Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREOKRET U BEČU

Austrijski kancelar: Neće biti veta protiv Hrvatske, uopće ne vidim problem s hrvatskom granicom

Austrian Chancellor Nehammer delivers a speech in the Parliament in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS
1/2
22.11.2022.
u 19:11

Budući da Hrvatska uzorno obavlja zaštitu granica, ne vidim tu problem. Glasuje se o državama pojedinačno", naveo je Nehammer

Samo dan uoči razgovora u Zagrebu, austrijski kancelar Karl Nehammer “relativirao je prijetnje vetom austrijskom ministra unutarnjih poslova Gerharda Karnera. Također i zato, kako bi stvorio bolju bazu za razgovore o pitanju opskrbe energijom,  izvijestio je danas poslijepodne domaći dnevni list “Kleine Zeitung”.

Isti izvor navodi kako je to priličan balans koji bi Karl Nehammer (ÖVP) trebao postići u srijedu na razgovorima u Zagrebu - barem na vidnim mjestima. U nastavku piše kako će tema Nehammerovog razgovora, kako s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem tako i s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem biti energija i proširenje schengenskog prostora.

“Dok se kod pitanja energije radi o molitelju za infrastrukturu, kod pitanja Schengena pobrinulo se je pred samo putovanje za iritaciju”, ističe Kleine Zeitung. Naime, ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner iz Nehammerove Narodne stranke (ÖVP) prethodno je zaprijetio kako će Austrija staviti veto na širenje  schengenskog prostora s problemom kojeg Austrija ima s ilegalnim migrantima.

“Češko predsjedništvo Vijećem EU-a planira nakon preporuke Europske komisije,  primiti u Schengenski sustav početkom 2023. godine države članice Eu-a, Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku. Samo: Bez jednoglasnosti unutar  dosadašnjih članica Schengena plan bi mogao propasti”, piše dnevni list.

Dodaje kako je Nehammer u razgovoru s austrijskim medijima u Klagenfurtu “relativirao Karnerovu prijetnju vetom”.

“Na Sjeveru ne osjećamo nikakav migracijski pritisak iz Hrvatske. Budući da Hrvatska uzorno provodi zaštitu granice, ne vidim tu nikakav problem. O državama će se pojedinačno glasovati”, pojasnio je Nehammer. Prema tome prijetna vetom usmjerena je samo na Bugarsku i Rumunjsku.

“Mi imamo 100.000 ljudi koji su neregularno prešli granicu, od čega je njih 75.000 prošlo kroz zemlje kao što su Rumunjska, Bugarska i Mađarska, bez da su ih tamošnja sigurnosna tijela  registrirala. To je sigurnosni rizik, o kome se moramo pobrinuti”, poručio je austrijski kancelar.

Na sastanku u Zagrebu energija će također biti jedna od važnih tema. Ali ipak nešto lakša od Schengena napominje Kleine Zeitung. U nastavku izvještava kako će Nehammer u četvrtak posjetiti LNG terminal na otoku Krku, gdje će se održati energetski summit,  kojem će nazočiti i bavarski premijer Markus Söder.

List ističe kako unatoč toga što su kapaciteti za tekući plin rasprodani do 2027. godine, razgovarati će se o srednjoročnoj strategiji, kako bi se s obzirom na izvore moglo dalje planirati i upravljati, s obzirom da se računa s udvostručenjem kapaciteta LNG terminala na Krku.

I na kraju kada se sve sabere, barem kako izgleda dan uoči posjeta austrijskog kancelara Karla Nehammera Hrvatskoj, “tresla se brda, rodio se miš”. Dakle, nema veta prema Hrvatskoj! Očito je ipak u zadnji trenutak prepoznato da u ova teška krizna vremena, rata u Ukrajini, energetske krize i rekordne inflacije diljem Europe, jedni smo drugima, više nego ikada prije, potrebni. Preciznije rečeno: Zajedno smo jači!

VIDEO: Nove mjere u Hrvatskoj zbog ptičje gripe: Sva perad mora se držati u zatočeništvu

Ključne riječi

Komentara 43

OP
optrt
20:55 22.11.2022.

Znači grmoja, benčićka, grbin i kizo na aparatima...

OT
otrovnijezik
20:41 22.11.2022.

Da su se oni htjeli registrirati išli bi na granične prijelaze a ne ilegalno.

PR
prahrvat
23:44 22.11.2022.

Ne želim ništa dobro za moj narod jer onda ne mogu hejtat HDZ. Pozdrav, vaš Ninica Grmojko

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije