Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19

Austrijski ministar zdravstva upozorava: I dalje postoji opasnost i potreban je oprez

FILE PHOTO: COVID-19 vaccination continues on the first day of 2022, in Berlin
Foto: MICHELE TANTUSSI/REUTERS
1/3
19.11.2022.
u 17:07

Iako je trenutačno stanje zaraze u Austriji optimistično, daljnji valovi zaraze preko zime su vjerojatni, a postoji i daljnja opasnost od novih varijanti i mutacija”, istakao je austrijski ministar Rauch

Austrijska vlada produžuje besplatno cijepljenje i testiranje, kao i korištenje lijekova protiv koronavirusa za sve građane Austrije do sredine sljedeće godine, stoji u izvješću austrijskog ministra zdravstva Johannesa Raucha o kojem danas izvještavaju austrijski mediji.

A kada smo kod testiranja, treba pojasniti da sadašnji sustav testiranja obuhvaća 5 besplatnih PCR testova i 5 besplatnih antigenskih testova mjesečno za svakog austrijskog osiguranika. Više od toga mora osiguranik sam platiti.

“Savezna vlada je odlučila produžiti postojeće financiranje ovih važnih mjera, do kraja lipnja 2023. godine i time ponuditi sigurnost u daljnjoj borbi protiv pandemije”, pojasnio je austrijski ministar. Rauch je napomenuo kako pandemija “još nije prošla”, te je i nadalje “potreban oprez”. A da pandemija Covida-19 u Austriji još nije prošla pokazuju dnevno i podaci o broju novozaraženih.

Jučer ih je bilo preko 4.000, a proteklih dana i tjedana i preko 5.000 i više. Na bolničkom liječenju je trenutačno 934 osobe, uključujući 72 u intenzivnoj njezi. Međutim, zbog rata u Ukrajini, povijesne inflacije i ogromnih poskupljenja u Austriji, Austrijanci su Covid-19 potisnuli u drugi plan. U prvom su im aktualna poskupljenja, kako platiti račune za struju i plin, nabaviti jeftinije živežne namirnice i natankati automobil gorivom? Međutim, austrijski ministar zdravstva upozorava da je zima još pred nama, a s njom i brojni virusi koji šeću oko nas. Među njima i koronavirus.

“Iako je trenutačno stanje zaraze u Austriji optimistično, daljnji valovi zaraze preko zime su vjerojatni, a postoji i daljnja opasnost od novih varijanti i mutacija”, istakao je Rauch. Napomenuo je kako je austrijska Vlada zajedno sa stručnjacima izradila “sveobuhvatni menadžment plan varijanti, kao pripremu za nadolazeće mjesece”. “Uz to i dalje računamo na naše najvažnije instrumente: cijepljenje, lijekove i testove - koji su dostupni svakome, besplatno i širom Austrije”, poručio je Rauch.

Ključne riječi

Komentara 1

V0
Vlaskoulicanec3.0
18:06 19.11.2022.

Korona je još jedino tema za politiku i medije. Austrijancima to već mjesecima nije tema i, osim onih par hard core korona vjernika, to više nikoga ne zanima. Politika mora raditi paniku da bi uspjela makar nešto od tih 17.000.0000 doza cjepiva na 8,5 mil. stanovnika koje ima upotrijebiti. Samo do kraja rujna u Austriji je bačeno oko 6.000.000 doza kojima je istekao rok trajanja, a oko 4.500.000 ih je donirano (iako se ne zna kome, tako da ozbiljno izvori govore da su i one morale biti bačene)...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije