Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJE 100 GODINA NISU POSTOJALI KAO DRŽAVA

Atatürkova ideologija bila je ispred vremena, Erdoğanova Tursku vraća unatrag

13.08.2021.
u 21:00

Prije 100 godina Turska nije postojala kao nacionalna država, a Turci nisu imali prezimena. Onda je zemlju koju su zapadne sile htjele raskomadati, preuzeo Atatürk i stvorio modernu republiku, koja je do danas ostala puna unutarnjih kontrasta i konflikata

Komentara 10

DU
Deleted user
21:49 13.08.2021.

Onda je zemlju koju su zapadne sile htjele raskomadati,....obicno ne komentiram ove clanke sa trorogim krunama ali ovo moram, nije zapad spasio tursku nego je stvorio, jer da nije bilo tih "zapadnih sila" sad bi se Istanbul ponovo zvao Carigrad a bospor, dardanele i mramorno more bi bili Rusija. I dan danas Britanci slave "charge of light brigade" a ako neznas sto je to idi pa googlaj " Battle of Balaclava" a mozes i Siege of Sevastopol (1854–1855). A i Rusi su doprinjeli stvaranju turske kad je izbila okobarska revolucija pa kad su grci sa zapada zauzeli veliki dio turske a ovi poceli bjezat sve do irana onda su lenjinovi komunisti sklopili mir sa turskom i to je turcima omogucilo da sa istocne granice prebace trupe na zapad i poraze grke. A takodje bih spomenuo Kurde i kurdistan, da su tada britanci i francuzi stvorili kurdistan ko drzavu i podrzali kurde u borbi protiv turaka dasa bi ti turska bila samo oko Ankare i ono sto se okolo vidi sa naj veceg minareta.

LI
lietuva
10:03 14.08.2021.

@stefj Turska nije arapska zemlja.

ST
stefj
09:27 14.08.2021.

Ataturk je znao kakva je vjera i koji je civilizacijaki nivo, zato je i postavio vojsku u ustav kao garanciju sekularnosti. Erdogan je to ukinuo i "pročistio" vojsku... Danas Erdogan vlada poput diktatora, tako da drži pod kontrolom islamske fundamentaliste, no kada Erdogan ode, mogli bi gledati scenarije ko u nekim drugim Arapskim zemljama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije