Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korak naprijed

Bagdadu stiglo pismo: SAD i Irak započinju pregovore o završetku misije međunarodne vojne koalicije?

FILE PHOTO: Handover ceremony of K-1 airbase from U.S.-led coalition forces to Iraqi security forces, in Kirkuk
Foto: AKO RASHEED/REUTERS
1/3
25.01.2024.
u 01:00

SAD je time odustao od uvjeta da prvo moraju prestati napadi proiranskih militantih skupina na američke snage u Iraku, rekli su izvori

SAD i Irak počet će razgovore o završetku misije međunarodne vojne koalicije u Iraku i o tome kako je zamijeniti bilateralnim odnosima, rekla su četiri izvora, što je korak naprijed u procesu koji je zastao zbog rata u Pojasu Gaze.Američka veleposlanica u Iraku Alina Romanowski prenijela je to u srijedu pisanim putem iračkom ministru vanjskih poslova Fuadu Huseinu, rekla su tri izvora.

SAD je time odustao od uvjeta da prvo moraju prestati napadi proiranskih militantih skupina na američke snage u Iraku, rekli su izvori. Iračko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je dobilo "važno" pismo i da će ga premijer pozorno razmotriti. Razgovori bi trebali potrajati nekoliko mjeseci, ako ne i dulje, a ishod nije jasan i ne očekuje se skoro povlačenje američkih vonika.

SAD u Iraku ima 2500 vojnika koji savjetuju i pomažu lokalnim snagama da spriječe ponovni uspon Islamske države, koja je 2014. zauzela velike dijelove Iraka i Sirije prije nego je poražena.

U Iraku su i stotine vojnika iz europskih zemalja u sklopu međunarodne koalicije predvođene SAD-a uspostavljene u cilju borbe protiv Islamske države.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Američka vojska zaplijenila je iransko oružje koje je bilo namijenjeno hutistima

Ključne riječi

Komentara 2

SE
Serengeti
11:53 25.01.2024.

Valjda se pregovara o DEOKUPACIJI, a ne o završetku "misije međunarodne vojne koalicije u Iraku". Ne sjećam se da je Sadam pozvao vojsku SAD-a da uđu u Irak 🤣😂

FU
Fusnota
06:25 25.01.2024.

Rezultat će biti unutar muslimanski sukob. Na vlasti šije trenutno .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije