Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspostava banke za Hypo imovinu

Austrijska vlada smiruje zabrinute porezne obveznike

Hypo Alpe Adria
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VL
Autor
Snježana Herak
12.02.2014.
u 11:08

Hypo je dosad primio 4,8 milijardi eura državne pomoći.

Središnja tema u gotovo svim austrijskim medijima u srijedu je odluka Vlade Republike Austrije da preispita opciju o uspostavi državne „loše“ banke za problematičnu imovinu 2009. godine nacionalizirane Hypo Alpe-Adria grupe (HAA), nakon što su privatne banke okrenule leđa državi i odbile pomoći u osnivanju fonda koji bi apsorbirao problematičnu imovinu Hypoa.

„ Žalosno je da predloženi model nije prošao“, rekao je austrijski potkancelar i ministar financija Michael Spindelegger istaknuvši kako je sljedeći korak provjera opcije osnivanja javne institucije u kojoj neće sudjelovati privatne banke i koja bi bila u 100-postotnom vlasništvu Republike Austrije.

Kako austrijski kancelar Werner Faymann i njegov zamjenik i ministar financija Michael Spindelegger nisu u utorak bili spremni nakon Ministarskog vijeća izići pred novinare i podrobnije pojasniti što bi uspostava „loše“ banke značila za državu i austrijske porezne obveznike, učinili su to umjesto njih domaći mediji.

Zajedničko im je svima to da pišu kako Vlada smiruje zabrinute austrijske porezne obveznike koji točno znaju što znači ako država mora apsorbirati do 19 milijardi eura problematične imovine Hypoa. Navode kako novi „teret“ ne pogađa samo državne financije nego sve austrijske građane. U kojoj mjeri, to će se tek vidjeti.

Mediji također podrobno špekuliraju o utjecaju državne „loše“ banke na javni dug Austrije, navodeći kako bi novoosnovana javna ustanova trebala preuzeti dio tereta, odnosno oko 13 milijardi problematičnih kredita, leasinga i nekretnina Hypo banke, a za preostalih 6 od ukupno 19 milijardi eura navodno postoji mogućnost naplate.

Stručnjaci ističu da bi 13 milijardi eura kojima bi upravljala država mogli povećati udio duga u bruto domaćem proizvodu s 74 na 78 posto, a u slučaju da se ne naplati planiranih 6 milijardi eura čak na 80 posto, što je obično znak za uzbunu rejting agencijama.

Domaći financijski stručnjaci tvrde da agencija Standard & Poors neće Austriji sniziti rejting.

Također navode kako je trenutačno nemoguće procijeniti da li je u Austriji na pomolu novi, još restriktivniji Paket mjera štednje. Austrijska vlada smiruje porezne obveznike ističući da oni nisu krivi za nastalu situaciju s posrnulim Hypom i da bi bilo nepravedno da nose teret njegovog restrukturiranja. Hypo je dosad primio 4,8 milijardi eura državne pomoći.

Austrijska oporba zatražila je posebno zasjedanje Nacionalnog vijeća austrijskog Parlamenta o „slučaju Hypo“ , nazvavši ga „najvećim financijskim skandalom“ nakon Drugog svjetskog rata, što je austrijska Vlada odbila.

>> Austrijski dio Hypo banke prodan bogatom Indijcu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije