Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALARM

Austriji nedostaje 1.300 liječnika

liječnici
ilustracija
06.10.2014.
u 15:42

„Mnogi kolege su toliko opterećeni da nisu u mogućnosti uzeti nove pacijente“

„Prema našim procjenama širom Austrije nedostaje 1.300 liječnika. Samo u Beču njih oko 300““, tvrdi predsjednik Austrijske liječničke komore Artur Wechselberger. Riječ je liječnicima opće medicine u devet austrijskih pokrajina, koji imaju ugovore s nadležnim Zdravstvenim osiguranjima.

„I u Innsbrucku i ostalim pojedinačnim pokrajinama nedostatna je primarna zaštita“, istakao je Wechselberger. Sličnoga mišljenja je i njegov bečki kolega, predsjednik Liječničke komore grada i pokrajine Beč Thomas Szekeres.

„Mnogi kolege su toliko opterećeni da nisu u mogućnosti uzeti nove pacijente“, rekao je Szekeres dodavši kako je potreba za liječnicima opće medicine posljednjih godina porasla, a broj liječnika u ugovornom odnosu s Zdravstvenim osiguranjem znatno pao.

Prema podacima bečke Liječničke komore, u pojedinim bečkim stambenim okruzima, a ima ih 23, na pojedinog liječnika otpada i do 2.500 pacijenata. Austrijski mediji pišu kako zbog nezavidne situacije, pojedine liječničke ambulante u Beču ovih dana uzimaju samo pacijente koji stanuju u stambenom okrugu gdje je i liječnička ambulanta, a ostalima sve češće odbijaju pružiti zdravstvenu uslugu i šalju ih liječnicima u njihovom kvartu. Dodaju kako zbog jesenjih prehlada i viroza neki liječnici rade gotovo u „15-minutnom taktu“, što sigurno ide ne samo na uštrb liječnika nego i pacijenata koji očekuju da im se posveti više vremena.

>> Na odlazak iz Hrvatske sprema se 600 liječnika

Komentara 11

Avatar una12
una12
17:06 06.10.2014.

To ce uskoro dobrim djelom Hrvati popunit.

CR
Cro82
19:10 06.10.2014.

Svi su u Švicarskoj

WH
Whatever24
01:39 07.10.2014.

Neprofesionalno i nehigijenski; doktor ne nosi rukavice prilikom vadenja krvi. Osobno dozivila vadenje krvi bez rukavica puno vise puta nego sa rukavicama. Valjda stede...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije