Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
totalitarna distopija

Assange: Sigurnosne agencije uskoro će potpuno nadzirati cijeli planet

Julian Assange
Steve Parsons/Press Association/PIXSELL
09.03.2014.
u 09:05

Još malo pa će sposobnost sveukupnog nadzora biti potpuno moguća. To će postati zbilja za samo nekoliko godina, upozorava osnivač Wikileaksa

Sigurnosne agencija NSA i GCHQ uskoro će imati mogućnost špijuniranja cijelog planeta te dvostrukog pojačanja nadzora svakih 18 mjeseci. Poručio je to putem Skypea iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu Julian Assange sudionicima konferencije South by Southwest koja se održava u Austinu, piše RT.

- Još malo pa će sposobnost sveukupnog nadzora biti potpuno moguća. To će postati zbilja za samo nekoliko godina te dovesti do golemog prijenosa ovlasti od onih koji su nadziranih prema onima koji nadziru, što je zanimljiva postmoderna verzija moći - kazao je osnivač Wikileaksa.

Assange je postavio i pitanje ''kako to da je internet kao možda najveći ljudski izum uključen u većinu agresivnih oblika državnog nadzora koje je svijet ikada vidio''?! Pojasnio da je ovdje riječ o potpuno novom tipu totalitarnog svijeta, ne u smislu ''Staljina ili Pol Pota, već sveukupnog nadzora''. Dodao je da NSA, prije negoli ju je Edward Snowden raskrinkao, nije imala ured za odnose s javnošću, a nadzirala je sve, od interneta do običnih poziva građana.

Kritizirao je sadašnji odnos snaga, odnosno ''totalitarnu distopiju'' u kojoj je nadzor ''toliki da nitko ne postoji izvan države''.

- Do prije četiri godine internet je bio apolitičan prostor, a nakon pokreta kao što su bili Arapsko proljeće i Occupy Wall Street postao je alat za motiviranje i pokretanje političkih promjena. To znači da će sada oni koji su na vlasti pokušati kontrolirati takav alat - kazao je australski aktivist.

Komentara 7

MR
Mrzim_registraciju
10:11 09.03.2014.

Želosno da to ljude ne zabrinjava jer imaju stav "ja ne radim ništa protuzakonito/zanimljivo, pa neka me špijuniraju". Ne shvaćaju da takva kontrola zapravo znači i potpunu industrijsku špijunažu gdje će oni ostati bez radnog mjesta jer će im netkotko drugi pokrasti tehnologiju, kao i to da će zapravo izgubiti mogućnost smislenog političkog odabira, a to doista jeste novi nevidljivi totalitarizam.

DU
Deleted user
10:00 09.03.2014.

Ja mislim da je to odavno gotova stvar, samo zašto ne pronađu zrakoplov? Ili im nije u interesu?

RA
Rangostar
14:14 09.03.2014.

Izvini Assange ali mi nismo vise zainteresirani za istinu. Ko zivi od istine ? Sorry !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije