Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sastanak u bijeljini

Bajić: Purdina sudbina u pritvoru ovisi o odluci Tužiteljstva Srbije

bjeljina (1)
Foto: Branimir Bradarić/VLM
1/4
16.02.2011.
u 15:40

Osnovni je cilj našega dvodnevnoga susreta stvaranje preduvjeta da svi koji su počinili bilo kakav ratni zločin na prostorima bivše Jugoslavije za to i odgovaraju – rekao je Milorad Barašin, tužitelj BiH.

– Osnovni je cilj našega dvodnevnoga susreta stvaranje preduvjeta da svi koji su počinili bilo kakav ratni zločin na prostorima bivše Jugoslavije za to i odgovaraju. Želimo suradnju tri državna tužiteljstva podignuti na višu razinu, ali i pronaći zajednički način da riješimo neke probleme koji su pojavljuju u našem radu – rekao je Milorad Barašin, tužitelj BiH na susretu sa tužiteljima Hrvatske i Srbije Mladenom Bajićem i Slobodanom Vukčevićem. Susret se u organizaciji UN-a održava u Bijeljini.

Govoreći o sastanku, Barašin je rekao da će svakako jedna od tema razgovora tri tužitelja biti i slučaj vukovarskog branitelja Tihomira Purde kojega će u ponedjeljak u zatvoru u BiH saslušati srbijanski istražitelji.

– Slučaj Purda nije jedini slučaj, ali ni prvi ni posljednji koji će se pojaviti. Od 1995. godine do danas riješili smo brojne slučajeve, ali je još uvijek mnogo posla pred nama. Za počinjene ratne zločine moraju odgovarati svi koji su i krivi i to im se i dokaže, bez obzira na ime, prezime i državu iz koje dolaze – istaknuo je Barašin.

Glavni državni odvjetnik RH Mladen Bajić ponovio je da je Purda svakako jedan od slučajeva o kojemu će se govoriti, ali i da njegova sudbina u zatvoru BiH ovisi prije svega o srbijanskom Tužiteljstvu čiji će ga istražitelji saslušati u ponedjeljak.

– Sada je na Tužiteljstvu Srbije i Sudu BiH da donesu svoje odluke. Pravni su standardi BiH i Srbije kao i standardi pravosuđa u Hrvatskoj te sam siguran da će donijeti ispravan zaključak i odluku – kratko je Bajić prokomentirao slučaj Purda dodajući da je cilj hrvatskog tužiteljstva da se procesuiraju svi koji su odgovorni za ratne zločine te da u tim nastojanjima RH ima potporu Srbije i BiH.

Iako ni jedan od tri tužitelja nije želio govoriti o konkretnim problemima s kojima se suočavaju u svome radu, srbijanski tužitelj za ratne zločine Slobodan Vukčević dao je naslutiti da je to prije svega politika koja se miješa u neke istrage.

– Naša suradnja, kao tužiteljstava, iskrena je i profesionalna iako politike povremeno prave određene probleme. Utjecaj politike na istrage ratnih zločina odmah se vidi – rekao je Vukčević dodajući da srbijansko tužiteljstvo ima vrlo dobru suradnju s hrvatskim kolegama kao i da su svi svjesni koliko je regionalna suradnja u istragama i procesuiranjima ratnih zločina bitna.

Komentara 85

DU
Deleted user
16:49 16.02.2011.

Ovo je stvarno sramota da je sudbina Hrvatskih branitelja u rukama Srbskog tuziteljstva. Dignimo se svi na noge i srusimo ovu izdajnicku Hrvatskosrbsku Vladu u Zagrebu!

BM
Boris Markovic
17:50 16.02.2011.

mastermind: Pa sto se ne dignes odma? Ako mislis da su Srbi pukli sto su cinili zlocine i ako mislis da su bombardovani zbog ljudskih prava, varas se. Pukli su jer nisu slusali Tatu. Nemoj ni ti da slusas tatu, pa ces videti sta ce biti.

Avatar netstoper
netstoper
13:06 17.02.2011.

Bajiću,da li si zahtijevao od srpskog odvjetništva ,da ti predaju IMENA zapovijednika ,istražitelja i stražara LOGORA u srbiji u kojima su PREMLAĆIVANI I MUČENI VUKOVARCI I SILOVANE VUKOVARSKE ŽENE...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije