja. Bandić se teretio i za trgovanje utjecajem, odnosno da je iskoristio svoj autoritet kako bi naložio Zdenki Palac, direktorici Tržnica Zagreb da “U ime obitelji” da štandove na besplatno korištenje. No ni to nije dokazano, a sudac Majerović je naveo, da je odluku o tome što će u odnosu na štandove koji su dani na korištenje biti naplaćeno, donijelo peteročlano povjerenstvo u skladu s internim pravilnicima. A u tim pravilnicima piše da se plaća dovoz i odvoz štandova te montaža i demontaža. Inače to još uvijek nije plaćeno pa u parničnom postupku Zagrebački holding taj novac potražuje od “U ime obitelji”.

Bespredmetna istraga

Nakon objave nepravomoćne presude, USKOK je, očekivano, najavio da će se žaliti.

– Stava smo da ovakvo obrazloženje nema utemeljenja u dokazima izvedenima na raspravi, pogotovo uzevši u obzir činjenicu da sud ni jednom riječju nije obrazložio rezultate posebnih dokaznih radnji koji, prema stavu USKOK-a, jasno pokazuju o čemu se tu stvarno radi – kazao je Sven Mišković, zamjenik ravnateljice USKOK-a.

Vezano za snimke tajno snimljenih razgovora, koje su preslušane u sudnici, te iz kojih se može zaključiti da Bandić i Lovrić pokušavaju prikriti što rade, za USKOK je problem u tome što se samo na njima ne može temeljiti osuđujuća presuda.

Bandić nakon objave presude nije bio raspoložen za izjave medijima, no zato su rječitiji bili njegova odvjetnica Ksenija Vržina te Lovrićev odvjetnik Krešimir Krsnik. Kazali su da su očekivali isključivo oslobađajuću presudu te su podsjetili da su od početka upozoravali da je istraga bila bespredmetna. Krsnik je ustvrdio i da “ovakva presuda vraća vjeru građana u hrvatsko pravosuđe.”

>> Bandić dolazi na zagrebački sud

Komentara 17

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
19:43 19.10.2018.

Za razliku od dorha, sudac je imao uvid u ovlastenja koje ima Bandic kao gradonacelnik i izgleda donio je pravicnu odluku. Kao sto jedna lasta ne znaci da je proljece tu, tako sam i ja skeptican da korupcija u sudstvv ne postoji. U cijeloj prici je najgori dorh jer selektivno progoni ljude uglavnom na politickoj bazi, sto ovaj slucaj jasno ilustrira.

VJ
Vl jedi govna
20:23 19.10.2018.

U dorhu i tužilaštvima su zaposleni nesposobni pravnici. Oni pravnici koji imaju mozga i ambiciozni su, ti su odvjetnici i masno zarađuju. Ovi državni papci su oni koji su "slučajno" uspijeli završiti faks i uvalili se na državnu sisu. Ni brige ni pameti

VI
Vito
08:06 20.10.2018.

Suci su očito korumpirani __ DORH sad mora provesti ispitivanje imovine ovih "sudaca" po službenoj dužnosti. __ Da su komunisti i da su morali biti rasvjetljeni već 1990.g., najkasnije 1992.g. kad su nas priznali UN, sad je jasno vidljivo. __ Pokušali osloboditi kriminalca objavljujući da je radio po svojim ovlastima, a ne prema zakonu o spriječavanju mita i korupcije te prema zakonu o sprječavanju pranja novca __ Čak odobravaju zloporabu ovlasti i položaja __ Tipično za korumpirane komunističke sudove - brane svoje poslodavce i izvor novca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije