Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TREĆI PUT ZA KORMILOM

Austrija preuzela predsjedanje Vijećem EU-a pod geslom „Europa koja štiti“

Sebastian Kurz
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
30.06.2018.
u 14:25

Ključni prioriteti austrijskog predsjedanja bit će sigurnost, posebno zaštita vanjskih granica EU-a, borba protiv nezakonite migracije, promicanje europske konkurentnosti kroz digitalizaciju te daljnje približavanje država zapadnog Balkana EU

Nakon što je Bugarska odradila svoj mandat, Austrija je danas simboličnom primopredajom naslovljenom 'Servus Europa', na poznatom austrijskom skijalištu Planai u Schladmingu po treći put, nakon 1998. i 2006. Godine, preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Vijećem Europske unije.

Pod geslom 'Europa koja štiti', predsjedanje EU-om preuzeo je od svog bugarskog kolege Bojka Borisova, austrijski savezni kancelar Sebastian Kurz, u nazočnosti predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i više od 200 gostiju i 130 medijskih predstavnika.

Kurz je istakao kako je austrijsko predsjedanje 'velika odgovornost, ali i velika šansa za Europu'. Na konferenciji za novinare je rekao: "Svjesni smo da je međunarodno okružje trenutačno teško".  Tome doprinose, kako je pojasnio, napetosti s Rusijom, nepredvidiva situacija u SAD-u i Brexit. Ponovio je kako Austrija želi biti 'graditelj mostova'.

"Uspješni možemo biti samo ako će sve države članice Europske unije i sve europske institucije zajedno surađivati“, zaključio je austrijski kancelar Kurz koji je od 1. srpnja do kraja ove godine novi predsjedatelj Vijeća EU-a.

S njim se je složio i bugarski premijer Borisov, koji je Kurzu obećao svekoliku potporu tijekom austrijskog predsjedanja EU-om. Borisov je istakao kako je „sigurnost i zaštita“ moguća samo ako sve države EU-a stoje na istoj strani.

"Potreba za sigurnošću je stara koliko i čovječanstvo, a jasno se je manifestirala, sa svim svojim greškama i tijekom migrantske krize“, rekao je predsjedatelj Europskog vijeća Tusk. Napomenuo je da je uvjeren da će austrijsko predsjedanje EU-om biti "uspješno predsjedanje gradnje mostova“, jer Kurz za to ima "pravi osjećaj“.

"Posao svakog političara je da provede Zakon i zaštiti državno područje i granice“, poručio je Tusk. Pohvalio je geslo austrijskog predsjedanja EU-om "Europa koja štiti“

Ključni prioriteti austrijskog predsjedanja bit će sigurnost, posebno zaštita vanjskih granica EU-a, borba protiv nezakonite migracije, promicanje europske konkurentnosti kroz digitalizaciju te daljnje približavanje država zapadnog Balkana EU. Značajni prioriteti bit će i jačanje europske supsidijarnosti te uloge EU u svijetu.

Austrija je preuzela predsjedanje EU-om u vrlo delikatnom trenutku: pregovori o Brexitu će ući u napetu fazu, rasprave o zajedničkoj izbjegličkoj politici neće prestati, priprema sedmogodišnjeg financijskog okvira za proračun od 2021. do 2027. godine, samo to su već tri ogromna izazova i „gradilišta“, kako za Austrijance tako i za sve ostale države članice.

Tijekom predsjedanja u Austriji će se održati oko 300 sastanaka i skupova, na kojima se ukupno očekuje oko 48 tisuća gostiju. 
Svoj nastupni govor kao predsjedavajući Vijeća EU-a, austrijski kancelar Sebastian Kurz održat će u utorak 3. srpnja na sastanku Europskog parlamenta u Strasbourgu, a 5.i 6 srpnja  Beč će ugostiti predstavnike Europske komisije.

Predsjedanje Vijećem rotira među državama članicama EU-a svakih šest mjeseci. Za vrijeme tog šestomjesečnog razdoblja predsjedništvo predsjeda sastancima na svim razinama u Vijeću i tako pomaže osigurati kontinuitet rada EU-a u Vijeću.
Aktualna politička, gospodarska i kulturno-znanstvena suradnja s Austrijom samo su jedan od pokazatelja da je nova zemlja predsjedateljica Vijećem EU-a Hrvatskoj itekako značajan partner.

Sebastian Kurz
1/13

Komentara 12

CR
CroAx
16:21 30.06.2018.

Bravo! Konačno država koja je pravo zrcalo europske kulture, života i religije. Austrija je u mnogome oblikovala europski identitet, kulturu, religiju, umjetnost... I što je najvažnije, ne želi mudžahedine!

Avatar bukovica.tg
bukovica.tg
15:22 30.06.2018.

Bravo

Avatar PLEN_KI_MOON
PLEN_KI_MOON
18:06 30.06.2018.

Masonski sociopati koji samo glume empatiju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije