Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GDJE JE DOMOVINA?
Povratak na članak

Austrija odbila zahtjev za azil 18-godišnjoj Albanki iz Kosova

Arigona Zogaj, Albanka iz Kosova koja je odrasla u Austriji i govori njemački kao materinski jezik, mora napustiti Austriju ili će uz pomoć policije biti protjerana iz zemlje.

Komentari 14

SM
sudo.m
08:21 16.06.2010.

EU,nazalost,pokazuje da je islamofobicna sto svakako nemogu razumjeti.Kriteriji dali ce neko dobiti AZIL ili ne su vise politicki a ne pravni.Evropom je zavladala histerija protiv svega sto ima veze s Muslimanima.Vjerujem da je to kontraproduktivno i stetno.EU je postala velika Zajednica Naroda i pojedine clanice nebi trebale postupati tako ograniceno vec bi ljude koji su se integrisali trebali drugacije tretirati i ne trpati ih sve u isti kos.

VL
AI
ac.i.de,
18:22 15.06.2010.

Jao, jao, jao Snješka, Pa šta ti sve ovde nama napriča za ovo kratko vreme, pazi ovo \"simbol borbe za azilantska prava \"hahahahahahahahahhaha............. pa znači svaki šiptar i šiptarka koji uđu u neku Evropsku zemlju su borci za azilantska pravava , e pa ako ti tako misliš onda ih vodi svojoj kući a ne da nama zagađuju okolinu kriminalom i prostitucijom !

VL
OB
-obrisani-
19:33 15.06.2010.

Za ovu djevojku nema problema jer slika je tu i odmah ce se gore lako udati. Ostalima u obitelji tesko moze pomoci jer je punoljetna i ne ovise od nje.

VL
OB
-obrisani-
17:27 15.06.2010.

Nije ona simbol nikakvih azilanata, ona je simbol zloupotrebe liberalnih europskih zakona od strane ilegalnih imigranata. Što bi sada trebale austrijske vlasti legalizirati nepoštivanje zakona?

VL
OB
-obrisani-
20:56 15.06.2010.

nek dodje kod mene,dacu joj ja azil,mada vise volim da ga zovem djordje ili djokica....al neka,nek ga ona krsti,sto se mene tice nek se zove i azil,ako vec voli albanska imena.

VL
OB
-obrisani-
21:26 15.06.2010.

Ja verujem austrijskim vlastima da kod ove devojke nema nikakvih činjenica koje bi bile razlogom dodeljivanja statusa izbeglice. Izbeglica je neko ko je napustio svoju zemlju porekla jer je proganjan, ili bar postoji osnovana sumnja da bi bio proganjan, po osnovi svog političkog mišljenja, rasne, nacionalne ili verske pripadnosti, ili svog seksualnog opredeljenja. Dakle, po kojoj bi ona osnovi, u svojoj zemlji (a to je za austrijske vlasti Kosova, jer oni to priznaju kao neku samostalnu državu) bila proganjana, i još da je vlastitia država neće, ili ne može zaštiti? Dakle, što se uslova za azil tiče, ova devojka ih najverovatnije ne ispunjava. Međutim, ima nešto drugo a to se zove humanitarni razlozi. Ako neko dete, kao što je to bio slučaj sa ovom devojkom, sticajem okolnosti, odraste u nekoj sredini, nauči jezik te sredine kao maternji, i, realna je pretpostavka i celokupnu kulturu te sredine doživljava kao svoju, a sve ostale kao strane, nehumano ju je proterivati jer je to isto kao da nekog, recimo, rođenog Hrvata, odraslog u Zagrebu, iz nekog razloga vlasti proteraju u Mađarsku! Dakle, nehumano je ovu curu proterivati ali, za razliku od azila, što je međunarodni dogovor, humanitarni razlozi nisu i svaka je zemlja vlasna da samostalno odlučuje šta je za nju humano a šta...... ne mora da znači.

VL
AJ
Ajduk
22:26 15.06.2010.

Dok su ovi prostori bili pod AustroUgarskom znao se red, hvala Bogu u Austriji se i danas zna red i postuju se zakoni.

VL
OB
-obrisani-
22:48 15.06.2010.

Ma kakav azil. Siptari i nerade nista drugo nego traze azil. Tako i prije 90tih. Taj azil je komplet budalastina. Uostalom kao muslimani trebali bi na azil u Tursku.

VL
MA
MagicSerb
01:18 16.06.2010.

I ako ih ne volim, ovog puta sam na strani mlade Albanke. Iz više razloga: Prihvatila je Austriju kao svoju državu, nemački govori kao maternji, a kao što se vidi, ne nosi burke, hidžabe i slična sra**. Izgleda kao tipična teenagerka sa Zapada. Što više i meni se dopada i ako je Albanka.:) Sem toga, ako je podatak o godinama tačan, ispada da je s 10 godina starosti došla u Austriju i njen je život bukvalno Austrija. Svega što se danas seća je veže za tu zemlju: prijatelji, momci, škola, ma sve. Ne seća se ona Kosova. A i ako ga se seća, glumi amneziju jer ko bi tamo još išao? Da sam na njenom mestu, kao krajnju varijnatu bi ostavio brak. Pa ukoliko fašisti baš budu insistirali da je izbace, zab\'o bi im prst u oko i ne bi mi mogli niš\' a posle bi ih ismev\'o.

VL
LC
Le comte de Monte Cristo
01:51 16.06.2010.

Problem je, sto ona nema razlog za azil. Najkasnije od kad se Srbima oduzeo Kosovo, ona vise nema ispriku, da se doma mora bojat \"zlobnih Srba\", jednostavno jer oni tamo vise nemaju sta rec. Da je Kosovo ostao dio Srbije,e, bi mogla rec: \"Jednog dana ce se vratit Srpska vlast, pa cu opet morat pobjec!\" Al ovako, nista od toga. Razlozi za azil su u biti samo: etnicka, vjerska i politicka represija. Pretpostavlja se da sa strane vlastite zemlje se ne mora bojat toga. A da se na Kosovu ne zivi bas tako dobro, je jasno, al to nije razlog za azil. U biti je zapad jako licemjeran sto se tice Kosovskih Albanaca, najprije im obeca sve i svasta, pa ih CIA nahuska protiv Srbe (ustanak 1981.) i onda kad su te korisne budale odradile svoj zadatak (izdaja svoje drzave), onda ih strpaju u vizni geto. U biti nisu ni bolje zasluzili. Dok nisu 1981. poceli raditi sranja su Albanci imali relativno blagostanje i apsolutnu slobodu putovanja. Danas imaju apsolutno siromastvo i cinican vizni rezim sa strane EU-a. He to Ti je tako, kad se petljas sa Amerikancima.

VL
PO
poirot
07:48 16.06.2010.

Moj rođak koji poslom odlazi u hrvatsku ambasadu kaže da su je Šiptari preplavili, valjda produžavaju vize a Hrvatska te putovnice deli i šakom i kapom. Lako je Šipcima kada imaju na usluzi korumpiranu hrvatsku birokratju. Austrijanci sa svojim natalitetom su pukli i oni su realno ugroženi, a Hrvati treba da se pitaju koliko trenutačno ima Šiptara u Hrvatskoj i koliko njih ima hrvatsko državljanstvo. Srbija ih se iznutra rešila ,kao i u severnom delu Mitrovice.Videćemo vas kako ćete sa vašim strateškim prijateljima izaći na kraj. Mislim, nikako.

VL
OB
-obrisani-
09:12 16.06.2010.

16.06.2010. u 08:21h sudo.m je napisao/la: EU,nazalost,pokazuje da je islamofobicna sto svakako nemogu razumjeti...... ________________________ A ti sudo pokazuješ da ne razumiješ kada se nekome daje azil. Koji bi bio njihov ili njezin jedini argument za azilom? Nešto u stiluu : “meni je tu lijepo i ja govorim njemački“, kao prvo nije niti smjela biti školovana u Austriji jer nema riješen status, ovo je tipična zloupotreba europskih zakona koje svakodnevno zloupotrebljavaju ilegalni imigranti. Kosovo je sada postalo država, nema ratnih sukoba i ne vidim koji bi bio razlog da im se odobri azil osim gluposti pojedinih dužnosnika kojim se smilila, ma kako će im se smiliti tisuće za koju godinu ako sada učine presedan

VL
OB
-obrisani-
09:27 16.06.2010.

sudo.m U članku nije spomenuta njena vjeroispovjest, i kakve ima veze vjeroispovjest sa ilegalnim boravkom u nekoj zemlji? A da je histerija zavladala to je, ali ne možemo za takvo stanje kriviti europljane nego neprilagođene imigrante zadojene islamističkim divljaštvom kojii izvode na tlu Europe terorističke akcije i to birajuči gotovo uvjek civilne ciljeve. Bilo bi licemjerno sada prozivati za neku islamofobiju ljude koje je samo strah terorista

VL
DU
Deleted user
11:43 16.06.2010.

e da naši oće tako radit nebi mi imali ovoliko uvezenih kineza iz srbije

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.