Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trgovina EU i Kine

Angela Merkel želi izbjeći trgovinski rat s Kinom

merkel
Reuters/ PIXSELL
27.05.2013.
u 14:30

Europska komisija optužuje Kinu da prodaje svoje solarne panele i mobilne uređaje previše jeftino čime štete europskim proizvođačima

Kineski premijer Li Keqiang jučer je započeo službeni posjet Njemačkoj, najvećim kineskim trgovinskim partnerom u Europi i najvažnijom investicijskom metom Kine. Njemačka kancelarka Angela Merkel želi postići dogovor s Kinom oko uvoznih carina i time izbjeći štetan trgovinski rat.

Li Keqiang ranije je upozorio da je nezadovoljan carinama koje Europska unija pokušava nametnuti Kini u brojnim industrijama. EU želi nametnuti carine na kineske solarne ploče i telefonsku opremu zbog optužbi da nepravedno potkopavaju rivale. Kancelarka Merkel sada želi \"intenzivnije razgovore\" između EU i Kine.

Rekla je kako će Njemačka koristiti svoj položaj moći unutar EU kako bi osigurala da razgovori budu produktivniji, prenosi BBC. Kineski premijer upozorio je da će svaki pokušaj nametanja carina biti viđen kao protekcionistički te će u konačnici potrošači patiti.

- Ova odluka ne samo da će naštetiti radnim mjestima u Kini, kao i razvoju pogođenih industrija, već će utjecati na razvoj i ugroziti industriju u Europi - rekao je Li Keqiang na konferenciji za novinare u Berlinu.

Europska komisija optužuje Kinu da prodaje svoje solarne panele i mobilne uređaje previše jeftino, čime preplavljuju europsko tržište, narušavajući tržišno natjecanje i štete europskim proizvođačima. Bruxelles je stoga predložio carine od 47 posto na kineske solarne panele, a nastavljaju istragu i u telekomunikacijskom sektoru. Odluka se očekuje sljedećeg mjeseca.

>>Europski parlament zahtijeva zabranu uvoza robe iz logora

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije