Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
eskalacija sukoba

VIDEO Novi rat na pomolu: Oglasile se sirene, čuju se eksplozije. Azerbajdžan krenuo u akciju

Karabah
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
19.09.2023.
u 12:29

Azerbajdžan javlja da su izvedeni visokoprecizni udari protiv armenskih snaga i vojnih objekata koji se nalaze na teritoriju Karabaha

Azerbajdžansko ministarstvo obrane kaže da je započelo "antiterorističke" operacije u svojoj otcijepljenoj regiji Nagorno-Karabah, pod kontrolom Armenije. Prijavljeno je da je jedanaest azerbajdžanskih policajaca i civila ubijeno u eksploziji mine i još jednom incidentu, javlja BBC.

U glavnom gradu Karabaha zabilježene su sirene zračne opasnosti. Azerbajdžan javlja da su izvedeni visokoprecizni udari protiv armenskih snaga i vojnih objekata koji se nalaze na teritoriju Karabaha. 

Ministarstvo obrane Azerbajdžana objavilo je u priopćenju namjeru da "razoruža i osigura povlačenje formacija armenskih oružanih snaga s naših teritorija (i) neutralizira njihovu vojnu infrastrukturu". Navelo je da su gađani samo legitimni vojni ciljevi korištenjem onog što je nazvano visokopreciznim oružjem, a ne civili ili civilna infrastruktura "u težnji za obnovom ustavnog poretka Republike Azerbajdžan". Ministarstvo je navelo da je obavijestilo ruske mirovne snage u tom području zajedno s tursko-ruskim nadzornim centrom koji pomaže u osiguravanju poštovanja prekida vatre dogovorenog 2020.

Karabah, međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana, ima pretežno etničko-armensko stanovništvo i otrgnuo se kontroli Bakua početkom 1990-ih nakon rata. Azerbajdžan je vratio dijelove odmetnute regije u ratu 2020.

VEZANI ČLANCI:

Armenija kaže da nema nikakve snage u Karabahu i da su njezini prioriteti isključivo humanitarni.

Velik dio Karabaha kontroliraju etničke armenske vlasti na koje Baku već dugo vrši pritisak s ciljem da ih raspusti i razoruža.

Ruben Vardanyan, bankar i milijarder koji je do veljače bio najviši dužnosnik u upravi etničkih Armenaca u Karabahu, napisao je na platformi X, prije poznatoj kao Twitter: "Azerbajdžan je pokrenuo topnički napad velikih razmjera na Nagorno Karabah, ciljajući gradove i civile."

Reuters nije mogao odmah provjeriti tvrdnje nijedne strane.

Baku je objavio svoju operaciju nakon što se požalio da je šest njegovih građana ubijeno nagaznim minama u dva odvojena incidenta, za što je okrivio "ilegalne armenske naoružane skupine". Do eskalacije je došlo dan nakon što su prijeko potrebna hrana i lijekovi isporučeni u Karabah putem dvije ceste istodobno, što je korak koji je izgledao kao da bi mogao pomoći pri ublažavanju rastućih napetosti između Azerbajdžana i Armenije.

Do nedavno Baku je nametao široka ograničenja na Lachinskom koridoru, jedinoj cesti koja povezuje Armeniju s Karabahom, i nije dopuštao pomoć tvrdeći da se ruta koristi za krijumčarenje oružja.

Armensko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da su potezi Bakua ilegalni, a ministarstvo obrane objavilo je da je stanje na granici dviju država mirno.

VIDEO U regiji Nagorno-Karabah snimljena velika eksplozija

Ključne riječi

Komentara 72

Avatar Le-Freak
Le-Freak
14:15 19.09.2023.

Turci nad Armencima izgleda nisu napravili dovoljno genocida. Nikad takvima dosta pokolja kršćana.

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
13:59 19.09.2023.

Kako će sad tek cijene skočit. Naime poznato je da je Gorski Karabah vodeći proizvođač svega što modernom čovjeku treba

ST
Startrack
13:39 19.09.2023.

Armenci su u vrlo nezgodnom polozaju jer niko na svijetu ne stoji uz njih, potpuno su sami.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije