Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
talibani preuzeli kontrolu

Američki vojnik označio kraj rata, posljednji napustio Afganistan u 23:59. Uslijedila je pucnjava talibana

82nd Airborne Division commander the last Soldier to leave Afghanistan
Foto: US army/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
31.08.2021.
u 09:54

Talibanski borci, odjeveni u američke uniforme, ušli su u hangar na aerodromu i pregledavali američke vojne helikoptere i preostalu opremu

Odlikovani američki vojnik, general Chris Donahue, posljednji je pripadnik američke službe koji se u ponoć ukrcao u vojni teretni avion u Afganistanu te tako označio kraj 20-godišnjeg rata. 

Povijesni trenutak, odlazak Amerikanaca, zabilježen je noćnom snimkom Donahuea kako se ukrcava u avion. Nakon leta nazvao ga je i ministar obrane Lloyd Austin koji je gledao posljednjih 90 minuta vojne evakuacije iz podrumskog operativnog centra u Pentagonu, navodi NY Post.

Donahue ima slavnu vojnu karijeru koja je započela 1992. godine. General s dvije zvjezdice bio je raspoređen najmanje 17 puta za podršku operacijama u Afganistanu, Iraku, Siriji i na drugim lokacijama.

Za ulazak u avion i polijetanje čekao je posljednji trenutak. Avion C-17 napustio je tako međunarodnu zračnu luku Hamid Karzai u 23:59, vrijeme neposredno prije roka za povlačenje vojnika iz zemlje 31. kolovoza.

Više od 79.000 civila poletjelo je iz zračne luke Kabul američkim vojnim zrakoplovima od 14. kolovoza, uključujući 6000 Amerikanaca te 73.500 Afganistanaca i državljana trećih zemalja, rekao je general Frank McKenzie Jr., šef Središnjeg zapovjedništva SAD-a. U zemlji je ostalo još oko 200 američkih građana i tisuće afganistanskih saveznika.

Talibani proslavili pucnjavom u zrak

Nakon odlaska Amerikanaca, talibani su zauzeli zračnu luku, čime su stekli potpunu kontrolu nad Kabulom. 

– Ne mogu riječima izraziti svoju sreću... Naših 20 godina odricanja se isplatilo – kazao je Hemad Sherzad, talibanski borac, prenosi The Guardian.

– Svijet je trebao naučiti svoju lekciju, ovo je ugodan trenutak pobjede – rekao je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid

Glavnim gradom Afganistana odjeknula je slavljenička pucnjava, a talibanski borci, odjeveni u američke uniforme, ušli su u hangar na aerodromu i pregledavali američke vojne helikoptere i preostalu opremu. Talibanski čelnici simbolično su prešli pistu, obilježavajući svoju pobjedu.

Američki dužnosnici naveli su kako su onesposobili vozila i letjelice ostavljene u Afganistanu, a vojska je ostavila funkcionalnu opremu nužnu za funkcioniranje aerodroma, poput vatrogasnih vozila. 

VIDEO Večernjakov novinar o kaosu u Afganistanu: Ovih dana ćemo opet vidjeti val izbjeglica, možda i kroz Hrvatsku

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar NiceGuy
NiceGuy
10:29 31.08.2021.

Talibani su potrgani šabani koji su sve dobili po dogovoru, nikad takva armija idiota nebi pokorila ništa... sad je cilj samo da se pokrene novi izbjeglički val i da ovaj show bude prihvačen od glupavih masa koje misle da nekakv šaban može osvojiti bilo što .. idemo dalje sa importiranjem terorista , tobožnjih pomagaća koji ništa nisu ni radili (pali su za 0 sati bez ispaljeog metka ) a samo da bi se vršila agenda zamjene stanovništva, ovdje ide i propast HR ćim ta populacija naraste ..društvo će biti zauvjek pokvareno do neprepoznatljivosti !

AP
Anka partizanka
11:18 31.08.2021.

I sada... još jednom u povijesti, sve ovisi o partizanima. Ameri sve zakuhali, napravili nisu ništa, samo ih poslali nama. A sad stupaju na scenu partizani. Mađari, Česi, Poljaci, Hrvati, Slovenci, itd. da zaustave najezdu ovih u EU. Proleteri svih iatočnoeuropskih zemalja ujedinite se i ne dajte se! 💪

DU
Deleted user
10:02 31.08.2021.

Ljudi idemo zivjeti u Afganistan, nema PDV-a, ovrha, racuna.... Zivot iz bajke!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije