Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČAKOVEC

Balonima, bukom i fotografijama tjeraju ptice iz grada!

čakovec
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
1/3
01.03.2014.
u 23:28

Djelatnici Međimurske prirode, te tvrtki Cedrus forest i Čakom, na krošnje postavili pedesetak balona, koji bi sa fotografijama uginulih vrana trebali odvratiti te ptice od gniježđenja.

Baloni jarkih boja koji vise po krošnjama u čakovečkom Perivoju Zrinskih nisu dio fašničke dekoracije, kao što prodoran zvuk, nalik glasanju pterodaktila, koji dopire iz Starog grada Zrinskih, nije nova turistička atrakcija na odjelu iz razdoblja jure u Muzeju Međimurja. Sve je to dio kampanje započete kako bi se iz parka, spomenika parkovne arhitekture površine 13 hektara, istjerali neželjeni stanari - vrane.

Djelatnici Međimurske prirode, te tvrtki Cedrus forest i Čakom, na krošnje postavili pedesetak balona, koji bi sa fotografijama uginulih vrana trebali odvratiti te ptice od gniježđenja. Prije nekoliko dana postavljen je i zvučni uređaj koji emitira zvuk  sokola koji je uhvatio plijen. Mihaela Mesarić iz Međimurske prirode kaže da će se gnijezda zapunjavati, a odstranjuje se i otpalo granje koje bi vrane mogle koristiti za svijanje grnijezda.

- Vrane su komunalni problem zbog buke koja smeta prolaznicima i stanarima, ali i zbog izmeta koji može biti zdravstveno opasan jer se vrana gačac hrani i na deponijima.

Cilj nam je smanjiti pritisak u vrijeme gniježđenja u ovom parku i prebaciti ga na neke druge lokacije u okolici grada. To će trajati duže vrijeme - kaže M. Mesarić. Vrane su inteligentne ptice i nije ih lako nadmudriti. Od ove godine su i zakonom zaštićene, pa od 1. ožujka do sredine kolovoza traje lovostaj. Za program tjeranja vrana osigurano je oko 70.000 kuna godišnje. Nove metode, koje su se dugo osmišljavale jer ni jedna druga, poput tjeranja uz pomoć sokolova i vatrogasaca, dosad nije dala rezultate, dio su pilot projekta koji bi se trebao provoditi desetak godina

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije