Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne nasjedajte

'Azil ne možete dobiti iz ekonomskih razloga'

zatvor
DPA/PIXSELL
11.06.2013.
u 12:14

Azil se može dobiti samo iz političkih, nikako ne iz ekonomskih razloga, objašnjavaju iz Centra

Iako je vijest o tome kako je u prva dva mjeseca 2013. godine 30 hrvatskih državljana zatražilo azil na Islandu mnoge iznenadila, vrlo brzo ju je zamijenila vijest kako su isti prošlog tjedna deportirani natrag u Hrvatsku. Također, krajem prošle godine mnogo se pričalo o odlascima, posebice mladih, u Kanadu i velikom broju hrvatskih državljana u statusu tražitelja azila u toj zemlji.

Mnogo je mogućih razloga zbog kojih hrvatski državljani u posljednje vrijeme žele napustiti RH i otići u inozemstvo, među kojima se nalaze humanitarni, politički, ali i ekonomski razlozi.

Kako bi se spriječile neželjene posljedice odlazaka te vraćanja važno je da građani i građanke RH dobiju točne i provjerene informacije o tome što ih čeka po dolasku u određenu zemlju, kao i objašnjenje procedura koje ih tamo očekuju, poručili su iz Centra za mirovne studije.

Azil se može dobiti samo iz političkih, nikako ne iz ekonomskih razloga, objašnjavaju iz Centra. Također, ista pravila vrijede za osobe koje dolaze u Hrvatsku tražiti azil kao i za hrvatske državljane koji ga odlaze tražiti u druge zemlje. Azil se daje osobi koja se zbog osnovanog straha od proganjanja zbog svoje rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili političkog mišljenja ne može, ili se zbog tog straha ne želi, staviti pod zaštitu svoje zemlje. Svaki slučaj azila pojedinačno ispituje i nije dovoljna činjenica pripadnosti određenoj grupi kako bi se dobio status, stoga je važno za svaki slučaj navesti dokaze koji pokazuju ugrozu za određenu osobu. Ako to ne uspije, osobe koje traže azil dobit će mjeru za napuštanje dotične države, a u nekim zemljama moguće je i da dobiju račun za podmirenje troškova deportacije koji će ih, ako nemaju sredstava da ga plate na licu mjesta, dočekati prilikom sljedećeg pokušaja ulaska u tu zemlju.

Također važno je znati da osoba neće nužno ostvariti pravo na azil ako može dobiti učinkovitu zaštitu u drugom dijelu zemlje u kojem ne bi imala osnovani strah od proganjanja, ako može sigurno i zakonito otputovati u taj dio zemlje i ako se može razumno očekivati da će se ta osoba tamo moći i nastaniti. Iz Centra su apelirali na građane da ne zloupotrebljavaju sustav azila iz ekonomskih razloga jer im zahtjevi neće biti prihvaćeni te će vrlo brzo biti vraćeni u Hrvatsku.

>>On je otkrio tajne: Htio bih azil na Islandu, ali završit ću u zatvoru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije