Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reforma lokalne uprave

Anketa Vecernjeg.hr: Za ukidanje županija 86 posto čitatelja

trg
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
23.10.2015.
u 12:30

Čak 86 posto čitatelja portala Vecernji.hr u anketi se izjasnilo kako se slaže s idejom ukidanja županija

Reforma jedinica lokalne uprave i samouprave jedna je od ''vrućih'' tema ove predizborne kampanje. Ukidanju županija protive se HDZ, SDP, Hrvatska konzervativna stranka i Živi zid, a za ukidanje, odnosno regionalizaciju Hrvatske, zalažu se MOST, IDS, HDSSB, OraH, koalicija Uspješna Hrvatska te stranka Pametno. Za ukidanje viška gradova i općina zalaže se većina stranaka. SDP je protiv "metoda prisile" i zalaže se za financijsko stimuliranje dragovoljnog spajanja. HDZ ustraje na boljoj efikasnosti i smanjenju troškova organiziranjem zajedničkih službi općina i gradova. Neučinkovite jedinice lokalne samouprave pripojio bi drugim gradovima i općinama.

Pitali smo vas jeste li za ukidanje županija i osnivanje nekoliko regija? Čak 86 posto čitatelja portala Vecernji.hr  odnosno njih 4401 od ukupno 5109 koliko ih je sudjelovalo u anketi, slaže se s idejom ukidanja županija. Tek 13 posto protivi se racionalizaciji, a neodlučno je njih 0,84 posto.

U nastavku donosimo nekoliko najzanimljivijih komentara naših čitatelja:

DOBARDAN:

Čemu služi sva ta silna lokalna i regionalna samouprava? Kada se izuzme Zagreb, na ostatak Hrvatske dolazi tih dvadeset županija, prosječno na dvije stotine tisuća ljudi. Negdje i manje. A jedan veliki svjetski grad, veličine Hrvatske, vodi gradska uprava. Ovi nama služe vjerovatno za pobiranje dobrih plaća, a da ni sami ne znaju za što.

ilekcevi:

Broj gradova i općina smanjiti, županije ostaviti jer i ako budu regije, one neće biti pravilno raspodijeljene već će služiti za daljnje razjedinjavanje države.

odisej2012:

Samo 50% sredstava županija da se preraspodjeli prema općinama i gradovima, općine bi se mogle same financirati. Po meni su općine potrebnije od županija.

>> 'JA BIRAM': Što je ključ uspješne reforme javne uprave i lokalne samouprave i tko ga nudi?

Jeste li za ukidanje županija i osnivanje nekoliko regija?

Komentara 14

RI
Rizlman
13:30 23.10.2015.

To je samo dokaz u kolikoj mjeri mediji stalnim ponavljanjem jednih te istih laži mogu ljudima isprati mozak.

IC
iz.croatia@gmail.com
13:55 23.10.2015.

Nije problem u broju zupanija, nego u nedovoljnoj dezentralizaciji tj. u neadekvatnom prenosenju vlasti sa drzave na zupanije i gradove. U principu bi zupanijska lokalna uprava trebala vise da dobije na vrijednosti a ne drzavna u kontekstu ministarstava i drzavnih agencija koje donose neadekvatne odluke za koje opet zupanije ne vide nikakvu prakticnu vrijednost. Zupanije u principu donasaju odluke za sebe postivajuci ustavom nacelne temeljne smijernice drzave, odnosno ministarstava, ali isto tako broj ministarstava sa sadasnjih 20 treba smanjiti na 10-12, drzavne agencije prepoloviti, a preostalu polovicu 50% privatizirati. To po meni jos sa dodatnom digitalizacijom javnoga sektora predstavlja i reformu javnoga sektora koja je neminovna. Za sve ovo nam ne treba da smeta sadasnji broj zupanija. O broju zupanija ne bi trebalo da se otvara diskusija jer su zupanije po meni najbolji garant funkcioniranja drzave u pravnom sustavu i garancija postivanja ustavnih nacela i donesenih zakona Republike Hrvatske.

DU
Deleted user
20:01 23.10.2015.

"dragi" Večernji, svi mi znamo kako nastaju te Vaše "ankete"! Nasjedanje na ovakve obmane ipak pripada prošlosti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije