Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIDEO-KONFERENCIJA

Merkel: Ključ primirja drži Vladimir Putin

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik François Hollande
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
06.03.2016.
u 00:05

Predstavnici umjerene sirijske oporbe koja je pod utjecajem Saudijske Arabije i dalje traže Assadov odlazak kao uvjet za pregovore

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik François Hollande održali su s Vladimirom Putinom videokonferenciju gotovo tjedan dana nakon što je na snagu stupilo privremeno primirje u Siriji. Europski vođe pozvali su ruskog predsjednika da iskoristi utjecaj svoje zemlje kako bi se održalo trajno primirje u Siriji i omogućio rad na dugoočekivanom političkom rješenju petogodišnjeg rata u toj zemlji.

– Želim naglasiti da je predanost primirju važna poruka koju je potvrdio ruski predsjednik – kazala je Merkel ističući da bi Kremlj mogao iskoristiti utjecaj na Damask kako bi se održalo primirje.

– Svi smo se suglasili da politički proces mora započeti što prije jer će on biti temelj preobrazbe – dodala je Merkel.

Međutim, trajni mir u Siriji ne ovisi samo o Rusiji već i o drugim zainteresiranim stranama. Naime, Saudijska Arabija i dalje inzistira na odlasku sirijskog predsjednika Bashara al-Assada prije postizanja bilo kakvog dogovora o trajnom miru, što je ponovno potvrdio i ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel al-Jubeir. Posebni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura odgovorio je pak saudijskom ministru kako jedino Sirijci mogu odlučiti o Assadovoj sudbini, a ne stranci koji nemaju veze sa Sirijom. Poznato je da je glavna grupa sirijske opozicije zapravo pod utjecajem Saudijske Arabije. Nakon izjave saudijskog ministra, glavni pregovarač odbora sirijske opozicije Riad Hijab kazao je kako još nema preduvjeta za početak pregovora u Ženevi koji su najavljeni za 9. ožujka.

U međuvremenu, turski predsjednik Erdoğan ponovio je da je jedino riješene za migrantsku krizu stvaranje zaštićene zone unutar Sirije u kojoj bi se sagradilo veliko naselje koje bi moglo primiti dva milijuna sirijskih izbjeglica.

>> Assadov režim neće pasti, Iran to nikada ne bi dopustio

>> Merkel i Hollande na video chatu s Putinom: Kreće politički proces u Siriji?

Komentara 20

ML
Mlakar
00:58 06.03.2016.

u ukrajinu isto, osetije 2 isto...pa i hitler je drzao kljuceve

ML
Mlakar
01:07 06.03.2016.

hasan haidar diab, Boze na sta je spala Hrvatsko informisanje, sve neki putleri ,hezbulaa ranije, Hezbullanci Irana, pa kineski kim jon cung, da nismo usli u savez sa rusijom i basar asadom?!,ovo nisu uopce primjeri kako je bila Hrvatska informirana ranije

ML
Mlakar
00:58 06.03.2016.

ja bi rekao da kljuc je pojeo putler

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije