Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Ankica Mamić o slučaju HEP: Premijer će morati odlučiti koga je veća šteta smijeniti

Ankica Mamić
Foto: Večernji TV
1/3
11.07.2023.
u 16:51

"Znamo da se predsjednika Uprave HEP-a Barbarića izravno vezuje uz premijera Plenkovića, jer je on već jednog ministra došao glave. Ministar Ćorić je zbog nemogućnosti komunikacije s Barbarićem ili sam otišao ili je morao otići", rekla je, gostujući u Večernjakovu studiju, Ankica Mamić

Premijer će morati odlučiti je li mu veća šteta smijeniti predsjednika Uprave HEP-a Franu Barbarića za kojeg svi kažu da je na tom mjestu zahvaljujući njegovu milošću, ili je veća šteta maknuti još jednog ministra energetike, i time čelniku HEP-a dati za pravo još jednom. Mislim da je to čista politička odluka i da ovisi o odnosu snaga u HDZ-u i o tome što premijer želi ulazeći u izbornu godinu. Želi li pokazati da je spreman odreći se svog čovjeka na kojeg mnogi pokazuju, ili je spreman promijeniti još jednog ministra što je, po meni, reputacijski za Vladu veća opasnost, rekla je, gostujući u Večernjakovu studiju, Ankica Mamić, ugledna stručnjakinja za odnose s javnostima. U razgovoru s novinarkom Petrom Balijom istakla je kako je, ipak, teško reći u kojem će se smjeru točno raščistiti ova situacija i afera oko prodaje plina ispod tržišne cijene od strane HEP-a.

„Ova priča je dosta složena, pogotovo za nas obične građane, koji ne znaju puno o načinu poslovanja u energetici. No, sa aspekta zdravog razuma prva je i osnovna adresa gdje bi trebalo tražiti odgovornost uprava HEP-a. Prema zaklonu o trgovačkim društvima Uprava HEP-a ima ovlaštenja, a iz tih ovlaštenja i odgovornost. Nakon uprave dolazi nadzorni odbor koji je znao ili trebao znati što se događa, i onda dolazi skupština društva – država i ministar gospodarstva Davor Filipović“, rekla je Mamić podsjetivši kako je, u kratko vrijeme, ovo druga veća afera s Franom Barbarićem, nakon nedavne vezane uz bespravnu gradnju vile na Hvaru gdje je glavni izvođač bio jedan od HEP-ovih izvođača radova.

„Gradnja slične vile na sličnom zemljištu, bez dozvole, je koštala bivšeg ministra Kuščevića njegova položaja“, podsjetila je Mamić koja smatra da sve činjenice oko ove afere treba raščistiti u HEP-u.

„Stoga je potpuno logično da je USKOK ušao u HEP prvo, da se to razjasni. Ovo traje već pet dana, a mi osim nekog nemuštog priopćenja prvog dana nismo ništa od HEP-a jasno čuli. HEP je već tada trebao jasno reći što je točno, sve o uredbi, a i ovo što se sada spominje u Nacionalu. U njihovoj komunikaciji ništa se nije saznalo, a onda se nadovezao HROTE s isto tako nemuštim priopćenjem. A u Vladi kažu da nitko ništa ne zna i da traže vrijeme da provjere. Iz toga se, po meni, vidi da tu postaje neka skrivena agenda jer svi oni imaju ljude za komuniciranje i imaju sve informacije koje mi nemamo, a ne idu s tim vani pa se tu očito nešto događa što mi ne znamo“, napominje Ankica Mamić koja dodaje kako se zna da će zadnja riječ o svemu biti ona premijerova, no da su, za razliku od nedavne velike afere s plinom u INA-i, ovaj put uključena zvučna politička imena – Barbarić i Filipović.

VEZANI ČLANCI:

„Znamo da se predsjednika Uprave HEP-a Barbarića izravno vezuje uz premijera Plenkovića, jer je on već jednog ministra došao glave. Ministar Ćorić je zbog nemogućnosti komunikacije s Barbarićem ili sam otišao ili je morao otići. Iz onoga što je izašlo u medije razvidno je da nije bilo izravne komunikacije između Filipovića i HEP-a vezano uz ovaj problem. Kad nema takve komunikacije u sustavu onda je najbolje intervenirati na vrijeme, pogotovo nakon što je ispalo da Ćorić nije isto imao komunikaciju. Možda se stoga trebalo ići da se ta situacija ne ponavlja, dakle od HEP-a i nadzornog odbora HEP-a prvo“, zaključuje Ankica Mamić dodavši kako vjeruje kako će sada, nakon ulaska USKOK-a u HEP, još biti i manje informacija.

„Sad će svi reći da je istraga u tijeku, prestat će sve“, naglašava Mamić.

Komentara 5

NO
Noštromo
17:59 11.07.2023.

Nema teme za koju nije stručna komentirati : )

DA
damascus
17:00 11.07.2023.

Tu ženu, koju su prozvali nenakvom medijskom stručnjakinjom, a zapavo je plaćena od "strulktura" , sjedi na više stolica. Petlja i petlja a svakome je jasno što se zbiva. Čemu to stalno pojavljivanje i izravan pokušaj (plaćenog) usmjeravanja javnosti. Jadno. Ja se ne smatram stručnjakom te vrste na koja ona ide, ali sam sigurno veći stručnjak i znalac medijske scene i događaja na političkoj sceni od nje. kao i većibna naših građana, pa nam ne treba neka A. Mamić da prosvjetljuje ono što blješti i bez nje.

Avatar Marko
Marko
17:56 11.07.2023.

Valjda koga je manja šteta smijeniti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije