Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBE U TIJEKU

Islamska država zauzela više od trećine Kobanija

Kobani
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
09.10.2014.
u 11:56

Militanti su napali dvije četvrti sirijskog grada Kobani unatoč zračnim napadima saveznika predvođenih SAD-om

Australija je izvela prvi napad na položaje Islamske države u Iraku, izvijestili su dužnosnici, prenosi BBC. Iz borbenog zrakoplova Super Horner izbačene su dvije bombe, a zrakoplov se sigurno vratio u bazu. Australija je poslala 600 vojnika i osam zrakoplova, uključujući šest Super Horneta, u borbu protiv Islamske države.

Islamska država u srijedu navečer ponovno je napala sirijski grad Kobani, prenosi Reuters. Militanti su napali dvije četvrti ovog pretežno kurdskog pograničnog grada unatoč zračnim napadima saveznika predvođenih SAD-om.

Sirijska promatračnica za ljudska prava objavila je kako je Islamska država zauzela više od trećine Kobanija – sva istočna područja, mali dio sjeveroistoka te dio na jugoistoku, objavio je čelnik organizacije Rami Abdulrahman. Islamska je država na istočnom ulazu u grad u ponedjeljak podigla svoju zastavu.

Esmat al-Sheikh, čelnik kurdskih paravojnih snaga u Kobaniju, rekao je da su borci Islamske države zauzeli oko četvrtine grada na istoku.

– Sukobi su u tijeku – rekao je za Reuters telefonskim putem iz grada.

U Turskoj je pak najmanje 21 osoba poginula u neredima nakon što su Kurdi ustali protiv vlade koja, tvrde, ne čini dovoljno da zaštiti njihove sunarodnjake. Reuters navodi da je riječ o najgorem uličnom nasilju u Turskoj tijekom nekoliko posljednjih godina. Prosvjedi su organizirani većinom na pretežno kurdskom jugoistočnom dijelu zemlje, u Istanbulu i u Ankari.

Washington je u srijedu navečer objavio kako su SAD i saveznici izveli osam zračnih napada protiv Islamske države na području blizu Kobanija. Iz Središnje komande izvijestili su da je u napadima, u kojima je sudjelovao i Jordan, uništeno nekoliko meta IS-a, uključujući pet oklopnih vozila, skladište, kontrolne i logističke jedinice te osam vojnih baraka.

>> Dorin prijatelj Sead optužen za terorizam

>> 'Užasno je gledati događaje u Kobaniju, ali to nije naš strateški interes'

>> 'To je kao da Srbija ide spašavati Kosovo koje se odcjepljuje'

Komentara 11

BI
billynik
12:45 09.10.2014.

Pa daj se dogovrite ili je zauzela ili se islamisti povlače.

BI
billynik
12:47 09.10.2014.

Pa što su mogli zaustaviti s 8 zračnih napada, bojim se da im namjera i nije da zaustave islamiste nego samo rade prestavu za medije.

PF
Peregrine Falcon
12:54 09.10.2014.

Barrack nije baraka nego vojarna. Dakle uništeno je osam vojarni a ne vojnih baraka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije