Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Za križen'

Plenković na procesiji u Hvaru: 'Lijepo je biti ovdje s obitelji'

Hvar: Tradicionalna višestoljetna procesija Za križem
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/8
29.03.2018.
u 23:20

Na Veliki četvrtak ovdje smo u Svirču, gdje je tradicija iz koje potječe moj otac, rekao je Plenković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je večeras u Hvaru u društvu obitelji, prijatelja i mještana Hvara te župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana procesiji "Za križen", poručivši kako je to dobra prilika za promišljanja uoči najvećega kršćanskog blagdana Uskrsa.

"Na Veliki četvrtak ovdje smo u Svirču, gdje je tradicija iz koje potječe moj otac. Procesija 'Za križen' petstoljetna je tradicija posebnoga hvarskog običaja privrženosti vjeri, tradicija koja je svoje mjesto našla i u nematerijalnoj baštini UNESCO-a 2009. godine", rekao je tom prilikom Plenković.

"Lijepo je biti ovdje s dijelom obitelji, prijateljima, mještanima i malo se posvetiti i promišljanjima uoči Uskrsa, najvećega kršćanskog blagdana", dodao je.

Hvar: Tradicionalna višestoljetna procesija Za križem
1/18

Procesija "Za križen" jedinstveni je obred osobite pobožnosti te izraz vjerskog i kulturnog identiteta stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara koji se u neprekinutom nizu odvija pet stoljeća. U noći s Velikog četvrtka na Veliki petak procesija povezuje šest mjesta otoka: Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku.

Istovremeno, u 22 sata, iz šest župskih crkava započnu ophodi na čelu s križonošom koji nosi do 18 kilograma težak križ, u znak molbe ili zahvalnosti, kao vlastiti ili obiteljski zavjet. Slijedi ga izabrana pratnja u bratimskim tunikama te mnoštvo vjernika i hodočasnika. Zaustavljaju se u crkvama i kapelicama ostalih mjesta gdje ih dočekuju svećenici da bi se pred jutro vratili u svoju župsku crkvu.

Procesija je iznimna je po svom i po naglašenom pasionskom sadržaju, pripremaju je i provode bratovštine, odnosno zajednice hvarskih vjernika u čiju je povijest i život križ duboko upisan. Okosnica procesije je "Gospin plač", osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća kojeg u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači, kantaduri.

Hvar: Tradicionalna višestoljetna procesija Za križem
1/32

Komentara 50

Avatar Obama
Obama
23:56 29.03.2018.

Za Uskrs se "farbaju" jaja, a ne građani RH!

ZD
zdravrazum
00:08 30.03.2018.

Djeluje u crkvi kao Jakov Blažević u njegovim godinama,a antikatolička duša mu je gora od duše Jakova Blaževića.Ne može se služiti i Bogu i ( masonskom ) vragu. Njegov peh je veći jer kada je Jakov Blažević imao toliko godina ljudi su bili neobrazovani pa su im malobrojni medijski manipulatori mogli prodati rog za svijeću,a danas Plenkiyu ni stotinu Macana ne pomaže,a ni ova masonska HRT.

PI
pinkec
00:42 30.03.2018.

Tinin komentar godine: Za Uskrs se "farbaju" jaja, a ne građani RH!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije