Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP, HDZ ili HNS

Analiza gospodarskih programa: Tko će nas izvući iz krize?

siromaštvo
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
22.12.2013.
u 14:32

Nema rješenja za državni aparat, HNS po idejama bliži HDZ-u nego SDP-u

Gospodarski programi posljednjih se tjedana prezentiraju kao da smo u predizbornoj kampanji, a ne na polovici mandata vlade Zorana Milanovića. Plan 21 nije uspio. Iznenađuje ipak da unatoč rastućoj krizi i ulasku u proceduru prekomjernog deficita na političkom tržištu nema novih ideja, već se nude prerade starih i nefunkcionalnih paradigmi koje su i dovele do velikih poreza i 360.000 nezaposlenih. Iako koalicija još vlada, u zraku “miriše” na izbore i promjene pa i treća politička snaga u državi, HNS, piše vlastiti gospodarski program koji će biti ili podloga za usuglašavanje stavova unutar koalicije ili osnova za pregovore s HDZ-om.

Svima je, osim političarima, jasno da bez radikalnijih poteza neće biti rasta većeg od 1 do 2 posto BDP-a, odnosno novog zapošljavanja. Nedostatak reformi u posljednje dvije godine skupo smo platili. Javni dug narastao je za 45 milijardi kuna, što je dvostruko veći iznos od onoga za koji nudimo autoceste na koncesiju, a gotovo 50 puta veći od iznosa za koji je prodano Croatia Osiguranje.

Bez tektonskih promjena

Političari nisu svjesni da takva rasipnost mora stati, što pokazuju njihovi gospodarsko-politički programi u kojima biraju inkrementalni pristup, bez tektonskih promjena. Treba nam Vlada spremna izgubiti izbore, poručio je nedavno Branko Roglić, poznati poduzetnik, ali u javnosti ponuđenim programima takve još – nema!

SDP-ov gospodarski strateg i potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Branko Grčić još ne iznosi detalje o mjerama koje će morati poduzeti kako bi se ispoštovala procedura prekomjernog deficita koja u ovoj godini nalaže umanjenje deficita za 3,5 milijardi kuna, ali osnova programa koji vladajuća stranka nudi jest postupna reforma uz rast prihoda.

Ministar financija Slavko Linić već govori o novom zadiranju u poreznu politiku pa bi djelomično ukinuo oslobođenje poreza na reinvestiranu dobit, a da mu je prepustiti odluku, preko noći bi uveo i porez na nekretnine. Te bi dvije mjere bez sumnje donijele u kratkom roku veće prihode proračunu, kao i podizanje međustope PDV-a sa 10 na 13 posto, što je Vlada amenovala, ali u duljem roku dovode do osiromašenja građana, zaustavljanja investicija i manje potrošnje, koja za nekoliko tromjesečja znači ponovno manje prihode proračuna. U Linićevu planu nema reformi, osim kozmetičkih koje se odnose na outsourcing u javnim službama i objedinjavanje “državnih knjigovođa”. Ta mjera, naime, neće donijeti uštede najmanje tri godine, a i u srednjem roku upitna je njezina učinkovitost ako se prouče iskustva zemalja koju su je primijenile. Pravom reformom moglo bi se nazvati teritorijalni preustroj, koji je korak u smanjenje broja jedinica lokalne i regionalne samouprave, a definitivno znači manje troškove državnog aparata koji bi umjesto u 21 županiji funkcionirao u pet većih planskih područja.

Međutim, ako je pitati HNS, većih poreza neće biti jer su svaki pokušaj Linića da ih nametne, osim PDV-a, dočekali na nož. Spriječili su tako, do daljnjega, porez na nekretnine, veće oporezivanje drugog dohotka, a protive se i ukidanju olakšice na reinvestiranu dobit. Dapače, u njihovu gospodarskom programu, koji će, prema informacijama pouzdanih izvora, predstaviti u siječnju, stoji daljnje porezno rasterećenje gospodarstva i detaljna razrada ukidanja parafiskalnih nameta. Umjesto na punjenje proračuna porezima, odlučili su se u programu fokusirati na reindustrijalizaciju i poticanje ulaganja. Tako su izradili program oporavka u turističkom sektoru. Potaknuli bi barem polovicu hotela da podignu kategoriju za jednu zvjezdicu uz pomoć direktnih kreditnih linija iz HBOR-a plasiranih uz kamatu od 1 posto, a prema njihovim izračunima, u tom programu zaposlilo bi se 50.000 ljudi te otvorilo nekoliko tisuća stalnih radnih mjesta. Takav proaktivan pristup u kombinaciji s manjim porezima ohrabruje jer bi zaista, uz energetske projekte poput istraživanja nafte i plina na kojima radi HNS-ov ministar Ivan Vrdoljak, napravio osnovu za stabilniji rast. Ipak, bez odlučnih rezova u javnoj upravi nije jasno kako bi se zatvorio proračun u kojem je u većem dijelu rezerviran za plaće, mirovine i socijalna davanja.

Protiv gomilanja nameta

Po poreznoj politici HNS bi se lakše dogovorio s HDZ-om nego s trenutačnim koalicijskim partnerom SDP-om. HDZ je najavio smanjenje poreza, pri čemu je naglasak na oslobađanje od poreza na dividendu i ukidanje nepravednih nameta poput doprinosa za šume i sličnih troškova koje gospodarstvenici plaćaju kako bi javna poduzeća preživjela. Međutim, namjera HDZ-a, koliko god vodila u rasterećenje, neće značiti revoluciju u poreznom opterećenju poduzetnika.

Reforma koja se dugo čeka i mnogo je ozbiljnija od “outsourcinga” i masterplana bolnica svakako je najava liberalizacija u obveznom zdravstvenom osiguranju u koji bi se pripustilo konkurenciju i gdje bi se uz ukidanje monopola HZZO-a uveo i imovinski cenzus. Bogatiji bi, dakle, plaćali neke usluge iz vlastitog džepa. Takva reforma, međutim, potrebna je i u drugim sustavima koji troše milijarde i milijarde kuna. Ima li HDZ ideje i za njih pitanje je na koje nećemo tako brzo dobiti odgovor jer ne žele dati gotova rješenja političkim konkurentima.

Razočaranje u njihovu programu je nastavak politike nečinjenja u državnom aparatu. Obećali su, naime, da nitko u državnoj upravi neće “preko noći” dobiti otkaz, što znači da i HDZ planira trošiti više od 20 milijardi kuna na plaće državnih i javnih službenika.

Taj je aparat prevelik za potrebe i mogućnosti hrvatskog gospodarstva koje se po performansama i veličinom vratilo na razinu iz 2004. Tada je proračun iznosio 90-ak milijardi kuna, a prema izračunima analitičara, danas ima potencijal za proračun jedva nekoliko milijardi veći od 100 milijardi kuna. Programi koji su ponuđeni nisu dali odgovor na to kako državu svesti u te gabarite. Možda bi to znala ili imala hrabrosti napraviti jedino neka tehnnomenadžerska vlada.

>>Josipović: Tonemo u recesiju, nestaju tvrtke i radna mjesta

Komentara 29

Avatar Sunčica
Sunčica
15:03 22.12.2013.

Samo da se ne dogodi kao u Grčkoj gdje također nisu imali hrabrosti dirati u plaće državnih i javnih službenika...i oni su čekali i nisu ništa poduzimali, a država je sve više tonula...na kraju je EU preuzela stvar u svoj ruke, pa je 50% službenika u javnom sektoru dobilo otkaz naglo preko noći...a ostalima je upola smanjena plaća....taj problem se neće sam od sebe riješiti, prije ili kasnije će doći na red

DU
Deleted user
15:22 22.12.2013.

Možemo promatrati Hrvatsku kao Berlin s okolicom prema broju stanovnika. Po svemu ostalom (privreda, turizam, broju općina, birokracji, sudovima) ne. U Hrvatskoj podjela na 4 županije - regije bi bila najrealnija i one bi mogle funkcionirati samostalno. Preostale državne tvrtke treba što hitnije privatizirati zbog uplitanja u tržnu ekonomiju i potpunu transparetnu privatizaciju. Oni koji su se obogatili pd 91 do 95 proglasiti ratnim profiterima i oduzeti im stečenu imovinu. Seljacima koji ne obrađuju zemlju ili su zaposleni u tvrtkama (dva posla) oduzeti zemlju ili opredjeljenje poljoprivreda. Osloboditi od poreza turizam naročito za one koji se turizmom bave cijele godine. Hotelske komplekse koji propadaju prodati pod uvjetom revitalizacije pod povoljnim kreditnim linijama. Uvesti vigniete na autostradę, a ne da zjape prazne i ukinuti naplatu. Brodogradilišta prenamjeniti za proizvodnju opreme za obnovljive izvore energije. Potencijalne strane investitore osloboditi od plaćanja poreza na dobit na minimum 10 godina uz uvjet zapošljavanje domačih ljudi.

Avatar jurko_zg
jurko_zg
15:00 22.12.2013.

SDP i HNS su imali priliku sa svojim planom 21, nisu uspjeli, neka.se zahvale narodu na ukazanom povjerenju i maknu se sami s vlasti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije