Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvojna stopa

Apsurd: Na praktički isti lijek u Hrvatskoj PDV može biti i 5 i 25%

lijekovi
Foto: Ilustracija: Marijan Susenj/PIXSELL
13.04.2015.
u 19:00

U Hrvatskoj bi morala postojati jedinstvena stopa, i to ova niža od pet posto, stav je ljekarničke struke

Hrvatska i još tri države jedine su od 28 zemalja članica Europske unije u kojima se praktički isti lijek, odnosno lijek s potpuno jednakom aktivnom tvari, ovisno o slučaju može oporezivati različitim stopama PDV-a.

Samo jedna stopa

Stopa PDV-a na receptne lijekove u Hrvatskoj je pet posto, a na bezreceptne 25 posto, i takvu dvojnu stopu PDV-a na lijekove koji se izdaju s receptom ili bez njega u EU poznaju još jedino Švedska, Velika Britanija i Francuska. Sve druge države članice EU imaju jednu stopu PDV-a na sve lijekove, a Hrvatska ljekarnička komora smatra da bi tako trebalo biti i u Hrvatskoj.

– Dobro je da je stopa PDV-a na receptne lijekove pet posto, ali nije dobro rješenje da se bezreceptni lijekovi oporezuju PDV-om od 25 posto. Jer na taj način ista molekula, praktički isti lijek, ovisno o režimu ima različitu stopu PDV-a. Stav ljekarničke struke je da bi u Hrvatskoj trebala postojati jedinstvena stopa PDV-a, ova niža od pet posto – kaže Mate Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore. Udio bezreceptnih lijekova na farmaceutskom tržištu u Hrvatskoj je desetak posto. U većini drugih država EU taj udio je veći, a bezreceptni lijekovi smatraju se važnima jer potiču koncept samoliječenja građana. Prema podacima AESGP-a, udruženja europskih industrija vezanih uz samoliječenje, tržište bezreceptnih lijekova u Hrvatskoj 2012. godine vrijedilo je 170 milijuna eura (prema maloprodajnim cijenama). No, prema podacima tvrtke IMS Health, prosječan Hrvat na bezreceptne lijekove godišnje troši 23 eura, manje od svih drugih građana EU osim Rumunja (22 eura). Prosjek u državama zapadne Europe je 69 eura, a u državama srednje i istočne Europe 44 eura.

– Postoje i slučajevi da građani Hrvatske odlaze u susjedne zemlje po lijekove, najčešće u BiH i Srbiju, ali i u Mađarsku i Sloveniju, jer je za isti lijek relativno velika razlika u cijeni. Na nju dijelom utječe i dvojna stopa PDV-a na lijekove u Hrvatskoj, ali dijelom i politika proizvođača prema određenim tržištima – kaže Mate Portolan. Krajem prošle godine, kada je Hrvatska udruga proizvođača bezreceptnih proizvoda tražila od Vlade smanjenje stope PDV-a na bezreceptne lijekove, Hrvatska ljekarnička komora podržala je takvu inicijativu. Time bi se “poduprlo dugoročnu strategiju o samoliječenju”, navela je Hrvatska ljekarnička komora u pismu podrške i dodala: “Primjenom iste snižene stope na sve lijekove (receptne i bezreceptne) izjednačilo bi se sve lijekove koji ne samo da su isti nego ih i bolesnici percipiraju na isti način”.

Promjena zakona

No, dvojna stopa PDV-a za bezreceptne lijekove nije promijenjena pri posljednjoj izmjeni Zakona o PDV-u. Jedina promjena koja se dogodila bila je da se sniženom stopom PDV-a od pet posto oporezuju i lijekovi koji se izdaju na recept, ali nisu na listama lijekova HZZO-a. Do te izmjene Hrvatska je bila netipična u usporedbi s drugim državama EU po tome što je višu stopu PDV-a propisivala za jedan dio lijekova koji se izdaju na recept, a manju za drugi dio. Izmjenom zakona to je ispravljeno. 

>> Sumamed i Klavocin više nisu besplatni, nadoplata do 31 kunu 

>> Stare ljekarne odavale bogatstvo vlasnika i uljepšavale palače

Komentara 3

Avatar samo.zvonko
samo.zvonko
19:36 13.04.2015.

Tko vodi politiku lijekova? Sada zubar i inženjerka. Sutra možda kuhar i vodoinstalaterka.

Avatar airbizz
airbizz
19:27 13.04.2015.

svako malo praksa dokaže da se gomila zakona u republici preklapa i da ih je većina nepotrebna.šuma zakona i preklapanje ovlasti u više ministarstava je daleko od transparentnosti i korupcija ima potpunu zaštitu.

MK
MKGRA
05:54 14.04.2015.

ima i još gorjih stvari naprimjer lijek košta 17,00 kuna a ako ga kupiš na recept platiš participaciju 20,00 kuna a što niste napisali da od 1.3. ministar ukinuo pedesetek ljekova koji su bili besplatni a sada se plača participacija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije