Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije zbog poruge u Londonu

Američki mediji: Nijednu osobu na svijetu ne ismijavaju kao Trumpa

Angela Merkel, Emmanuel Macron, Donald Trump i Erdogan
Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/PIXSELL
1/5
05.12.2019.
u 10:30

Trump je napustio summit NATO-a uvrijeđen zbog rečenica svojih saveznika, koji se sve teže mogu jednostavno tako i nazvati, a Johnson i Trudeau kasnije su se morali opravdavati da nisu mislili na Trumpa i da su to mediji krivo prenijeli

Američki predsjednik Donald Trump zna dobro nasmijati svoje birače, čak i neke Amerikance koji to nisu, a više je puta javno ismijavao pomisao da bi se trebao ponašati "predsjednički" što on poistovjećuje s ukočenošću. No, o glavu mu se namjerni izostanak tih manira obio i jučer na londonskom NATO summitu kada su mu se svjetski lideri, između ostalih francuski predsjednik Emmanuel Macron te premijeri Ujedinjenog Kraljevstva i Kanade Boris Johnson i Justin Trudeau jednostavno - rugali.

– Konferencije za novinare traju mu 40 minuta – rekao je Trudeau, na što ga je Macron prekinuo i pričao nešto što mikrofon nije zabilježio, a nakon toga opet se čuje Trudeau koji govori "Mogli ste vidjeti kako vilice njegova tima padaju do tla".

Trump je napustio summit NATO-a nakon toga, uvrijeđen zbog rečenica svojih saveznika, koji se sve teže mogu jednostavno tako i nazvati, a Johnson i Trudeau kasnije su se morali opravdavati da nisu mislili na Trumpa i da su to mediji krivo prenijeli. Kanadskog premijera Trump je nazvao dvoličnim.

No, spomenuti svjetski lideri nisu znali da ih snima mikrofon pa su globalni mediji i javnost dobili njihove iskrene reakcije koje bi izgledale sasvim drugačije da su izgovorene promišljeno. Američka javnost, ili barem njezin dio, svjesna je da se Trumpova administracija u globalnim okvirima gleda sasvim drugačije od velike većine proteklih.

Američki kongresmen iz Trumpu oporbene Demokratske stranke rekao je da ga video nimalo ne čudi.

– Osobno sam se susreo s mnogim vladinim dužnosnika iz drugih zemalja koji su otvoreno ismijavali susrete s Donaldom Trumpom. Prilično su otvoreni kakvim vicom smatraju Trumpa – rekao je on.

Paul Waldman, kolumnist Washington Posta, novina vrlo kritičnih prema Trumpu, svoju jučerašnju kolumnu u kojoj pokušava odgovoriti na to pitanje započinje Trumpovim tvitom iz 2014. kada je bivšem američkom predsjedniku Baracku Obami spočitavao nedostatak globalnog rejtinga.

"Trebamo predsjednika koji nije predmet poruge cijelog svijeta. Treba nam zaista veliki lider, genij u strategiji i pobjeđivanju. Poštovanje!", pisao je prije pet godina današnji američki lider.

"Nekoga tko se većinu svog života opsesivno bavio idejom da će mu se netko rugati, očajan da ga prihvate elite koje istodobno prezire i od kojih traži prihvaćanje, bili to bogataši s Manhattana, intelektualci s najboljih sveučilišta ili lideri drugih zemalja, to je zasigurno zaboljelo do srži", napisao je Waldman.

Trump je u svojoj predizbornu kampanju stalno govorio da je cijeli SAD postao predmet poruge Kine, Europe, talibana, OPEC-a.., a umjesto toga, nastavlja Waldman, danas ne postoji nijedna jedina osoba na svijetu kojoj se smiju više nego Trumpu.

Kolumnist Washington Posta piše da nepopularnost Trumpa sve više utječe na američke interese u svijetu, a kako ga neki lideri izbjegavaju, zato što je u njihovim zemljama Trump mnogo manje popularan nego u SAD-u, te bi vlade mogle tražiti saveznike na drugim mjestima. Kao primjer toga kolumnist Washington Posta naveo je Borisa Johnsona.

Kolumnistica Philadelphia Inquirera Trudy Rubin slaže se s Waldmanom i tvrdi: ismijavanje Trumpa uopće nije smiješno.

"Američko povlačenje iz globalnog vodstva pod ovim predsjednikom već prijeti američkoj sigurnosti. Još će više koštati zemlju ako osvoji još jedan četverogodišnji mandat", zaključila je Rubin.

GALERIJA Fotografije desetljeća

Angela Merkel, Emmanuel Macron, Donald Trump i Erdogan
1/38
Ključne riječi

Komentara 7

Avatar southman
southman
10:46 05.12.2019.

Naučili od američkih medija !

ST
Stipan
18:39 05.12.2019.

Trumpa ismijavaju blesavi žurnalisti i fake mediji.

CR
crotsunami
19:02 05.12.2019.

Vi ovdje prenosite što kolumnist Washington Posta piše ...pametome dosta! ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije