Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŠKI PREGOVORI

Austrija želi vraćati migrante u Mađarsku. Mađarski ministar: Jasno je da ih ne moramo primati

migranti
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
10.06.2016.
u 00:15

"Da bismo ih primili, oni ovdje moraju početi svoje putovanje"

Beč i Budimpešta su počeli teške pregovore o sudbini tisuća migranata koje Austrija želi vraćati u Mađarsku koja to odbija.

"Jasno je da Mađarska ne mora primati te migrante", rekao je u četvrtak mađarski ministar obrane Istvan Simicsko na tiskovnoj konferenciji u Budimpešti, u društvu s austrijskim kolegom Hansom Peterom Doskozilom.

"Da bismo ih primili, oni ovdje moraju početi svoje putovanje. No (...) oni su prošli kroz više zemalja prije nego su stigli u Mađarsku", pa tako kroz Grčku i druge zemlje EU-a, dodao je Simicsko.

Kako navodi Beč, trenutačno u Austriju preko Mađarske stiže u prosjeku 150 ljudi na dan.

Priljev migranata u 2015. je ugrozio europski sustav traženja azila poznat kao Dublinski propisi po kojima zahtjev za azil obrađuje zemlja ulaska  migranata u EU, a to su uglavnom Grčka i Italijia.

Mnoge zemlje, pa tako i Austrija, više ne vraćaju migrante u Grčku koja odavno upozorava da je sustav nepravedan.

"Naša očekivanja prema Mađarskoj su jasna. Ona je članica EU-a, Schengena i potpisnica Dublinskog sustava. S obzirom na taj zakonski okvir, mislimo da možemo vraćati migrante u Mađarsku", rekao je za AFP Karl-Heinz Grundboeck, glasnogovornik austrijskog ministarstva unutarnjih poslova.

Komentara 4

YN
yes_no
08:01 10.06.2016.

Mi ćemo dobiti najmanje 250 000 koliko ih je Ostojić registrirao pri ulasku u RH. Hvala sdp-u na ovoj sumornoj činjenici.

VI
virkom
08:12 10.06.2016.

Polako se beru plodovi "super-imigrantske" politike. Najprije ih je Njemačka sve pozvala, a sad ih nitko neće. Kad shvate da ne mogu ostati u Njemačkoj ili Austriji, a nitko drugi ih neće biti će još više kriminala. Ostali koji suu dobili azil dovest će svoje obitelji, ma sve, babe, djedove, susjede (oni su tako i tako svi rođaci) i onda nam ostaje još samo: selam alejkum.

DD
dr dragon
06:53 10.06.2016.

Uvalice ih oni nama!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije