Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blokirana odluka teksaškog suda

Američki Vrhovni sud odlučio: Pilule za pobačaj i dalje ostaju legalne

US Supreme Court faces another self-imposed deadline to act on abortion pill curbs
Foto: NATHAN HOWARD/REUTERS
1/3
22.04.2023.
u 12:13

U nepotpisanom nalogu, suci su blokirali odluke teksaškog suca i žalbenog suda 5. okruga koji su mogli oštro ograničiti upotrebu pilula ili ih potpuno ukloniti s tržišta

Američki Vrhovni sud u petak je presudio da se u većini zemlje sačuva legalan pristup piluli za pobačaj koja je dio najčešće metode prekida rane trudnoće. U nepotpisanom nalogu, suci su blokirali odluke teksaškog suca i žalbenog suda 5. okruga koji su mogli oštro ograničiti upotrebu pilula ili ih potpuno ukloniti s tržišta.

Glasali su 7-2, a protiv su bili suci Clarence Thomas i Samuel A. Alita Jr. Više od 5 milijuna američkih žena koristilo je pilulu mifepriston otkako ju je Uprava za hranu i lijekove proglasila sigurnim i učinkovitim 2000. godine.

Tom se odlukom slučaj prosljeđuje natrag nižim sudovima a sugerira kako većina sudaca vjeruje da će ovo osporavanje pilule za pobačaj na kraju propasti. Slučaj je predstavljao najvažnije pitanje o pobačaju koje je dospjelo na viši sud od prošlogodišnje odluke 5-4 kojom je poništena presuda Roe v. Wade i ustavno pravo na pobačaj. Iako je troje sudaca koje je imenovao predsjednik Donald Trump - Neil M. Gorsuch, Brett M. Kavanaugh i Amy Coney Barrett - prošle godine glasalo za poništenje Roea, pridružili su se liberalnim sucima i glavnom sucu Johnu G. Robertsu Jr. u pogledu pilule. Od prošlogodišnjeg poništenja Roea, Teksas i desetak drugih saveznih država pod vodstvom republikanaca pobačaj su zapravo učinili nezakonitim i zabranili liječnicima obavljanje pobačaja ili prepisivanje tableta za pobačaj.

Presuda suda sa sjedištem u Teksasu ugrozila je pristup mifepristonu u ostatku zemlje gdje je pobačaj i dalje legalan. Prijetnja pilulama za pobačaj pojavila se u Amarillu u Teksasu prošle jeseni. Grupa zagovornika pobačaja, među kojima su bili i liječnici, ondje je podnijela tužbu kako bi osporila sigurnost mifepristona. Pilula za pobačaj bila je u širokoj uporabi u Europi prije nego što je FDA odobrila njezino korištenje 2000. godine. Kada se uzima u kombinaciji s misopristolom, tablete uzrokuju grčeve i krvarenje, ali ozbiljne komplikacije su "iznimno rijetke", rekla je agencija.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije