Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bizarna nesreća

Automobil ubio jato čvoraka, cesta se nije vidjela od mrtvih ptica

ptice
Duško Mirković/Pixsell
29.10.2010.
u 17:06

Nakon što sam događaj prijavio Ministarstvu kulture jer je riječ o zaštićenim pticama, tamo su mi kazali kako to nije neobično i da slične dojave dobivaju povremeno i iz drugih krajeva – rekao je veterinar Darko Mitrić

Oko 150 čvoraka usmrćeno je u požeškoj Mlinskoj ulici u - prometnoj nesreći! Nevjerojatan događaj zbio se u četvrtak poslijepodne, a u Centru 112 sve je dojavio 18-godišnji Antonio Šarić.

Mislio sam da je blato

- Vraćao sam se iz škole i još izdaleka na cesti sam primijetio da nešto leži. Učinilo mi se kao da je traktor nanio velike količine blata, ali kad sam došao bliže, vidio sam mnoštvo ptica. Iznenadio sam se, pogotovo kada sam nekoliko mrtvih ptica našao i u dvorištu. Jedna je još bila živa, ali nije mogla poletjeti – ispričao je Antonio.

- Ptice su ležale i na nogostupu, a bilo ih je čak i na krovu. Izgledale su omamljeno, kao da su pale s neba – dodao je Vladimir Protić. Ništa manje od stanovnika Mlinske ulice začuđeni nisu bili ni komunalni redari, djelatnici “Tekije”, policajci te inspektorica i veterinar koji su ubrzo došli na mjesto događaja.

- Bilo je neobično vidjeti toliko mrtvih ptica na jednom mjestu. Veterinar je uzeo desetak komada kako bi se ispitalo što je uzrok smrti, a naši su radnici ostale pokupili i odvezli – kazao je Zdravko Dragaš, poslovođa komunalnog sektora Tekije. Odmah se počelo nagađati o uzrocima uginuća pa se tako mnogima najvjerojatnijim učinilo da su se možda otrovale jedući usjeve s obližnjih njiva koji su prskani zaštitnim sredstvima.

Nisam vidio ništa slično

- Riječ je o čvorcima koji se u ovo doba okupljaju u velika jata, u kojima može biti više stotina pa i tisuću ptica. Na jato je naletjelo vozilo i usmrtilo dio ptica. Osobno nikada nisam ništa slično vidio, ali nakon što sam događaj prijavio Ministarstvo kulturu, jer je riječ o zaštićenim pticama, tamo su mi kazali kako to nije neobično i da slične dojave dobivaju povremeno i iz drugih krajeva – rekao je veterinar iz požeške Veterinarske stanice Darko Mitrić.

– Ako se jato uplašilo i u niskom letu krenulo preko ceste, sigurno su stradale od naleta auta – dodala je ornitologinja Vlatka Dumbović Mazal.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar kanonik
kanonik
21:33 29.10.2010.

Taj koji je twe štetočine zaštitio nije normalan.Po meni treba nas koji imamo nešto zasađeno zaštititi od njih i vrabaca.Ako niste vidjeli čvorka u akciji,nemožete ni zamisliti kako to izgleda.Ubrišućem letu po cijenu života obruše se na ljetinu i dok si rekao keks nema usjeva.A ima ih na tisuće.

BU
buck
05:10 19.11.2010.

e sad me zanima oce li bit cvorak na rostilju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije