Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Husein Salami

Assadov režim neće pasti, Iran to nikada ne bi dopustio

Salami i Hassan
Foto: Privatni album
05.03.2016.
u 23:00

Saudijska će Arabija poslati kopnene snage u Siriju? Već odavno nisam čuo bolji vic. Pa kako će se oni boriti protiv ISIL-a kad su ga sami stvorili

Naš angažman u Siriji zapravo je angažman u ratu dobra protiv najvećeg zla ovoga stoljeća. Neki smo dan pokopali jednog od najboljih zapovjednika naše revolucionarne garde koji je branio sirijski narod od tih zlikovaca – kazao nam je zamjenik zapovjednika elitne Iranske revolucionarne garde, brigadni general Husein Salami, kojega smo sreli u Teheranu. To je, ukratko, čovjek koji crta novu kartu Bliskog istoka.

S generalom Salamijem razgovarali smo nakon što je održao govor u povodu 37. godišnjice Iranske revolucije. Zbog jakih mjera sigurnosti bilo je gotovo nemoguće doći do njega.

Živjeli smo u izolaciji

Na ulazu u dvoranu u kojoj je držao govor oduzimali su nam sve stvari, mobitel, fotoaparat, u strahu od mogućeg atentata jer ga neke zemlje smatraju jednom od najopasnijih osoba na svijetu. Naime, general Salami, kao drugi čovjek Iranske revolucionarne garde, na vrhu je popisa najtraženijih osoba za kojim tragaju svjetske obavještajne službe na čelu sa SAD-om i Izraelom. Iako na prvi pogled ostavlja dojam blagog i mirnog čovjeka , čija sijeda brada odaje visoke godine, stisak njegove ruke i čvrst zagrljaj govore koliko zapravo još ima snage. Djeluje smireno, poput Mahatme Gandhija, ali kada počne govoriti, postaje temperamentan.

– Iranska islamska revolucija na čelu s imamom Homeinijem uspjela je osloboditi čovjeka od primitivizma i okova i vratiti mu slobodu, ponos i prkos. Ono što mi danas vidimo u Siriji i Iraku, tekfir, to nije islam i nema veze s islamom. Islam kaže: “Tko je ubio čovjeka, nedužnu dušu, kao da je ubio cijelo čovječanstvo i Bog mu to nikada neće oprostiti“ – kaže general Salami, napominjući da je Iran jedina zemlja koja se uspjela osloboditi iz kandži “velikih tlačitelja, SAD-a, Francuske i Velike Britanije koje su došle samo kolonizirati zemlji i uzeti njezino bogatstvo”.

– Oni su najveći krivci za današnju situaciju na Bliskom istoku. Jer, 1948. godine na račun napaćenog palestinskog naroda dali su Izraelcima državu i vojno im pomagali pa su uspjeli poraziti Arape u tri rata. Većina tih arapskih zemalja danas su američki pijunčići i provode njihovu politiku na Bliskom istoku. Zašto je Iran sve ove godine bio najveći neprijatelj svijeta? Samo zato što smo tražili pravdu i pomagali svim potlačenim narodima bez obzira na vjeru i opredjeljenje. Imam Homeini jasno je rekao da nećemo biti ni istočni ni zapadni blok, već želimo biti islamska država, samostalna i neovisna, koja će pomagati svim narodima u nevolji – kazao je general Salami pa izvadio svoj mobitel, stari tip Nokije, koji je neprekidno zvonio, pogledao ga i ponovno vratio u džep.

– Unatoč tome što smo bili 37 godina pod nepravednim sankcijama i u nametnutom osmogodišnjem ratu s Irakom, nisu nas uspjeli poraziti. Živjeli smo sami u izolaciji, ali se nismo predali.

Mi smo i znanstvena sila

Pomogli smo Palestincima, Jemencima, Iračanima, Libanoncima i bosanskom narodu koji su bili izloženi neviđenom genocidu. Iran je danas snažna sila koja može dobiti bitku u svakom ratu – uvjeren je general Salami otkrivajući kako je kao student na fakultetu elektrotehnike uvijek sanjao da Iran postane tehnološka i znanstvena sila.

– Danas to više nije san, već stvarnosti i realnost. I to priznaje cijeli svijet. Poslali smo raketu na Mjesec i postali tehnološka supersila – ponosan je general. No optužbe da Iranci pomažu samo šijitima naljutile su ga.

– Iran nije nikada gledao na vjeru ni na naciju. Mi i dandanas pomažemo Palestincima, a oni nisu šijiti. Isto tako, pomogli smo i bosanskom narodu, a ni oni nisu šijiti. I sam je bivši predsjednik BiH Alija Izetbegović kazao: “Da Iran nije pomogao BiH u naoružanju, nas ne bi bilo na karti”. Prema tome, mi pomažemo svim potlačenim narodima tko god oni bili. To su naša načela i to nam nalaže vjera.

Na najavu saudijskog slanja kopnene vojske u Siriju general Salami pošteno se nasmijao.

– To je vic. Pravi vic. Kako će oni poslati vojsku koja će ratovati protiv ISIL-a kada su ih zapravo oni stvorili i financirali. Pa upravo je saudijska kraljevska obitelj kriva za sve nevolje, razaranja i ubijanja koja se događaju u Iraku, Siriji i Jemenu. Saudijci nemaju vojnu sposobnost za bilo kakvu promjenu u regiji kako to oni i njihovi gospodari, SAD, žele. Saudijska Arabija najveći je krivac za poticanje regionalnog nemira i podupiranje terorističkih skupina. Jedino što Saudijci mogu jest rasporediti svoje snage na određenim lokacijama, ali simbolično, jer te snage nikada neće imati nikakvu odlučujuću ulogu u bilo kojem ratu. Njihove su vojne snage kroz povijest dokazale da nemaju sposobnost učiniti nešto veliko. Pokrenuli su rat u Jemenu i gotovo godinu dana nisu ništa napravili, već samo razaraju državu i ubijaju nedužne civile. Ne očekujem da će Turska i Saudijska Arabija krenuti u kopnenu akciju, ali ako do toga dođe, Iran u tom slučaju neće stajati sa strane. U Siriji neće biti promjene što se tiče naše politike. Smatramo da je režim Bashara al-Assada za Irance od strateške važnosti i nikada nećemo dopustiti da padne. Prisutnost Iranske revolucionarne garde u Iraku i Siriji ima za cilj sačuvati nacionalnu sigurnost Irana i zaštiti muslimane od Francuza, Amerikanaca i Britanaca te ostalih tlačitelja – govori general napominjući kako je ono što se događa u Jemenu rezultat propasti američkih planova u regiji.

U živom blatu

– Zračni udari Saudijske Arabije na Jemen imaju za cilj prikrivanje problema i unutarnjih kriza saudijskog režima. Saudijska vojska je tradicionalna i nema stručnosti. U ratu protiv Jemena ušla je u živo blato i ne zna se iz njega izvući. Rat protiv Jemena odvest će regiju prema regionalnoj nesigurnosti. Sve opcije za suprotstavljanje agresiji režima Saudijaca u Jemenu su otvorene jer su Huti opremljeni dalekometnim raketama koje mogu doći duboko na saudijski teritorij. A naša uloga u Siriji od početka je jasna. Formirali smo zajednički operativni centar Irana, sirijske vojske, Hezbollaha i drugih saveznika. Vojna ravnoteža promijenila se u korist sirijske vojske i njezinih saveznika. Već smo nekoliko mjeseci svjedoci uzastopnih pobjeda sirijske vojske i saveznika te uzastopnih poraza suprotne strane i njihovih sponzora. Takvo stanje na ratištu u bliskoj budućnosti rezultirat će potpunim oslobađanjem grada Alepa i važnih dijelova sirijskog teritorija – uvjeren je iranski general koji je svakodnevno u kontaktu s iranskim generalom Qassemom Sulejmanijem, zapovjednikom Qudsa, snaga Iranske revolucionarne garde, čovjekom koji je postao strah i trepet borcima Islamske države i koji zapovijeda svim vojnim akcijama u Iraku i Siriji.

O nedavnom incidentu u Perzijskom zaljevu, kada je Iranska revolucionarna garda zadržala dva manja američka patrolna broda s deset članova posade koji su greškom ušli u iranske vode, general Salami je kazao kako su američki mornari pušteni u međunarodne vode nakon što su se ispričali i plakali. Upozorio je da će na meti Teherana biti svaka zemlja koja ustupi svoj teritorij za pripremu napada na Iran.

– Bilo koje mjesto na kojem se budu pripremale ofenzivne operacije protiv Irana bit će na meti recipročnog napada borbenih jedinica Iranske revolucionarne garde, bez obzira na to o kojoj se državi radi – energično kaže ističući kako Iran posjeduje moćne projektile čiji najnoviji modeli još nisu predstavljeni.

– Do sada smo pokazali samo stare tipove projektila, ali još uvijek nismo pokazali najmodernije modele. Nakon rata s Irakom postojala je potreba za jačanjem vojnog arsenala u kojem sada imamo balističke projektile koji mogu prijeći i udaljenosti od dvije tisuće kilometara. Time nisu prekršeni međunarodni kodeksi jer Iranu nitko ne može zabraniti da jača svoju vojnu moć. Raketne baze ovih snaga na dubini su od 500 metara i spremne su odgovoriti na neprijateljske prijetnje u bilo kojem trenutku. Imamo jedinstvene balističke projektile koje nema nitko, osim možda Rusije i SAD-a, a čije je presretanje gotovo nemoguće. Bilo koja američka vojna baza, čiji bombarderi mogu doći do iranskog zračnog prostora, kao i njihovi nosači aviona, može biti meta iranskih jedinstvenih visokopreciznih balističkih projektila i dronova kojima novorazvijena iranska tehnologija omogućava da prelete i tri tisuće kilometara radi izviđačkih i borbenih misija – zaprijetio je general Salami.

U nedavnom izvještaju vojske SAD-a među ostalim stoji da Iran pravi flotu takozvanih “samoubilačkih dronova“ i da daje nacrte za njihovu gradnju Hamasu u Pojasu Gaze i Hezbolahu u Libanonu.

Na kraju razgovora brigadni general Husein Salami poručio je kako Iran neće odustati pomoći narodima u Jemenu, Libanonu i Palestini.

Sirija neće biti pijunčić

– Nećemo dopustiti da djeca, starci i nemoćni Sirijci ginu i bježe sa svojih ognjišta. Uvjeren sam da će dobro pobijediti zlo u Siriji i sirijski narod će živjeti u miru, svaki na svom ognjištu. Danas smo postali sila i ne može nikakav svjetski problem biti riješen bez prisutnosti ili odobrenja Irana. Mi smo ti koji danas vodimo glavnu riječ, i u Siriji i u Iraku, ali i u Jemenu. Zahvaljujući nama došlo je do velike promjene na vojnom planu u svim tim područjima. Iranska revolucionarna garda prisutna je u Bagdadu, Faluji, Tikritu i Ramadiju, Alepu, pomogla je i Iraku i Siriji da ne budu pijunčići u rukama velikih sila.

Inače, procjenjuje se da Iranska revolucionarna garda ima oko 125.000 pripadnika u pet sektora: vlastitoj ratnoj mornarici, ratnom zrakoplovstvu, kopnenim snagama, specijalnim snagama Quds te Basidžu – volonterskoj paravojsci za koju iranski vojni izvopri tvrde da broji 12,6 milijuna ljudi. Američki general John Abizaid drži da su iranske oružane snage najmoćnije na Bliskom istoku. 

>> Iranski reformisti zabilježili veliki uspjeh, većinu i dalje nitko nema 

>> Iranci u dilemi – prozapadni Rohani ili konzervativizam vrhovnog vođe A. Hamneija

Komentara 1

Avatar emilsalis
emilsalis
10:50 06.03.2016.

Sad mi je potpuno jasno zasto ga Mosad trazi.I postalo mi je jasno zasto se posvuda mesaju !! Tip je izuzetno opasan svojim izjavam u vezi Israela...Kaze Homeini je oslobodio Iran od primitivizma i okova...??? Koji pavijan...!! A upravo izlazee dokumenti koji jasno kazu da Homeini dozvoljava seks sa 6 god.devojcicom....nastimao mi je jednom,jedan izbeglica iz Irana,klavir i pitam ga zasto bezi iz Irana , on kaze tamo je klavir zabranjen !! Ko nekad kod Hitlera djez ...!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije