Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GDJE JE DOMOVINA?

Austrija odbila zahtjev za azil 18-godišnjoj Albanki iz Kosova

Arigona Zogaj
24uhr.at
15.06.2010.
u 17:06

Arigona Zogaj, Albanka iz Kosova koja je odrasla u Austriji i govori njemački kao materinski jezik, mora napustiti Austriju ili će uz pomoć policije biti protjerana iz zemlje.

BEČ – Arigona Zogaj, 18-godišnja Albanka iz Kosova, koja je odrasla u Austriji i govori njemački kao materinski jezik, a svojevremeno je bila u središtu zanimanja javnosti zbog prijetnji samoubojstvom, mora napustiti Austriju ili će uz pomoć policije nadležne za strance biti protjerana iz zemlje.

To je odluka austrijskog Ustavnog suda, koji je odbio Arigoninu žalbu i potvrdio prethodnu odluku austrijskog Ministarstva unutarnjih poslova koje je odbilo zahtjev obitelji Zogaj za izdavanje azila, izvještavaju mediji.

Da su Arigona Zogaj i njezina majka, mlađi brat i sestra pred izgonom, ako dobrovoljno idućih tjedana ne napuste Austriju, potvrđeno je i u austrijskom MUP-u, piše austrijski dnevni tisak, zgražajući se zbog protjerivanja u Kosovo Arigone i njezine obitelji, koja je „uzor uspješne integracije stranaca u austrijsku sredinu“.

Drama zbog protjerivanja albanske obitelji u Kosovo, koja osam godina živi u Austriji, izazvala je posebnu pozornost austrijske javnosti, ne baš uvijek sklone azilantima i strancima.

Ministrica unutarnjih poslova Marija Fekter rekla je na austrijskoj televiziji ORF da preporučuje Arigoni i njezinoj obitelji da dobrovoljno napuste Austriju, istaknuvši da „Arigona smije ući u Austriju na legalan način“.

Mediji izvještavaju da je to samo ministričin pokušaj da na elegantan način napokon riješi „slučaj Zogaj“, zbog kojeg je postala omražena kod povećeg dijela austrijskih građana koji su se solidarizirali s Arigoninom sudbinom. Jedan od austrijskih stručnjaka za strance bečkom je „Kurieru“ rekao da je ponovni povratak Arigone i njezine obitelji iz Kosova u Austriju „čista teorija“, dodajući da postoji teoretska mogućnost za izdavanje austrijske vize zbog nastavka školovanja, što ne jamči eventualni povratak u Austriju i Arigoninoj majci i maloljetnoj braći s kojima ona sada živi u ovoj alpskoj zemlji.

Arigonin otac nelegalno je ušao u Austriju u svibnju 2001. godine. Njegov je zahtjev za azil odbijen, no unatoč tome on je u rujnu 2002. godine doveo u Austriju suprugu i petero djece. Iako je i na višoj instanciji nakon dva mjeseca negativno završen postupak za dobivanje azila, obitelj je ostala i dalje živjeti u Austriji.

U svibnju 2005. obitelj Zogaj podnijela je zahtjev za humanitarni boravak, što je austrijski MUP odbio.

Arigona Zogaj 2007. godine, nakon što joj je prvotno odbijen zahtjev za azil, skrila se kod župnika Ungenacha Josefa Friedla i pismom zaprijetila da se živa neće predati policiji ako njezina obitelj ne ostane u Austriji. Navela je da ne može zamisliti život u Kosovu jer ga gotovo i ne poznaje, da njezina obitelj u Kosovu nema ni kuću niti stan niti ikoga poznaje, a roditelji nemaju posao. S obzirom na teško psihičko stanje Arigone i njezine majke, koje su prijetile da će se ubiti, odluka o izgonu privremeno je povučena.

Kao posljedica toga nađeno je kompromisno rješenje da Arigona i njezina majka ostanu u zemlji dok kći ne završi školovanje. U međuvremenu su Arigonina braća u više navrata pokušala nelegalno ući u Austriju, no svaki put su uhićeni i pri su posljednjem pokušaju punoljetna braća vraćena u sigurnu treću zemlju, a maloljetna su puštena da budu s majkom i Arigonom.

Austrija je među članicama Europske unije koje su priznale neovisnost Kosova pa više ne vidi razloga za dodjelu azila stanovnicima Kosova. Iako je u posljednje vrijeme dodatno postrožila zakon o azilu koji je jedan od najstrožih u EU, slučaj 18-godišnje Arigone podijelio je austrijsku javnost koja s velikim zanimanjem prati ishod drame protjerivanja u Kosovo djevojke koja je postala simbolom borbe za azilantska prava.

Ključne riječi

Komentara 14

AI
ac.i.de,
18:22 15.06.2010.

Jao, jao, jao Snješka, Pa šta ti sve ovde nama napriča za ovo kratko vreme, pazi ovo \"simbol borbe za azilantska prava \"hahahahahahahahahhaha............. pa znači svaki šiptar i šiptarka koji uđu u neku Evropsku zemlju su borci za azilantska pravava , e pa ako ti tako misliš onda ih vodi svojoj kući a ne da nama zagađuju okolinu kriminalom i prostitucijom !

OB
-obrisani-
19:33 15.06.2010.

Za ovu djevojku nema problema jer slika je tu i odmah ce se gore lako udati. Ostalima u obitelji tesko moze pomoci jer je punoljetna i ne ovise od nje.

SM
sudo.m
08:21 16.06.2010.

EU,nazalost,pokazuje da je islamofobicna sto svakako nemogu razumjeti.Kriteriji dali ce neko dobiti AZIL ili ne su vise politicki a ne pravni.Evropom je zavladala histerija protiv svega sto ima veze s Muslimanima.Vjerujem da je to kontraproduktivno i stetno.EU je postala velika Zajednica Naroda i pojedine clanice nebi trebale postupati tako ograniceno vec bi ljude koji su se integrisali trebali drugacije tretirati i ne trpati ih sve u isti kos.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije