Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OZBILJNO UPOZORENJE

Baltičke zemlje u strahu: 'Moskva stvara nove mogućnosti za trajni sukob sa Zapadom'

FILE PHOTO: Russian President Putin and Belarusian President Lukashenko chair Union State's Council meeting in St Petersburg
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
08.03.2024.
u 17:05

Obavještajne agencije u Rusiji i Bjelorusiji postaju sve agresivnije u pronalaženju meta za novačenje, pri čemu je rastuća bjeloruska dijaspora izložena najvećem riziku da ih agenti progone, objavile su litvanske agencije

Ruska vojska priprema se za dugotrajni sukob s državama članicama NATO-a u baltičkoj regiji. Kremlj širi vojnu infrastrukturu prema zapadu, upozoravaju litavske špijunske agencije. U zajedničkom izvješću vojnih i državnih agencija te zemlje navodi se da vojska Vladimira Putina sve više koristi zračne, pomorske i nuklearne sile kako bi prikazala svoj potencijal na Baltiku.

Ipak, tvrde kako će biti potrebno "najmanje nekoliko godina" kako bi se izgradila potrebna infrastruktura, a vojnike opremilo oružjem. "Radi se o kompenzaciji zbog gubitaka u Ukrajini, ali i stvaranju novih mogućnosti za dugotrajni sukob sa Zapadom" stoji u izvješću kojemu je pristupio Bloomberg.

U trećoj godini ruskog rata u Ukrajini, NATO članice na istočnim granicama saveza sve glasnije progovaraju o potencijalnoj prijetnji Zapadu. I estonski izvori nedavno su predviđali da bi Moskvi trebalo tri do pet godina da obnovi svoj ratni stroj dovoljno kako bi se mogla suprotstaviti Zapadu. Oni kažu da je Bjelorusija napredovala u pogledu uspostavljanja "kredibilnog nuklearnog kapaciteta" na svom teritoriju, nakon što je Rusija prošle godine objavila da će u toj zemlji rasporediti nestrateško nuklearno oružje.

Vlada u Minsku od tada je obnovila skladišnu infrastrukturu i trenirala osoblje za korištenje nuklearnih sustava. Bjeloruske snage imaju dva potencijalna sustava za lansiranje nuklearnog oružja - borbenu letjelicu Su-25 u zračnoj bazi Lida te pokretni raketni sustav Iskander-M u Asipovićima. "Rusija se sve više oslanja na prijetnje i ucjene, uključujući i nuklearnu retoriku, kako bi prisilila Zapad da smanji pomoć Ukrajini" ocijenili su u izvješću.

POVEZANI ČLANCI:

Kako bi izrazila neodobravanje Finskim pristupanjem NATO-u, Rusija je prošle godine rasporedila plovila sposobna lansirati krstareće projektile na jezero Ladoga nedaleko od jugoistočne granice Finske. Kremlj je također izveo pet letova preko Baltičkog mora koristeći Tu-22M3 bombardere u 2023. godini, dok godinu ranije nije izveden niti jedan let.

Obavještajne agencije u Rusiji i Bjelorusiji postaju sve agresivnije u pronalaženju meta za novačenje, pri čemu je rastuća bjeloruska dijaspora izložena najvećem riziku da ih agenti progone, objavile su litvanske agencije.

VIDEO Ukrajinsko ministartvo obrane objavilo snimku potapanja ruskog broda

Komentara 9

FE
fefellerunt
21:19 08.03.2024.

Svako malo Rusija napada na NATO,. a Rusija se muči pola godine da zauzme nekakvo ukrajinsko selo. Tko tu koga? Da li to znači da Rusi "glume" da ne mogu zauzeti nekakvo selo ili NATO traži izgovor za napad naad na Rusiju? Ovo zadnje pogotovo s obzirom da je ionako cilj Majdana bio da oslabi Rusiju što više, ekonomski je nisu mogli , ali vojno je ipak Rusija dosta izgubila.

IV
Ico_voljevica
18:10 08.03.2024.

Već tri leta ljude obmanjujete kak Rusija sprema ove sprema one.Po vam je već napala i bombardera celi svet

AK
Aka
19:15 08.03.2024.

Ništa nije trajno, to ne postoji. Ne postoji uvijek i nikada, ne postoji niti zauvijek Putin, pa vlajda nam je to jasno. Poslije svakog rata se mora sjesti i dogovoriti primirje, prestanak rata itd, doći će i to vrijeme. Nek se Macron ne tuče hrabro u naša prsa, mi niko nismo rošeni da u njih primimo metak niti da nas ubije neko nepoznato biće koje su na silu potjerali u rat. Po meni tre ba pitati Ai za rješenje, ljudi su za to ili prepuni ega ili vlastitih interesa a Ai će to bolje riješiti i prije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije