Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBA TJEDNA

Angela Merkel: Pragmatičarka koja bi mogla postati nova Margaret Thatcher

merkel
Ilustracija Tonči Zonjić
02.10.2009.
u 13:26

I na vanjskopolitičkom planu ona bi mogla biti više nego ozbiljna igračica, osobito ako se uspije sporazumjeti s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

Osiguravši svoj drugi kancelarski mandat, Angela Merkel pokazala je da nije dosadna političarka (i znanstvenica) iz bivše komunističke Istočne Njemačke, nego pragmatična liderica koja je sposobna zemlju uspješno voditi i kroz teške krize. U drugom mandatu ona bi mogla pokazati što zaista može i kakva je zapravo njezina politička vizija, i to ponajprije zato jer na nogama neće imati uteg velike koalicije sa socijalistima koji su se u posljednje četiri godine pokazali kao dosta teški partneri. Mnogi analitičari smatrali su od samoga početka njezina prvog mandata da koalicija neće dugo opstati, no ona je poprilično vješto prošla sve prepreke i tjesnace, a posebice onaj koji se pojavio u trenutku kad je Njemačka prije godinu dana utonula u recesiju i kad su socijalisti imali šanse pridobiti veće povjerenje biračkog tijela.

U koaliciji sa Slobodnim demokratima, strankom izrazito neoliberalne orijentacije, Merkelova je dobila glasove onih koji u Njemačkoj žele vidjeti više gospodarskog liberalizma, a manje socijalne države i protekcionizma za što su se zalagali socijalisti. No tu bi mogla imati problema, zato što se u posljednje četiri godine poprilično promijenila prihvativši neke stvari na kojima su inzistirali socijalisti, poput minimalne plaće i zaštite od otkaza. Naime, koalicijski partneri uz čiju pomoć je dobila izbore ipak nisu spremni prihvatiti neke odrednice njezine politike koje se kose s onom vrstom gospodarskog liberalizma koji oni zagovaraju. Iako postoje čak i prijetnje da bi koalicija, a onda i buduća zajednička vlada, mogle propasti, mnogi se oslanjaju na fantastičnu sposobnost Angele Merkel da se prilagodi i da kao dosad pronađe kompromis koji će joj omogućiti da provede ono što je zamislila. A kako Njemačkoj zaista trebaju radikalne promjene, o Angeli Merkel u novome mandatu već se naveliko govori kao o njemačkoj Margaret Thatcher.

I na vanjskopolitičkom planu ona bi mogla biti više nego ozbiljna igračica, osobito ako se uspije sporazumjeti s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem. Upravo francusko-njemačka osovina mogla bi biti presudna za unutarnje jačanje Europske unije, ali i za njezinu odlučniju ulogu u široj međunarodnoj politici, osobito u aspektu sigurnosti. Već gotovo dva desetljeća Sjedinjene Države od Europske unije očekuju da na međunarodnom planu bude djelotvornija i da ne čeka da Washington riješi probleme koji se nalaze u njezinu stražnjem dvorištu. Merkelova bi i u tom pogledu mogla biti svojevrsni zamašnjak koji će, zajedno sa svojim političkim istomišljenicima iz drugih članica EU, učiniti Europu značajnijim i odgovornijim političkim igračem.

Pobjedom Angele Merkel također je postalo jasno da su socijalisti diljem Europe utonuli u krizu iz koje se neće lako iskobeljati ako ne počnu ozbiljno promišljati o svojim političkim ciljevima. U međuvremenu, Angela Merkel i njezini partneri mogli bi imati odriješene ruke.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
20:47 02.10.2009.

Po čemu? Pa sve što je stvorila je držalo vodu neko vrijeme, dok se nije potrošilo on, i onda je Tačerizam propao. Što je stvorila stvarno novo, upotrebljivo za dalje? Ništa. Valjda neče takva biti i ova.

BT
bili-tartuf
16:42 03.10.2009.

dobro je reka Kerum za onih 70% Giornalista,....i Vecérnji list stalno pisé Protiv Merkelice,...kemu je to u Interesu ??...mozda Mesicévom asistentu ??

VU
vucko
11:26 03.10.2009.

Andjela Merkel ima drugaciji stav prema Europi,nego ga je imala Margot Tatcher.Dok je Tatcher trazila oslonac van Europe i oslanjala se na USA,Merkel i Sarkozy su osovine na kojim pociva snaga Europe ,narocito EU, a odnosi sa USA su prijateljskiki ali ne gospodarski podcinjeni vec politicki i ekonomski ravnopravno ujednaceni. Oboje vide ekonomsku i socijalnu snagu u ujedinjenoj EU i podrzavaju sve ostale drzave koje se zele pridruziti toj zajednici iskljucujuci Tursku koja je geografski tek jednim dijelom u Europi.Predizborne ankete prikazivale su Merkel sa 67 % glasova a njezina predizborna najava da bi zelila sa liberalima sacinjavati novu vladu se u potpunosti ispunilo,jer su i glasaci na izborima svoj prvi glas dali za Merkel a drugi na izbornoj listi za liberale.Najvjeojatnije buduci vanjski ministar njemacke vlade bit se Quido Westerwelle (Gencerova stranka ) sto je i za Hrvatsku bez daljnjeg prihvatljivo i dobro !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije