Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Analiza presude Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču

Naslovnica 4.8.
Foto: VL
04.08.2016.
u 00:07

Sudac Dauster: Eliminacijom Đurekovića bio bi uklonjen i problem s Inom koji je zbog istraga o pronevjerama postao teret za republičko vodstvo

Josip Perković i Zdravko Mustač, bivši čelnici jugoslavenske komunističke tajne službe, u narodu poznatije kao zloglasna Udba, osuđeni su na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

– Glavni je motiv bio ubiti jednog separatista i kritičara režima. Đurekovića je trebalo ušutkati i fizički i politički. I zato to ubojstvo smatramo ubojstvom iz niskih pobuda. Da se radilo o ubojstvu terorista, takve kvalifikacije ne bi bilo – rekao je Manfred Dauster, predsjednik sudskog vijeća Visokog zemaljskog suda u Münchenu. Naglasio je da je u vrijeme ubojstva, dakle 1983. godine, Zdravko Mustač bio šef hrvatskog ogranka Udbe, dok je Josip Perković tada obnašao funkciju čelnika odjela II. Udbe zaduženog za emigraciju i bio šef doušniku Krunoslavu Pratesu.

– Zdravko Mustač je krajem 1982. ili početkom 1983. ovlastio Perkovića da počne pripreme za likvidaciju Stjepana Đurekovića – rekao je Dauster. Time je pobio tvrdnje obrane da je za likvidaciju Đurekovića bila zadužena savezna razina Udbe. Dauster je također odbacio tvrdnje da je za likvidaciju Đurekovića odgovorna Kontraobavještajna služba JNA.

– Mi smo uvjereni u to da u KOS-u nisu postojali motivi za likvidaciju Đurekovića. KOS, osim toga, prema našem uvjerenju, nije bio upleten ni u jedno ubojstvo u emigraciji – rekao je Dauster naglašavajući da su jasni i motivi za tako brutalnu likvidaciju.

Cijelu analizu presude pročitajte u tiskanom dvobroju Večernjeg lista za četvrtak i petak ili prelistajte e-izdanje!

Iz Večernjeg izdvajamo i ove teme:

>>Sudac: To je zločin iz niskih pobuda

>>Klarić: Hrvatsko društvo nije imalo snage raščistiti taj dio povijesti

>>Despot: Ova presuda sad je dio hrvatskog pravnog sustava

>>Milanović: Šokiran sam što su suradnici HDZ-a dokazani kao egzekutori

>>Plenković: Milanović skreće pažnju s najveće sramote svoje Vlade

Foto: VLm

Komentara 60

BK
branko-kockica
21:16 03.08.2016.

Zašto Večernji list ne bi pokušao napraviti analizu o infiltraciji udbe i udbaških struktura u Večernji list, vezano uz presudu koju je pročitao sudac Dauster o snazi udbe u Hrvatskoj i dan danas? Siguran sam da bi se tu pronašlo dosta toga, a možda bi vam i čitanost porasla.

BI
bijelocrveni
21:21 03.08.2016.

Kako je Tudjman rekao (a ja tada mislio da nije normalan, jer sam bio klinac) u hrvatskoj je 30% stanovnistva koji ju ne smatraju svojom domovinom i ti isti ne vide nikakav krimen u djelima Perkovica i Mustaca. Takvi ce bez obzira na sve presude i dokaze imati isto neprijateljsko misljenje o hrvatima i hrvatskoj i to su ujedno danasnji glasaci SDP-a. Tih se rijesiti necemo i za 50 godina cemo imati iste teme kao danas, a djeca ce nam, normalno, nostiti etikete ustasa.

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
22:01 03.08.2016.

Kad se več dičimo o najviše državnih praznika red bi bio da se i ova presuda slavi kao dan nakon kojeg ništa više neće biti isto ( osim kokodakanja mrzitelja HR ) !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije