Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJED U PODRUTI

Amerikanci najavljuju ulaganje od 12 milijuna eura, mještani u strahu: 'Doći će do zagađenja'

Foto: Zelena akcija
1/2
16.07.2022.
u 14:13

Peticiju kojom se traži odustajanje od tih planova potpisalo je više od 1200 građana iz Podruta i šire okolice

Nekoliko stotina građana okupilo se u selu Podrute kod Novog Marofa na prosvjedu protiv, kako su objasnili, planova za štetno spaljivanje otpada u postrojenju za vakuumsku pirolizu.

Kako su istaknuli organizatori, to je postrojenje bez prethodnog informiranja javnosti postavljeno u hali jedne tvrtke, što je potvrdila inspekcija zaštite okoliša nakon provedenog izvida na poziv zabrinutih mještana koji su osnovali udrugu “Naš zavičaj”. Na prosvjedu ih je podržala Zelena akcija i još nekoliko udruga.

Prioritet lokalnih vlasti treba biti ulaganje u smanjenje nastanka otpada, ponovnu uporabu i recikliranje, a ne podrška privatnim incijativama za spaljivanje otpada, rečeno je na prosvjedu. Neki od okupljenih upozorili su da lokalna gradska vlast nema ništa protiv planova za spaljivanje smeća.

Peticiju kojom se traži odustajanje od tih planova potpisalo je više od 1200 građana iz Podruta i šire okolice. Inspekcija zaštite okoliša je nakon izvida potvrdila da je tvrtka Zero Global Waste Croatia uputila dopis Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja raspitujući se o potrebi procjene utjecaja na okoliš postrojenja za spaljivanje pirolizom. Inspekcija je potvrdila da je u hali postavljeno postrojenje američke proizvodnje, no da nije priključeno na struju i vodu.

- U Podrutama je planirana američka brownfield investicija, čija vrijednost u prvoj fazi projekta iznosi 12 milijuna eura, a koja će otvoriti nova radna mjesta i pridonijeti razvoju lokalne sredine. Tvrtka Zero Global Waste Croatia na spomenutoj lokaciji ne gradi spalionicu otpada, već planira instaliranje postrojenja za obradu neopasnog, predobrađenog otpada, preciznije, vrijednih sirovina iz primarne selekcije, vakumskom pirolizom na maksimalnoj temperaturi od 240 stupnjeva Celzijevih. U postrojenju se odvija dehidracija i peletizacija u vakuumu. U postrojenju nema sagorijevanja, stoga nema niti pepela, a nakon procesa nema otpada koji zaostaje.

Cilj oporabe je da se evakuira vlaga iz otpada te da se polimernom materijalu zbog temperature promijeni struktura.Nakon procesa nastaje kruto gorivo koje će se koristi u različitim energetskim postrojenjima. Uz to, planiramo zadržati metalnu proizvodnju, u sklopu koje ćemo imati i demonstracijski pogon. Bitno je naglasiti da se projekt razvija u skladu sa zakonom propisanom procedurom, te da ovakav projekt, u skladu s akcijskim planom Europske komisije o kružnom gospodarstvu, pomaže ispunjenu ciljeva u kružnoj ekonomiji ponovnom upotrebom otpada i sličnim mjerama smanjiti emisije stakleničkih plinova – tvrdi Mladen Jozinović ispred tvrtke Zero Global Waste Croatia i dodaje kako mu je žao što organizatori prosvjeda nisu prihvatili naš poziv da ih detaljnije upoznamo s projektom i tehnologijama kojima će se koristiti. 

>> VIDEO Natrpao kolica sladoledom, mislio da je na akciji za 1,70 kuna, a cijena je bila u eurima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije