Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nitko nije stradao

Automobil zaobilazio spuštene polubranike na pružnom prijelazu pa podletio pod vlak

Foto: HŽ Infrastruktura
1/8
14.03.2023.
u 12:33

Iz HŽ-a napominju da je ovo opomena svim sudionicima u prometu da posebno paze kad se približavaju pruzi. "Ako su polubranici spušteni, spušteni su s razlogom – jer nailazi vlak. Ako su upaljeni svjetlosni i zvučni signali – nailazi vlak. Ako se ispred prijelaza nalaze znakovi „STOP“ i „Andrijin križ“, obvezni su zaustaviti se i provjeriti nailazi li vlak", ističu.

Danas u 5.45 sati u kolodvoru Čakovec osobni automobil je podletio pod vlak na željezničko-cestovnom prijelazu osiguranom polubranicima te svjetlosnim i zvučnim signalima, javljaju iz HŽ-a. Putnički vlak koji je vozio na relaciji Varaždin – Kotoriba udario je u automobil koji se našao na pruzi jer se vozač, kako kažu iz HŽ-a, nije zaustavio ispred spuštenih polubranika, već je između njih vozio „slalom“ kako bi ih zaobišao. Od siline udara smrskani automobil završio je u obližnjem dvorištu.

Vozač automobila (33) lakše je ozlijeđen, a pukom srećom nitko nije poginuo. Očevid je završio u 7.33 sati, a prekid prometa trajao je sat i 50 minuta. Putnike su u tom razdoblju prevozili autobusi. Iz HŽ-a napominju da je ovo opomena svim sudionicima u prometu da posebno paze kad se približavaju pruzi. "Ako su polubranici spušteni, spušteni su s razlogom – jer nailazi vlak. Ako su upaljeni svjetlosni i zvučni signali – nailazi vlak. Ako se ispred prijelaza nalaze znakovi „STOP“ i „Andrijin križ“, obvezni su zaustaviti se i provjeriti nailazi li vlak", ističu.

Za nesreću na prijelazu ceste preko pruge jutros u Međimurju kriv je 33.-godišnji vozač Peugeot Partnera čakovečkih registarskih oznaka koji se po dolasku do prijelaza ceste preko željezničke pruge nije zaustavio iako je uređaj za zatvaranje prometa bio spušten, uz istovremeno uključenje svjetlosnih i zvučnih signala koji upozoravaju sudionike da se približava vlak. - Kako bi izbjegao spuštene polubranike, vozilom je prešao na suprotnu prometnu traku te je u tom trenutku u stražnji bočni dio kombija udario putnički vlak. Uslijed siline udara Peugeot Partner odbačen je izvan kolnika, gdje je prednjim dijelom udario u dvorišnu ogradu, vlasništvo 71-godišnjakinje. Putničkim vlakom, koji prometuje na relaciji Zagreb - Čakovec, upravljao je 60-godišnji strojovođa - izvijestila je policija. Zbog počinjenja nekoliko prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, 33-godišnji vozač Peugeot Partnera prekršajno će se sankcionirati. - Strašno je zružilo i potrčala sam do auta. Vozač je bio sav krvav i samo ga je čudo spasilo - ispričala je vlasnica kuće.

Dodaju da ovaj primjer pokazuje da ni prijelazi s najvišom razinom osiguranja nisu jamstvo da se nesreća neće dogoditi. Prema njihovim podacima, u 2022. godini dogodila su se 442 loma polubranika, odnosno toliko su puta vozači nasilno pokušali prijeći preko pruge dok su polubranici bili spušteni. Svjetski podaci također pokazuju da je u 98 posto nesreća na ŽCP-ovima uzrok nesmotrenost i nepoštivanje prometnih pravila i signalizacije od strane sudionika u cestovnom prometu.

"Zato je ključna edukacija građana koju već godinama provodimo i kroz akciju „Vlak je uvijek brži“. (...) Još jednom apeliramo na sudionike u cestovnom prometu – pripazite, zaustavite se, pogledajte ulijevo i udesno, ne zaobilazite polubranike jer vlak je uvijek brži", zaključuju iz HŽ-a. 

VIDEO: Pula: Vlak na rivi naletio na kombi pa ga gurao više stotina metara

Komentara 1

LA
lajh1985
12:54 14.03.2023.

Da nije bilo rampi onda bi se zalio da ga je vlak pogodil, a on ni kriv ni duzan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije