Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski uspjeh liječnika iz četiri zagrebačke klinike

Anđela (6) u srpnju je imala tek 2% šanse da preživi, ali sad se igra kod kuće

Zagreb: Djevojčica Anđela koja je imala minimalne šanse za preživjeti, danas ide kući
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/4
17.12.2021.
u 18:29

Ugroza dva organska sustava vodeći je uzrok smrti u mlađoj i srednjoj životnoj dobi, a Anđeli bilo je ugroženo šest organskih sustava

Šestogodišnja Anđela danas je nakon pet mjeseci s majkom napustila Kliniku za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj, nestrpljiva da vidi tatu i brata. Dom nije vidjela od strašne nesreće 25. srpnja kada je stradala u prevrtanju traktora kraj Bosanskog Broda zadobivši po život opasne ozljede. Samo dva posto šanse imala je za preživljenje, po svim parametrima, ali naši su je liječnici spasili upisavši u zlatnu knjigu hrvatske medicine još jedan uspjeh. Teške ozljede u čak 16 operacija saniralo je 12 kirurga iz četiri zagrebačke klinike, zahvaljujući njihovu znanju i vještini curica je danas zdravo i funkcionalno dijete.

Borba za život

– Ugroza dva organska sustava vodeći je uzrok smrti u mlađoj i srednjoj životnoj dobi, a nažalost, maloj Anđeli bilo je ugroženo šest organskih sustava – kazao je prof. dr. Stjepan Višnjić, predstojnik Klinike Zavoda za abdominalnu kirurgiju KDB-a Zagreb, koji je opisao stanje u kojem je djevojčica bila i razvoj njezina liječenja.

U trenutku neposredno nakon nesreće bila je bez pulsa i tlaka, bez svijesti i s velikim otvorenim ranama i brojnim otvorenim frakturama. U bosanskobrodskoj bolnici utvrdili su masivno krvarenje, izvadili su joj slezenu i zaustavili najključnije krvarenje. Procijenili su da dijete neće preživjeti transport do Banje Luke pa je prebačena u bolnicu u Slavonski Brod. Istovremeno se ondje dogodila teška prometna nesreća kosovskog autobusa zbog koje su u Slavonski Brod došli premijer Plenković i ministri. Ministru Berošu u bolnici su rekli da im je trenutačno najkritičnija pacijentica malena djevojčica iz Republike Srpske, a on je smjesta predložio da je prebace u Klaićevu, što je i učinjeno.

 

Imala je ozbiljna oštećenja pluća i nije mogla disati pa je prvih 20 dana bila na respiratoru, a ozbiljna oštećenja imala je i u trbuhu, urotraktu, lokomotornom sustavu, na koži i reproduktivnom sustavu. Mala zdjelica bila joj je smrskana, a tu završava probavna cijev, mokraćni te reproduktivni trakt. – Do 6. kolovoza svaki dan bila je neposredna borba za život, a tada smo procijenili da je situacija relativno stabilna i da možemo krenuti u fazu rekonstrukcije. Tu je kapitalnu ulogu odigrao tim rekonstruktivnih plastičara – kazao je profesor Višnjić.

– Presadili smo 9. kolovoza kožu na onaj dio za koji smo znali da je korito rane dovoljno vitalno da može prihvatiti kožni transplantat i na taj način pomogli daljnjoj stabilizaciji djeteta. Nakon toga smo u nekoliko zahvata u općoj anesteziji, jer su inače previjanja za dijete u toj dobi previše bolna, omogućili da krenemo u iduću fazu, a to je rekonstrukcija defekta u području međice, što je potrebno da omogući preduvjet za budući reproduktivni razvoj i da omogući ortopedima i traumatolozima da krenu s rekonstrukcijom zdjelice. Ništa od toga ne bi bilo moguće da kolege iz jedinice intenzivnog liječenja nisu obavili lavovski dio posla tijekom dvadeset dana na mehaničkoj ventilaciji, stabiliziravši tlak i boreći se s bakterijskom infekcijom – opisao je dr. Rok Kralj, dječji kirurg iz KB-a Merkur.

Tada se prionulo trećoj fazi liječenja, odnosno dubinskoj rekonstrukciji koju je, prema riječima dr. Višnjića, briljantno napravio prim. Dragan Đurđević s Klinike za plastičnu kirurgiju KB-a Dubrava. Zadnja operacija napravljena je prije nepunih mjesec dana i konačan je ishod potpuno reintegrirana trbušna stijenka i rekonstruirani svi abdominalni organi. Treća je faza liječenja trajala više od 90 dana, za to je vrijeme napravljeno 16 velikih operativnih zahvata u kojima je sudjelovalo 12 kirurga i četiri klinike. Uz spomenute, sudjelovali su i doc. Danko Mikulić s Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice, prof. Rado Žic i dr. Božo Gorjanc iz KB-a Dubrava te iz Klaićeve dr. Marijana Šimić Jovičić, specijalistica ortopedije i traumatologije s Klinike za dječju kirurgiju i dječji kirurzi prim. Zoran Bahtijarević, dr. Mario Kurtanjek i dr. Nikica Lesjak.

– Svih tih šesnaest operativnih zahvata značilo je korak naprijed ka liječenju, nismo nijednom imali korak natrag pa ni platoa, što znači pogođene strategije – pohvalio je tim prof. dr. Višnjić.

Anđelina majka Dragana zahvalila je zagrebačkim liječnicima, ali i udruzi Ljubav na djelu koja joj je omogućila smještaj u Zagrebu kako bi bila uz svoje dijete. – Sam bog ju je sačuvao od smrti, a doktori su poslije učinili svoje. Zahvaljujem svima koji su nam pružili podršku, a posebno liječnicima i cijelom osoblju bolnice – rekla je Anđelina mama. Anđela se smješkala, a na pitanje što joj najviše fali, rekla je – tata i brat.

Suradnja klinika

– Riječ je o jednom izuzetnom medicinskom uspjehu naše Klinike i suradnih klinika, ali isto tako i pobjedi humanosti, iz aspekta bezuvjetne i nesebične pomoći jednoj djevojčici koja je strana državljanka. Moram istaknuti projekt nove nacionalne dječje bolnice koji je u tijeku. Živim taj projekt i uvjeren sam da i ovakvi slučajevi upućuju na to da naš zdravstveni sustav i nadasve naši mali pacijenti zaslužuju takav projekt – naglasio je prof. dr. Goran Roić, ravnatelj KDB-a Zagreb.

Komentara 4

KP
Karlovacko pivo
18:46 17.12.2021.

Sve čestitke i zahvale doktorima i osoblju a pdrška i onim doktorima i medicinskom osoblju koji se napadaju po ulucama Anđeli sve naj bolje u životu .

ZL
zlatnik11
18:48 17.12.2021.

Lijepa vijest. Bravo doktori i sestre, maloj puno sreće dalje u životu

RO
romobil
20:37 17.12.2021.

Liječnici činite čuda. Imate razloga biti ponosni na svoje znanje i rad kao malo tko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije