Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šok u Americi

Američki vojnik: Znali smo da su nevini,
ali htjeli smo ih ubiti!

afganistan (1)
Foto: Reuters
1/3
24.03.2011.
u 19:49

Kriv sam kao i moji suborci. Ubili smo te ljude, a onda se još dodatno iživljavali

- Časni sude, kriv sam! Tim je riječima 22-godišnji vojnik Jeremy Morlock iz Wasille u Aljasci odgovorio pred vojnim sudom u bazi Lewis-McChord, južno od Seattlea u saveznoj državi Washington, kad ga je sudac upitao hoće li priznati krivnju za ubojstvo tri nenaoružana afganistanska civila.

Uzimali i drogu

Istraga ratnih zločina provedena je nad desetak pripadnika Morlockove satnije, a zaključci su porazni za američku vojsku jer su podnesene optužnice koje su najozbiljnije od početka rata u Afganistanu opisale neprimjereno ponašanje vojnika. Jeremy Morlock priznao je i krivnju u tri točke urote, te za opstruiranje pravde i ilegalnu uporabu droge i sve to u zamjenu za kaznu najviše do 24 godine zatvora. Na pitanje suca je li plan bio ubiti te ljude ili prestrašiti, vojnik Morlock smirenim je glasom odgovorio: “Plan je bio ubiti ljude”.

Trojica nenaoružanih Afganistanaca ubijena su u pokrajini Kandahar u siječnju, veljači i svibnju 2010. godine. Sudac Kwasi Hawksu nije krio šokiranost kad je tužitelj predočio fotografije na kojoj se Morlock smije dok vuče za kosu i podiže glavu jedne od žrtava. Te su fotografije objavljene u njemačkom tjedniku Der Spiegel na kojima se jasno vide američki vojnici kako ponosno poziraju uz tijela mrtvih Afganistanaca. Spiegel tvrdi da posjeduje nekoliko tisuća fotografija koje potvrđuju da je “skupina američkih vojnika“ ubijala afganistanske civile.

Državna tajnica Hillary Clinton šokirana fotografijama odmah je nazvala zapovjedništvo američke vojske u Afganistanu koje ju je informiralo da poduzimaju sve kako bi spriječili narušavanja teško izgrađenih odnosa između Amerikanaca i Afganistanaca.

Morlock je prvi od pet vojnika iz 5. Stryker brigade koji će biti sudski procesuirani, ali odvjetnik Geoffrey Nathan poručio je da će njegov branjenik, čak i ako dobije najvišu kaznu, nakon osam godina provedenih u zatvoru moći tražiti puštanje na uvjetnu slobodu.

Šokirana javnost

Morlock je priznao na sudu da su on i njegovi suoptuženi kolege počeli planirati ubojstva krajem 2009. godine, te da su željeli sve urediti tako da izgledaju opravdana jer su žrtvama uz tijela stavili svoje oružje.

Sudac ništa nije želio prepustiti slučaju pa je pitao Morlocka jesu li i drugi optuženi vojnici znali da ubijaju nevine ljude u Afganistanu? Jeremy Morlock brzo je odgovorio šokirajući javnost riječima: “Da, gospodine suče, svi su znali što radimo i da su žrtve nevine”.

Jedan od vojnika koji je sudjelovao u zločinačkom pothvatu, 21-godišnji Adam Winfield, svojem je ocu preko Facebooka opisivao što su sve radili u Afganistanu. Još jednom javnost postavlja pitanje može li se neiskusne vojnike mlađe od 25 godina slati u ratna područja bez nadzora starijih kolega.

Komentara 869

RE
redikυL
23:21 25.03.2011.

u latinskom se kaze kad hoces padez da odredis Oooooooooooo Cezare ja cu samo reci OOOOOOOOOOOOOO valeri bijase li to Vocativ?

RE
redikυL
23:22 25.03.2011.

valeri u korizmi=raketa bez bojeve glave

OB
-obrisani-
23:20 25.03.2011.

25.03.2011. u 23:19h redikυL je napisao/la: mislim vic mu je saljiv smijem li se zasmijati jer ako nije vic naljutit ce se covjek ------------- mustafa,bolan nemoj da moram vic i o vama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije