Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijedno otkriće

Arheolozi u Sisku pronašli ukrašenu keramiku iz 2. stoljeća prije Krista

keramika
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/5
18.02.2016.
u 10:44

Tri jedinstvena ulomka pripadaju vratu lonca koji je vjerojatno korišten u neke posebne svrhe. Datirali smo ga u razdoblje 2. ili 1. stoljeća prije Krista, kaže Ivana Miletić Čakširan

Nemalo su se iznenadili sisački arheolozi kada su među više od 9000 keramičkih ulomaka iz rimskog i predrimskog doba uočili tri ukrašena komada jednog lonca. Privukli su ih užlijebljeni motivi ptice močvarice, svastike, spirale i cik cak linije, a ispostavit će se kako je riječ o jedinstvenom nalazu, nezabilježenom u literaturi.

„Očito je lonac narativno prikazivao neku priču, nama nepoznatu. No svi su to simboli koji prikazuju vezu vode i neba – života i smrti. Ptice močvarice imale su značajnu ulogu u mitologiji zbog mogućnosti letenja i prekida veze sa zemljom. Također su simbolizirali vezu između neba i vode. Motiv svastike u ovom kontekstu mogao bi vezati simbole sunca, zraka, vode i zemlje. Spirala označava beskajno kretanje i beskonačnost, dok cik cak linije označavju vodu.“ – kazuje nam Ivana Miletić Čakširan, pročelnica Konzervatsorskog odjela u Sisku koja je uz kolgu Ivana Drnića analizirala nalaze s lokacije Državnog arhiva u Sisku.

Istraživanja su na toj loakciji obavljena još 2004. godine, no obiman materijal tek je nedavno detaljno analiziran. Ustanovljeno je kako se na toj lokaciji nalazilo naselje starih Segestana, prije rimskog osvajanja i formiranja Siscije, što je još jedan dokaz da se naselje Segestana nalazilo i na lijevoj obali Kupe, a ne samo desnoj, kao što se uglavnom smatra. Na ostatke naselja Segestana odmah se naslanja rimska arhitektura.

„Tri jedinstvena ulomka pripadaju vratu lonca koji je vjerojatno korišten u neke posebne svrhe. Datirali smo ga u razdoblje 2. ili 1. stoljeća prije Krista. Sličnih posuda ima, no motivi nigdje nisu ovako zbirni i na ovoj je posudi očito bila neka još nepoznata priča.“ – kazuje Miletić Čakširan ističući i kako je tu bitan autohtoni element.

„U to vrijeme u ovom području već žive Kelti, a ova je keramika dokaz da su lokalni Panonci zadržali svoju mitologiju i dva stoljeća nakon dolaska Kelta. Uz sve to, samo je sisačko područje močvarno  u kojem su živjele mnoge ptice močvarice. Tako da je autor svakoga dana te scene sunca , vode i ptica promatrao“ – dodaje Miletić Čakširan napomenuvši kako se i danas motivi s ovih ulomaka koriste u sličnom kontekstu.

Gradski muzej Sisak odlučio je ovaj atraktivni motiv s jedinstvenog nalaza iskoristiti kao promociju sisačke arheologije i povijesti. U suradnji sa sisačkim obrtnicima motivi s keramičkih ulomaka otisnuti su na nizu proizvoda, poput odjeće, sapuna i slično. Cilj je stvoriti novi sisački brend, a dizajneri su, za sada, oduševljeni motivima starima više od 2200 godina.

Komentara 3

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
12:03 18.02.2016.

Brzo, gdje je sad Ostoja? Crtali svastiku, strava.

Avatar Šljivovica
Šljivovica
12:59 18.02.2016.

Sada ce srbi reci da je to bio ustaski logor za "srpsku decu" 200 godina prije krista!

KS
krao_sam
17:31 18.02.2016.

Mladi odlaze ? To ce jedino i ostat u gradu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije