Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vraćaju se kući

Amerikanci i službeno završili sve vojne operacije u Iraku

barack obama, američka vojska
Reuters/PIXSELL
15.12.2011.
u 09:44

Oko 4500 američkih vojnika i više od 100.000 Iračana poginulo je u devetogodišnjem ratu na koji je SAD potrošio više od bilijun dolara

Američka zastava u Bagdadu bit će spuštena čime će se i formalno označiti završetak vojnih operacija u Iraku nakon gotovo devet godina rata.

Veći dio od preostalih 5500 vojnika napustilo je Irak, a sigurnost zemlje prepuštena je u ruke iračkih vlasti.

Američki predsjednik Barack Obama, koji je u ured predsjednika došao obećavajući da će američke vojnike vratiti kućama, kazao je da su američke snage za sobom ostavile "suveren, stabilan i samopouzdan Irak".

Oko 4500 američkih vojnika i više od 100.000 Iračana poginulo je u devetogodišnjem ratu na koji je SAD potrošio više od bilijun dolara.

Republikanci su oštro kritizirali povlačenje američkih snaga izražavajući zabrinutost zbog stabilnosti Iraka, ali većina Amerikanaca podupire povlačenje postrojbi.

U govoru vojnicima koji su se tek vratili iz Iraka u Sjevernu Karolinu Obama je pohvalio njihova "izvanredna postignuća", javlja BBC, i naglasio kako su Irak napustili uzdignutih glava.

– Sve što su američke snage učinile u Iraku, sve bore i umiranje, krvarenje i građenje, treniranje i partnerstvo, sve to dovelo nas je do ovog trenutka uspjeha – kazao je Obama u svom govoru.

– Rat u Iraku uskoro će pripadati povijesti, a vaša služba pamtit će se vjekovima – naglasio je Obama.

Dodao je i da je rat bio "uzrok snažnih kontroverzi", ali SAD je pomogao u izgradnji "Iraka s vladom koju su izabrali njegovi ljudi".

Oko milijun pol Amerikanaca služilo je u Iraku od početka američke invazije 2003., a uz poginule još ih je 30.000 ranjeno.

Zadnje borbene postrojbe napustile su Irak još u kolovozu prošle godine. Mali kontingent od 200-tinjak vojnika ostat će u Iraku kao savjetnici, a oko 15.000 osoba stacionirano je u američkom veleposlanstvu u Bagdadu, inače najbrojnijem u svijetu.

 

Komentara 53

Avatar amore
amore
17:18 15.12.2011.

Zabranjuju bikinije? Ne znam tko normalan poslije ovoga će ići tamo na odmor, jedino ako se želi kupati kao batman...

TH
thekurcula
09:55 15.12.2011.

Ovako izgled pogled kroz prozor u neki drugi, paralelni svet. Uzvbudljivo je to gledati, zar ne!? U našem svetu Irak je nešto sasvim drugo i lepo je videti kako je u paralelnom svetu to jedna suverena, stabilna i samopouzdana zemlja!

RE
@rea
15:10 15.12.2011.

Kakve veze ima budućnost Iraka sa Iranom pitaj iračke shijite, lol.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije