Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLIMATSKE PROMJENE

Austrija: Klimatski aktivisti simbolički pokopali glečer kako bi upozorili na smanjivanje ledenjaka

Stalne promjene: Klima utječe na podizanje razine mora zbog topljenja ledenjaka
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija
1/3
06.09.2023.
u 09:18

Udruga "Zaštitimo naše zime" (POW) željela je upozoriti na dramatičan razvoj događaja s ledenjakom Pasterze. Dug oko osam kilometara, Pasterze je najveći ledenjak u Ausrtiji, no samo prošle godine se povukao za 87 metara.

S mrtvačkim kovčegom napravljenim od leda, austrijska udruga za klimatsku akciju u utorak je skrenula pažnju javnosti na smanjivanje velebnih alpskih glečera. Nekoliko ljudi nosilo je golemi blok leda u obliku mrtvačkog kovčega u pogrebnoj procesiji kod vidikovca Franz-Josefs-Höhe na panoramskoj visokogorskoj cesti Grossglockner, na 2369 metara.

U "pogrebnoj procesiji" su bili nazočni katolički i protestantski svećenik, prenosi ORF. Udruga "Zaštitimo naše zime" (POW) željela je upozoriti na dramatičan razvoj događaja s ledenjakom Pasterze. Dug oko osam kilometara, Pasterze je najveći ledenjak u Ausrtiji, no samo prošle godine se povukao za 87 metara.

Sve je izglednije da će se za godinu do dvije odlomiti od gornjeg dijela i potom potpuno nestati, rekla je predsjednica POW-a Verena Stahl. Predsjednik austrijske Zelene stranke Lukas Hammer je rekao da je "ledenjak pao žrtvom klimatske krize uzrokovane ljudskim djelovanjem".

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Klimatski aktivisti simbolički pokopali glečer kako bi upozorili na smanjivanje ledenjaka

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Foto: VL

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije