Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rat protiv invazivnog kukca na plažama

Azijskoj strizibubi presudit će sječom i spaljivanjem drveća

poljoprivrednici
Foto: Damir Špehar/PIXELL
28.10.2014.
u 16:55

U Turnju je, kako doznajemo, posječeno pet Melija azedarach, tzv. očenašica te četiri javora, a nakon što su zaraženo drveće uklonili u Turnju, drvosječe su se bacili na posao i u Filipu i Jakovu, u kojem je posječeno, izvađeno, usitnjeno i spaljeno još 20-ak velikih stabala – ukupno 26...

Na plaži te u autokampovima u Turnju i Sv. Filipu i Jakovu djelatnici Hrvatskih šuma potpomognuti stručnjacima iz Zavoda za zaštitu bilja i fitosanitarnom inspekcijom od jučer se bore s azijskom strizibubom, novom prijetnjom hrvatskim listopadnim šumama, voćkama i urbanom zelenilu.

Simptomi kasno vidljivi

U Turnju je, kako doznajemo, posječeno pet Melija Azedarach, tzv. očenašica, te četiri javora, a nakon što su zaraženo drveće uklonili u Turnju, drvosječe su se bacili na posao i u Filipu i Jakovu, u kojem je posječeno, izvađeno, usitnjeno i spaljeno još 20-ak velikih stabala – ukupno 26. Jedino se tako može uništiti ta invazivna vrsta na čije su suzbijanje samo u Italiji, na području Lombardije, čak i u urbanim dijelovima Milana, potrošeni milijuni eura, doznajemo od Renate Brlek, voditeljice Službe fitosanitarne inspekcije u područnim jedinicama Ministarstva poljoprivrede. Ovaj se kukac, koji u Europi nema prirodnog neprijatelja i ugrožava više od stotinu vrsta bjelogorice, među kojima i jabuke, kruške ili ruže, u nas se prvi put pojavio 2007. u jednom rasadniku u Turnju. No iako se mislilo da je uspješno iskorijenjen, u lipnju ove godine u blizini rasadnika utvrđena je jaka zaraza na stablima koja su se potpuno osušila zbog ličinki u unutrašnjosti debla koje izgrizaju. Simptomi su, naime, vidljivi tek kad drveću nema spasa, a koliko je taj štetnik koji se širi trgovinom sadnicama iz Azije prilagodljiv, govori i to što je napad na očenašicu u nas prvi takav zabilježeni slučaj u EU.

Brlek kaže kako postoji mogućnost da u Turnju i Sv. Filipu i Jakovu ima stabala koja su zaražena, ali se to na njima još ne vidi.

Sječa se nastavlja

Zbog toga će se idućih dana u krugu sto metara od posječenih stabala na isti način ukloniti i drugi potencijalni “domaćinistrizibube, još oko 220 komada listopadnog drveća i grmova. Daljnje širenje tog kukca imalo katastrofalne posljedice za naše šume i okoliš. Stoga je njegovo iskorjenjivanje ocijenjeno najvišim prioritetom, a građani se mole da sumnjive slučajeve u svojim okućnicama prijave mjerodavnoj inspekciji.

>>Slijedi li masovna sječa palmi na Jadranu?

>>Poljoprivrednici: Nemamo vremena čekati ni raditi na dug

Komentara 1

Avatar ambientocclusser
ambientocclusser
21:30 28.10.2014.

Pa jel stvarno moramo i sadnice domaćeg raslinja dovlačiti iz proklete kine? jel ni to nismo u stanju sami uzgojiti? Katastrofa. Šimširov moljac mi je tako devastirao sav šimšir u dvorištu jer je netko od susjeda donio šimšir iz šoping centra koji je uvezen iz kine zaraženim moljcem. Također nema prirodnih neprijatelja i ne vidi se dok nije prekasno. Užas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije