Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUGOGODIŠNJE ISKUSTVO

Ana Gongola nova je predsjednica HUP-ove Udruge proizvođača lijekova

Ana Gongola
Foto: HUP-UPL
18.07.2023.
u 13:59

Članice Udruge zahvalile su Jerku Jakšiću na dosadašnjim postignućima, energiji i vremenu koji je uložio u rad Udruge. Gospodin Jakšić s čela Udruge odlazi nakon tri godine zbog novih poslovnih pothvata unutar matične organizacije

Na današnjoj izbornoj Skupštini HUP – Udruge proizvođača lijekova (HUP – UPL) predstavnici članica udruge za novu predsjednicu izabrali su Anu Gongolu, članicu Uprave Sandoza. Ana Gongola poziciju preuzima od Jerka Jakšića, predsjednika Uprave PharmaS-a, koji je udrugu uspješno vodio kroz neke od najvećih zdravstvenih izazova današnjice, priopćili su iz HUP -UPL.

Ana Gongola doktorica je stomatologije s dugogodišnjim iskustvom u farmaceutskoj industriji, a dosad je kao članica radnih skupina HUP-UPL-a davala veliki doprinos naporima za poboljšanje konkurentnosti i ekonomske održivosti generičkih i biosličnih lijekova kroz predlaganje okvira koji bi osigurao održivu opskrbu lijekovima na recept a državi pružio mogućnost ušteda uz osiguravanje inovacija pacijentima. To su ujedno i ciljevi koje je predstavila za naredno razdoblje:

„Industrija generičkih i biosličnih lijekova u Hrvatskoj nastavit će surađivati sa svim dionicima kako bi osigurala da predstojeće reforme omoguće održivo pružanje zdravstvene skrbi i pristupa pacijenata potrebnim lijekovima. Nalazimo se u situaciji u kojoj stanovništvo stari, proizvodnja se premješta van granica EU, a Hrvatska kao malo tržište ne prolazi dobro u raspodjeli ograničenih resursa. Kako bismo u takvom kontekstu osigurali neometanu opskrbu lijekovima i dalje ćemo aktivno surađivati s regulatorom i predlagati mjere kako bismo imali na raspolaganju lijekove koji pomažu većini bolesnika s teškim kroničnim bolestima poput raka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, autoimunih stanja i drugih“ rekla je Gongola dodavši da je za postizanje tih ciljeva primarno potrebna automatska indeksacija cijena lijekova, a potom multi winning model i pametna javna nabava, o čemu HUP-UPL već vodi dijalog s Ministarstvom zdravstva, a jedan od ciljeva udruge jest i brže usvajanje biosličnih lijekova uz transparentnije modele ugovaranja.

Gongola je također naglasila ekonomsko-društvenu važnost farmaceutske industrije za Hrvatsku i cijelu Europsku uniju gdje se sve više provodi osnaživanje proizvodnje na tlu Europe te stoga i nužnost da se investicije u farmaceutsku industriju u Hrvatskoj tretiraju kao strateški važne.

POVEZANI ČLANCI:

Članice Udruge zahvalile su Jerku Jakšiću na dosadašnjim postignućima, energiji i vremenu koji je uložio u rad Udruge. Gospodin Jakšić s čela Udruge odlazi nakon tri godine zbog novih poslovnih pothvata unutar matične organizacije.

HUP –UPL od svoga osnutka, 31. ožujka 2009., okuplja proizvođače generičkih i biosličnih lijekova prisutne na tržištu RH te kao dobrovoljna, neovisna i neprofitna udruga poslodavaca štiti i promiče prava i interese svojih članova koji su organizirani i posluju u Republici Hrvatskoj u skladu s važećim propisima. Članice HUP – UPL zajedno čine 100 posto proizvodnje lijekova u Hrvatskoj te ostvaruju godišnji prihod veći od 5,5 mlrd HRK od čega više od 70 posto u izvozu - lijekovi proizvedeni u Hrvatskoj, izvoze se u 60-ak zemalja svijeta, uključujući i najrazvijenija farmaceutska tržišta kao što su SAD i zemlje Europske unije. Izravno zapošljavaju preko 5.000 radnika, a u lancu dobavljača preko 10.000. Jedna je to od najsnažnijih gospodarskih grana Republike Hrvatske i važna poluga njezinog zdravstvenog sustava.

VIDEO Novi podzemni spremnici u Zagrebu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije