Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŠKO STANJE

Biden oštro kritizirao izraelske vlasti i jasno poručio: Rat mora prestati što prije

U.S. President Biden delivers remarks at the House Democratic Caucus Issues Conference in Leesburg
Foto: Evelyn Hockstein/REUTERS
1/6
09.02.2024.
u 19:50

Izjava američkog predsjednika došla je nakon što je Bijela kuća najavila da neće podržati planove Izraela za velike vojne operacije u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze.

Američki predsjednik Joe Biden dosad je najoštrije kritizirao ponašanje izraelskih vlasti kazavši da je izraelski odgovor u Pojasu Gaze nakon napada Hamasa 7. listopada prekomjerna upotreba sile, ističući da je izvršio snažan pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

"Jako se zalažem da humanitarna pomoć stigne u Gazu. Zalažem se i za prekid vatre kako bi se omogućilo oslobađanje talaca. Sve to mora prestati što prije, ima puno nevinih ljudi, puno onih koji gladuju, koji su u nevolji i koji umiru" naglasio je Biden, koji kaže da čini sve da se okonča rat i da dođe do trajnog mira.

Izjava američkog predsjednika došla je nakon što je Bijela kuća najavila da neće podržati planove Izraela za velike vojne operacije u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze.

"Bilo kakva velika vojna operacija u Rafahu u ovo vrijeme, pod ovim okolnostima, s milijun i pol Palestinaca koji su potražili sklonište u tom gradu, bez razmatranja njihove sigurnosti, bila bi katastrofa. Mi to ne podržavamo" rekao je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.

GALERIJA: Na Zapadnoj obali ubijen tinejdžer (17) iz SAD-a. Palestina: Ubili su ga Izraelci

U.S. President Biden delivers remarks at the House Democratic Caucus Issues Conference in Leesburg
1/3

Istodobno, nastavlja se bombardiranje položaja hutista od SAD-a. Uz američke i britanske ratne brodove i Njemačka šalje ratni brod u Crveno more. Fregata njemačke mornarice "Hessen" isplovila je u četvrtak prema Crvenom moru s ciljem zaštite komercijalnih brodova od napada hutista, a dio je planirane misije EU.

Raspoređivanje je označilo "najozbiljniji angažman jedinice njemačke mornarice u mnogim desetljećima", rekao je zapovjednik mornarice Jan Christian Kaack ističući kako je Fregata "Hessen" krenula iz sjeverne njemačke luke Wilhelmshaven s posadom od 240 ljudi te će moći odgovoriti na napade projektilima, dronovima i daljinski upravljanim "čamcima kamikazama"

VIDEO:Više od 100 dana rata: Gaza u ruševinama, skoro 24 tisuće Palestinaca ubijeno, a 2 milijuna protjerano iz svojih domova

 

 

Ključne riječi

Komentara 4

TR
trpimir2022
14:56 10.02.2024.

Bajden samo priča, ali ništa ne poduzima. Netanjahu to zna, pa se ne obazire.

LI
lider
23:54 09.02.2024.

Čija će politika Izraelu osigurati mir ako neće on sam?

IG
IgorY
15:12 10.02.2024.

A tko Bidena sluša ? Možda Meksički predsjednik Sisi. Čovjek niti ne zna što priča niti o čemu priča. E, sada ako to može biti predsjednik SAD onda vam je jasno i što je i dokle je došao SAD.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije