Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napetija situacija

Američki Patrioti čuvaju Baltik od Putinova udara

Vladimir Putin i Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
11.07.2017.
u 21:50

Protuzračni projektili uspjeli bi poboljšati odnos snaga u zraku kojim sada dominira Rusija

Situacija na Baltiku, koji analitičari vide kao moguću neuralgičnu točku između NATO-a i Rusije, upravo je postala za nijansu napetija. Naime, početkom ovog tjedna u Litvi su postavljeni sustavi raketa Patriot, dalekometnih projektila za protuzračnu obranu koji su “premijeru” imali tijekom Pustinjske oluje kada su Izrael štitili od iračkih raketnih napada.

Gomilanje snaga

Ti raketni sustavi, doduše, nisu postavljeni u Litvi trajno, no nije ni definirano kada će biti uklonjeni iz te baltičke zemlje. Patrioti su postavljeni radi vojne vježbe Tobruq Legacy 2017. koja će se u Litvi odvijati od 11. do 22. srpnja. Prema podacima litavskog ministarstva obrane, oko 500 vojnika s 30 lansera vježbat će raketnu protuzračnu obranu, a u vježbi sudjeluju pripadnici litavske, američke, britanske, letonske i poljske vojske.

Ovo je prvi put da se sustav Patriot postavlja na području Baltika, istočnog krila NATO-a prema Rusiji.

Vladimir Putin i Donald Trump
1/7

Inače, sustav protuzračne obrane jedna je od najslabijih točaka cijelog vojnog sustava baltičkih zemalja. Rusija je na tom području apsolutno superiorna, a Litva, Letonija i Estonija imaju samo rakete kratkog dometa koje eventualnim napadačima s istoka ne mogu gotovo ništa.

Nervoza među baltičkim zemljama, koje su do 1991. bile sastavni dio nekadašnjeg SSSR-a, posebno je porasla nakon 2014. godine i početka sukoba u Ukrajini jer javnost tih zemalja drži da bi Rusija, prije ili kasnije, mogla pokušati ponovno uspostaviti dominaciju nad tim državama koje su danas članice NATO-a.

Snage za brzu reakciju

Rusija tvrdi da nema pretenzija prema baltičkim državama, no bliski susreti NATO-ovih i ruskih borbenih zrakoplova najčešći su upravo u međunarodnom zračnom prostoru sjeverno od Baltika.

Inače, Litva navodi da je trenutačno razina napetosti povišena i zbog vojnih vježbi Zapad 2017. koje Rusija izvodi zajedno s Bjelorusijom, ali i zbog gomilanja postrojba i naoružanja u tom dijelu Europe.

Uz baltičke zemlje posebno se ugroženo osjeća Poljska koja Rusiju smatra izravnom prijetnjom.

Zemlje Baltika zajedno s Poljskom već dulje vrijeme traže od NATO-a da pojača svoju prisutnost u tom području, što je dogovoreno stvaranjem snaga za brzu reakciju na istoku Europe u kojima sudjeluju i hrvatski vojnici.

Komentara 21

PL
@ploto@
22:00 11.07.2017.

Čuvaju mog đoku.To je više za plašenje vrana,nego za odvraćat Ruse. Ameri prave političare tih država tamo budaletinama.Prodaju im oružje sa kojim neće imati nikakvu korist,Glavno da budale plaćaju dobru cijenu.

JA
jadrmatic
22:04 11.07.2017.

Dok se Europska komisija ili Nato sastanu i dogovore o tome kakav će logo imati združene snage, Putin već pije kavu u Varšavi.

LU
Lujo123
22:45 11.07.2017.

Američki Patrioti čuvaju Baltik od Putinova udara ----------------------------------------- ma možete vi i gluplje!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije